Toysdaily 玩具日報

查看: 11030|回復: 47

[個人收藏] CM's 機動警察超合膠之Economy / Standard

機動警察劇上有好多次要嘅機體,設計都好有特色,90年代初首辦全盛期有唔少都出過首辦,但近年雖然出咗唔少嘅80年代機械人,但機動警察嘅產品之中,多數廠都係集中兩隻主角機,即係AV-98 Ingram 1號機同2號機,Bandai出MG版模型,亦只出到3號機同"惡役"主角鷹頭獅。而次要角色嘅產品,就只有CM’s一間廠分別以可動PVC或不可動軟膠推出,喺呢方面,CM's真可算係一間好進取嘅廠。

CM's 進取嘅仲有一樣,就係初期定價,呢樣喺度就唔講咁多啦,不過CM's 亦有另一特色,就係過一兩年後會翻出而且往往會有特價。亦即使話,唔急嘅話,係好有機會用合理價買到心頭好嘅。

話分兩頭,呢兩隻全膠宴,結構上同六成合金製嘅Ingram係一樣嘅,即係話膝頭一樣係二重拍拍關節,其他關節亦算實淨,不同嘅只係質料,而質料方面,同系列嘅Peace Maker用山口式相同嘅PVC,而呢兩隻就似係ABS。

動作方面,其實算係交到貨嘅,同合金Ingramm一樣可以做到單膝跪低,見下圖:

不過佢同合金Ingram一樣,腿部橫轉嘅幅度唔大,原因應該係Ball Joint嘅socket比較深,骨架又冇轉向轉動關節,Ingram 係金屬骨架,冇得搞,Economy同Stanard可能用膠ball joint,但考慮到關節穩定性,所以都係唔搞佢住。

由於腳背護甲比Ingram闊近一倍(見下圖),腳掌向上屈嘅可動明顯比Ingram少,所以小弟大膽做咗個小手術(見下圖),不過效果只係一般。

總括嚟講,呢兩隻如果可以候到減價,真係入得過,我敢話喺CM's產品之中,算係比較好嘅兩款,就算唔係魂Spec,都有Robot魂嘅水準。
好,睇多幾張圖先:

加埋Peace Maker 同早期OVA版嚟個大合照:

:71:great collections!!!

Support! :71:
睇落都幾正咁喎!! ~~~~~~:shiny:
哇...最後果張超正呀:52:
恭喜入手:77:
嘩!作死咩?好難搞喎.......呢單野!:63:
great collections!!!

Support!
Macross長谷有洋 發表於 5-10-2011 05:49 PM

多謝支持,仲差一隻反應裝甲版,掙扎中!:67:

睇落都幾正咁喎!! ~~~~~~
kevinwong4ever 發表於 5-10-2011 06:13 PM

全膠同合金比都唔係好輸蝕

哇...最後果張超正呀
恭喜入手
verywai 發表於 5-10-2011 06:27 PM

大合照,我認我有啲啲小隊強迫症:35:
反應裝甲做乜唔搞呀?恆利咪有囉!又唔貴!
CM's o既機動警察望落都幾正 wor ! :handshake:
CM's o既機動警察望落都幾正 wor !
BlackAce 發表於 5-10-2011 08:28 PM

唔係呃你唔係氹你唔係害你,CM既機警真係唔錯架,大BA!:78:
反應裝甲做乜唔搞呀?恆利咪有囉!又唔貴!
常威 發表於 5-10-2011 08:18 PM

恆利嗰隻咪俾你買咗囉:angry:
下次過大海再睇下有冇啱價嘅:73:
CM's o既機動警察望落都幾正 wor !
BlackAce 發表於 5-10-2011 08:28 PM

係呀係呀,膊頭啲燈仲閃閃吓好過癮㗎!
好物,好圖要十卜:71:
可能身边有台yamato噶...
所以觉得这些小的差了些许感觉...
当然,俺觉得小的更好上手!
last pic一整隊好正呀!
唔係呃你唔係氹你唔係害你,CM既機警真係唔錯架,大BA!
常威 發表於 5-10-2011 09:22 PM

X2, 可以話係Brave代表作!
可能身边有台yamato噶...
所以觉得这些小的差了些许感觉...
当然, ...
小恩 發表於 6-10-2011 01:11 AM

Yamato的我也有,也覺得十分精彩,但CM's這個系列,拿來把玩真的不錯,而且小小的比例也有閃燈效果,性價比可說非常之高。
再者,若要盡量收齊一個系列,CM's是唯一的選擇了。