Toysdaily 玩具日報

查看: 6498|回復: 16

[個人收藏] Star Wars 3.75 黑暗野獸 Savage Opress

今次要介紹的是Star Wars Clone Wars Adventures的新奸角~~Savage Opress
先來個包裝照~~武器很充足,光矛和巨斧也配備了

Savage Opress是Dooku的徒弟,樣貌的兇狠已反映這位Sith的黑暗力量......
大家會否覺得他很面熟.......
因為他是與大家熟悉的赤武神 Darth Maul是兩兄弟.
先看看他的英姿和赤膊 look

我較喜歡他穿武裝的造形~~總括來說,兩隻造形都很帥氣,但可動都屬一般,尤其股間沒有用球形關節....失敗!

大頭 look~~開口的不太好看,合口的反而不怒自威

既然與 Darth Maul是兩兄弟,就來個合照吧!
好像高度差一大截呢~~
設定中 Savage Opress 高1.89m, 而 Darth Maul 高 1.75m, 如此也可解釋 Savage Opress 高些的
但我也想 Darth Maul 可以出隻高大一點的3.75"~~等待中

師徒相認

謝謝觀賞!!

有興趣可看看其他之前介紹過的Sith
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=149812&highlight=
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=141745&highlight=
美玩區新開後已很想來湊湊熱鬧,今天終於可以抽點時間來出下post,慶祝美玩區成立!!

今次打頭炮要介紹的是 ...
大ken 發表於 5-10-2011 01:58 AM

呢兩隻好型, 可動性OK 嗎??
呢兩隻好型, 可動性OK 嗎??
gumng 發表於 5-10-2011 02:04 AM

外型係好正,但可動一般,上身還可,
股關節不是球型關節,膝亦無雙關節,脆地等動作都做不到
e隻唔係淨係同Darth Maul同一個族裔咩?
真係唔講唔知,原來佢地兩個是兄弟......:30:
唔見有得賣wor~
C兄在那入呢?
可否PMPM?
:77:
e隻唔係淨係同Darth Maul同一個族裔咩?
真係唔講唔知,原來佢地兩個是兄弟......
osman19951 發表於 5-10-2011 10:23 AM

我都係上網看資料先知,
唔止Darth Maul,Opress仲有一個兄弟,但俾佢殺左,
詳情要其他ching補完
我都係上網看資料先知,
唔止Darth Maul,Opress仲有一個兄弟,但俾佢殺左,
詳情要其他ching補完
大ken 發表於 5-10-2011 01:27 PM
唔見有得賣wor~
C兄在那入呢?
可否PMPM?

:64:
外型係好正,但可動一般,上身還可,
股關節不是球型關節,膝亦無雙關節,脆地等動作都做不到
大ken 發表於 5-10-2011 08:39 AM
我有睇過一集關於佢的CloneWars,我好like,佢原先是善良好人,因族人安全而入魔。

我對你e2隻都有興趣,但都知Clone Wars卡通化可動不大,勝在造型吸引!!!

盔甲版有布裙,應可動大增,2隻各有千秋吧!!!!!11
多謝Ken哥的分享!我都好有興趣想入一隻,如Ken哥唔介意,可以都PM小弟嗎?
謝謝!:35:
不過佢好似同赤武神Darth Maul不是兩兄弟
好似只係同(近?)族
因Asajj Ventress要向Dooku報復所以搵佢埋Dooku身
仲被Asajj Ventress的親人(族人)洗腦(中毒)所以聽晒Asajj Ventress話
不過打Dooku後段開始失控
結果.......................................................................................

Sith 唔係1師1徒制咩?
不過佢好似同赤武神Darth Maul不是兩兄弟
好似只係同(近?)族
因Asajj Ventress要向Dooku報復所以搵佢埋Do ...
玩具Kenny 發表於 6-10-2011 12:20 AM

我之所以話他們是兄弟,只基於以下一段Opress同佢兄弟的一段對話:
"A brother? But all of my kin were killed!" "Not all of them. He lives in the Outer Rim, in exile."

─Savage Opress discovers his long-lost brother, Darth Maul, from Mother Talzin
以上對話截錄自 Wookieepedia, the Star Wars Wiki

但動漫上又好似不見他們有相認的場面。。。。
都係鐘意紅色多d...
求大大PM+1 XD
其實對Dooku興趣大d!
都係鐘意紅色多d...
求大大PM+1 XD
其實對Dooku興趣大d!
leungpak 發表於 7-10-2011 11:05 PM

紅色的Darth Maul本來已好正,但拍埋Opress到,幾年前的技術便被比下去.....
尤其頭上的角,Darth Maul的整到好似生瘡咁,Opress就銳利好多,像真度較高.
當然,Darth Maul的紅色和頭,身上的紋身實在好好,不入可惜
但仍很期等Vintage系出新版....我有信念孩記一定會出的!!

至於隻Dooku更是極品,在電影中的算是像真度較高的一隻,入了他後,其他如動畫版也不想入了,不過已是幾年前的貨了,大大可能也等下 Vintage系列,看看會否出新版
我都係搵更呢隻同Bastila Shan.