Toysdaily 玩具日報

查看: 38693|回復: 73

[玩具報告] 聖衣神話EX Stage.1 第三宮 雙子座 「神之化身」!? (2x p,多字)

雙子宮 撒卡�撒加(Saga)
第三宮「雙子宮」守護者,使用「爆裂」作戰,被稱為「神之化身」,是黃金聖鬥士中少有的同時擁有強大「精神控制」及「物質毀滅」能力的聖鬥士,亦同時最富謀略,他的小宇宙有以銀河為主展現了強大的氣勢,而且是教皇侯補人之一,另外一人為射手座 艾奧羅斯
背景交代得很清楚,撒卡既實力是黃金聖鬥士最強之一,能匹敵及同輩既對手只有射手座-艾奧羅斯
兩個同樣係教皇既繼承後選人
今次介紹既撒卡,可說是悲情之君,苦痛之命!

呢一張,用了神話EX既特點之一既不如臉相,閉眼...看撒卡也安祥的?

正面                                                                              背面

以下是近照,近小小睇會唔會details d,清楚d?

今次聖衣神話EX既設計確實係十分之好,相信笨大沒把握推出都唔會發佈咁大既宣傳!
素體很修長,早期都有人吐糟那皇蜂腰?但我覺得可以接受,都是因為美態才這樣設計的吧..
色差分佈得很清楚,不會有太大差異,雖然我冇玩過舊神話12宮系列,但我看報告也不是太黃就太燈?
而且相信面相也是EX進步了不少,皮膚終於是黃色,可動,非甩件,合金部份,沒軟腳,更不在話說!
我都玩過最終青銅既素體,及神聖衣,冥王既素體,我都玩過,相比之下,我真係覺得雙子EX很討好!

好吧..接著正式介紹了!

雙子座-聖衣型態,沒差吧,因為進步的都一定有,但頭盔可以改得更易裝著就perfect了!
雙面,分前後既樣子,穿著身上既手腳甲,都裝了上聖衣座既手部上,每手past都是不動既動作
不過我都唔清楚係表達緊咩,看看便算吧...如有ching加上資料,我會補上的!

臉相的確很多,採用了神秘既設計,終於在神話EX出現,應該日後每一宮都會送的吧!
今次用陰影部面配上頭盔,擺這動作,我想當作雙子座技能之一-異次元空間(Another Dimension)吧!
作一下解釋吧,異次元空間係撒卡能使人墮進異屠空間既招式!

呢張單純地試下擺打鬥pose,測試一下可動性,其實肩甲,腰甲,的確都係多左實色膠配上而裝於聖衣
不過可動已很高,肩甲及腰甲既分甲都唔少,如果適當地擺post,就可以遮到實色膠,關節位都遮到,更現美態!

黃金聖騎士既小宇宙,當然能無盡地燃燒至生命殆盡吧!
有兩種攻擊模式,以及有銀河氣勢既小宇宙,擺呢個pose,下一個係撒卡既奧義-銀河星爆(Galaxian Explosion)了!

我加影了使出奧義時匯聚小宇宙力量既pose!

雙子座撒卡既最強奧義!銀河星爆-撒卡瞬間爆發了小宇宙既力量.形成龐大的隕石群,集中傾瀉在對方身上
物理殺傷力毋庸置疑,威力足以粉碎銀河群星,相信撒卡此奧義,是能將敵人粉身碎骨既強烈招式!
而且屬物質毀滅模式攻擊既銀河星爆,可以波及身邊萬物!
撒卡也是靠此奧義能將實力非弱既鳳凰座-一輝擊敗......

下面來張近照!

今次既雙子EX,唔知係咪第一隻,初回既關系,送左必殺技銀河星爆特效件,我這樣地呈現,大家接受嗎?

幻矓魔皇拳(VISION DEMON IMPERIAL FIST)!
屬於撒卡既精神控制攻擊模式既強態招式之一!
傳說中的魔拳,完全支配對手的精神和肉體,中這招的人只有在殺了人後才能清醒。
所以此招式屬精神控制模式!
撒卡的「幻朧魔皇拳」與一輝的「鳳凰幻魔拳」不相上下,逼得撒卡使出奧義了結一輝...

純粹看似是爆發小宇宙力量既pose...沒他的...

這pose也是看美態及姿勢為主吧......

終於到介紹為何撒卡會因人性扭曲而絕命既部份...
雙子座既撒卡當然不會是獨生的,他是加隆之兄長,職責是監視海皇的一舉一動。
但不幸既事發生了,卡降做過的壞事不但慘惡,更害了撒卡,困於兩種人格之中....
十三年前囚禁了罪大惡極的加隆,但在加隆的誘使下,受到邪惡一面控制,刺殺了前教皇
並冒名擔任教皇十三年,擁有雙重性格,一面既善良而又得人心,而另一面則充滿邪惡,
善良時受人像神般景仰的純潔之心,邪惡時又如同惡魔
原有的藍髮會化成黑色,眼白染成血紅色,性格會變得暴戾殘忍,是最具人性的悲劇角色。

這是撒卡受困惑而特徵會正邪不一既樣子...苦命既撒卡,真係悲慘既人類...

到底撒卡,會因受不住困惑,而入魔,還是拼命拉扯正邪之間,繼續戰鬥!?
以下是我自己假想的...我希望撒卡能拼命反抗而戰!

呢張都表現左可動性有幾高,單腳有時唔用Stand都得,如果搵到重心...

呢個普普通通既pose,我當是幻朧拳處理並介紹,那我便可以一拼介紹所有撒卡既招式,令報告更詳盡!
幻朧拳亦是精神控制模式既招式...使敵手產生幻覺,喪失戰鬥力的鬥技。

當然,以上我假想既姿態係無可能發生...因為撒卡真係抵抗不住,入魔了...
在十二宮之戰中,以終級首腦形象出現,展現強橫至極的驚人的實力,首先在天馬座-星矢等人進入聖域之前,
以「幻朧魔皇拳」控制了獅子座-艾奧里亞的意志
使艾奧里亞對星矢作戰又在星矢等人慾通過雙子宮時,以精神力冥想,將星矢眾人困在其創造的迷宮之中
並且操控「雙子座黃金聖衣」,切開異次元的裂縫,讓白鳥座-冰河受困其中,直到「仙女座鎖鏈」打斷其冥想
之後在教皇大殿,短暫以善良一面出現,告訴進入神殿的星矢解救女神的方法
但隨即受到邪惡一面控制,剝奪其五感,而且無論提升至光束的「天馬流星拳」和「天馬迴旋碎擊」也無法傷撒卡分毫...

入魔後,特徵已看不到善良如神既撒卡...只看見奸險,凶惡既撒卡...
今次神話EX可以display埋邪惡型態都唔錯,又可以display正邪不一,詳盡地展現出來!
豐富既臉相當地不失味道,奸笑既樣子還很像真...

這輕挑既pose像是在玩弄邪惡,炫耀強態力量,像沒人能挑戰他似的...

但最後,也要解說撒卡既命運,撒卡最後受到星矢全力打出的「天馬彗星拳」擊倒並消滅邪惡一面
才讓潛藏的善良一面開始清醒,在女神面前以贖罪之心自盡。
所以我都擺此跪地pose...利用特效件在背後,像用最強奧義自盡嗎?

最後雙子宮既命運如何?
我略記得,加隆特然出來,更穿上雙子座既聖衣,贖回之前一切既罪孽
加隆最後都係為救雅典娜而獻身,算是這樣解決吧...

我覺得黃金聖鬥士背負既使命太大了...每一位也要戰死為止嗎...?
不過我都會期待下次獅子座,再用這樣既形式介紹好嗎?

是次分享/報告都於這裡結束了!
好像不少字海呢...但我係希望可以令大家更了解雙子宮既撒卡!
唔知知我做唔做得到呢...
我盡量用適量技巧,因為用既相機是低質貨色,但都希望將自己所見既,呈現於大家眼前
聖衣神話EX是很好的系列,QC(品質)能輕易滿足,不會有太大差異,希望日後既貨都係呢
如果係因為小弟不材,令看過太多雙子座靚相既ching受罪,先作抱歉...
不過相反係中意既,有發表意見/感受的話,我一定會照單全收,因為我會繼續努力!
解釋很詳盡,d相很靚喎,FS兄:77:,繼續努力埋之後個堆聖鬥士呀:DD

同我最喜歡係"神秘"嗰個樣~~~!!!
解釋很詳盡,d相很靚喎,FS兄,繼續努力埋之後個堆聖鬥士呀
calvines1995 發表於 2-10-2011 03:16 PM

多謝呢排同我吹水既calvines!
第一個支持者@@,我會儲落去,繼續努力的了,tks!

同我最喜歡係"神秘"嗰個樣~~~!!!
Quentin 發表於 2-10-2011 03:17 PM

謝Q爸,我都可以接受個神秘樣!
我捻起jam project首歌, Godest

GOD or DEVIL inside me.
He's clad in armor.
The only one 我を誘う
Praise be to GOD!
For me…Forever
我捻起jam project首歌, Godest

GOD or DEVIL inside me.
He's clad in armor.
The only one 我&#1243 ...
Quentin 發表於 2-10-2011 03:21 PM

我不認識呢...但都多謝Q爸既分享
我不認識呢...但都多謝Q爸既分享
F.S.飛煞 發表於 2-10-2011 03:22 PM

呵呵呵呵∼∼∼
咁呢首你一定識∼∼!!
唔係鐵, 係聖衣........
呵呵呵呵∼∼∼
咁呢首你一定識∼∼!!
唔係鐵, 係聖衣........
Quentin 發表於 2-10-2011 03:30 PM

係呀,呢首邊個睇過星矢既唔識,haha,金光閃閃很燦爛:DD
Ex撒卡點睇都咁正
好期待下一隻獅子
F.S. 大大玩哩聖鬥士, 要話你聽呢條會係一條好長既路哦 :75:
係呀,呢首邊個睇過星矢既唔識,haha,金光閃閃很燦爛
F.S.飛煞 發表於 2-10-2011 03:31 PM

yeah, 我哋一齊唱∼∼∼∼
好詳細:$好有hreat~~
期待EX c子~~~
非常詳盡的介紹~~~~:$:$
我感受到你的熱情~~:$
期待來緊的ex會出得更好~:$:$
good report F.S. support! :71:
yeah, 我哋一齊唱∼∼∼∼
Quentin 發表於 2-10-2011 03:39 PM

Yeah,Q爸像是風趣的老爸,一起高歌!

F.S. 大大玩哩聖鬥士, 要話你聽呢條會係一條好長既路哦
insomniac 發表於 2-10-2011 03:38 PM

insomniac兄都係到@@
我相信12宮慢慢儲,成事是不難!
這支持!

Ex撒卡點睇都咁正
好期待下一隻獅子
cybster 發表於 2-10-2011 03:34 PM

冇錯,我就係禁不住毒,決定儲黃金12宮!
好詳細好有hreat~~
期待EX c子~~~
聖鬥士JACK 發表於 2-10-2011 03:48 PM

係呀JACK大,一齊期待C子呀
今次的確落左唔少心機,thanks!

非常詳盡的介紹~~~~
我感受到你的熱情~~
期待來緊的ex會出得更好~
J子 發表於 2-10-2011 03:52 PM

如果J子都feel到我既熱情,我會超開心!!!
thanks J子!

good report F.S. support!
starsaber888 發表於 2-10-2011 04:01 PM

starsaber兄轉了icon,轉了造型哦~
謝謝你既讚賞!