Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 講解皇級人馬座點解青色 ?(講埋EX點解兩隻色)

補充....
左格係噴砂....中間格係拋光...右格面係拉砂...
要執意去討論....於唔同打磨既情況下...
電鍍同樣色於同一位置....都會影響其發色的感覺...

一件黃金聖衣...係咪全光身就最閃最好?.....
相信了解到金屬表現後....答案一定有所改變....
正如周金金櫥窗的金公仔......有光有啞...才是表達...
SUPPOT:77::77:vvvvvvvvvvv
補充....
左格係噴砂....中間格係拋光...右格面係拉砂...
要執意去討論....於唔同打磨既情況下...
電鍍同 ...
薜安 發表於 1-10-2011 03:03 AM

對於電鍍金非常詳細的見解:71:
我都認同呢次bandai將一隻咁大隻的星矢作單一色是有問題及欠誠意....
可能星矢第一次出12吋產品,所以冇得比較.很多師兄都俾佢大size或新鮮感吸引.
顏色的好與壞都冇乜所謂,只要金色就可以,
總之隻星矢又唔會好似神話或ex油出界.反正都係一隻色....
(但佢有負於皇級之名o羅!!)
哈...原來亂打亂撞遇到同道中人.....
那麼可以更深入講下我既主觀見解了....

黃金聖衣其中一項不能 ...
薜安 發表於 1-10-2011 01:39 AM

的確神話海鬥士的金色比神話黃金仲正。

開發者曾經講過神話係比大系更有技術做到TV的兩隻(三隻)色。

想問皇級係似大系的電鍍技術定還是神話的一層油技術?(因為我沒有入皇級)

開發者曾經講過神話係比大系更有技術做到TV的兩隻(三隻)色。 ...
mushroom 發表於 3-10-2011 04:40 PM

從來笨大都是一層銀色電鍍+油...皇級都不例外...因為我個皇級面罩仲可以見到d油過多時向下流動既痕跡:66:
大系既合金.....真的是老老實實電上去....於金屬上電鍍金色...
絕對是能夠保留到金屬原本質感及後期加 ...
薜安 發表於 1-10-2011 02:53 AM

薜安兄果然勁
借問聲以你專業嘅見解
不久之前

開發者曾經講過神話係比大系更有技術做到TV的兩隻(三隻)色。 ...
mushroom 發表於 3-10-2011 04:40 PM

...我企硬沒有入皇級....其實不便回答你的問題...
但從製作上來說.....皇級一定唔係87日版同黑盒版既大系手法
去處理....因為有8成係膠....換言之決定電鍍膠是什麼色...完全
主導晒成隻皇級的效果.....咁貴廠無"盡量模仿"金屬電鍍金色系
的表現而去"自行研發"一款"金色"出來....該電鍍膠青金就是主色,
那麼其餘果小部份金合便"一定"要用方法反去模仿返膠既電鍍青金,
最容易既方法當然係上油...因為合金電鍍照計無可能電到果款膠青金....
除非係鋁.....

以上是我的推斷.....
...我企硬沒有入皇級....其實不便回答你的問題...
但從製作上來說.....皇級一定唔係87日版同黑盒版既大 ...
薜安 發表於 4-10-2011 01:52 AM

係喎,都唔記得膠多過鐵.......

不過在我來說,青金好過橙金。

:71: 依家部份大哥同d廢物政黨一樣,一味識嘈,有破壞冇建設,點出都係會嘈:67:樓主good job!
好多人對金色定義都唔同 只係啞金唔係黃金的本來姿態 粗粒顆本身就係所謂"金屬"的表演
好多人仲係唔明點解隻電鍍同神話ex 唔同 又一隻色
bandai 係唔需要一隻放大版神話 實物拿過上手真係唔覺係青金(白燈下) 但賊船同超人仲有ht 個3隻真係趕客
反而隻野賣點唔係色唔係高可動,反而係一體化既平衡感同華麗既姿態 EX雙子係高可動隻手可以向上但要隊高塊甲先做到見曬D膠關節 我自身就接受唔到
皇級完全係一個new line product 相較ex 同ver.1既相似係兩回事宜

相信有金屬質感既膠會俾人少得仲勁
我個人主觀覺得....
因為隻皇級一來大隻, 而甲佔成隻野既面積比率實在太大....
如果色唔好........係打好大節扣的....佢識飛都無用...
當然...顏色係好帶爭議性既問題.....亦無對與錯....
所以我好強調.....純熟個人推測同觀感....
而我自己一切對黃金聖衣既表達....會舒發係自己既作品度...
唔會一味口講, 同反對持金色有異見既朋友....

而我亦覺得...今天的皇級.....同元祖神話情況相當類似....
相信真正對星矢玩具有正確羅輯要求既朋友...會明白我講什麼....

好核突啊~~~:66:
依家部份大哥同d廢物政黨一樣,一味識嘈,有破壞冇建設,點出都係會嘈樓主good job!
AK30 發表於 4-10-2011 11:28 AM

都要多謝薜安大大支持,成個post專業左!

好多人對金色定義都唔同 只係啞金唔係黃金的本來姿態 粗粒顆本身就係所謂"金屬"的表演
好多人仲係唔明點解 ...
披星戴月 發表於 4-10-2011 12:47 PM

我都覺皇級氣勢不錯!

我個人主觀覺得....
因為隻皇級一來大隻, 而甲佔成隻野既面積比率實在太大....
如果色唔好........係打好 ...
薜安 發表於 4-10-2011 02:33 PM

我明白的,上次神話沒有忍手,今次皇級會忍一忍。
唏...前兩日去澳門玩....找到盒DX人馬模型.....
雖然唔係平...但都入左.....算是給自己的手信....好開心...

今日打開一睇.....隻金色咪幾順眼......就電返呢隻咪好囉..
原來隻素體有螺絲上的....哈2001年...應該係復刻吧.....
模型都去到咁...都係三魚有找姐.....真正大件夾抵食....
不過隻艾洛斯個樣唔夠CHOCK.....都係砌星座形態算了...
加埋四支燈膽....咪同萬圓會場果隻差不多..(講笑已而)

開工先 :66:

在此, 我都想發表一下自己的睇法:
一向都有儲神話, EX 都有入,
皇級人馬之前已經訂左日版,

上色問題:
最初在SSP見到實物的黃色(偏青), 真係想立即放左佢.
但係上來看完各位大大的相後, 又發覺隻金色唔係咁青黃,
可能真係燈光問題, 發現用強光, 白光, 黃光 之下望去都會有不同的效果,

合金成份:
第二樣考慮係合金成份,
最初在聽聞成品是全膠,零合金, 真係想立即放左佢.
但係後來各位大大供述,實物原來有合金成份, 分別在 兩肩, 胸前, 下腰 , 雙腳 位置 都有合金.
先打消之前的想法, 取左貨,留俾自己玩,
之後看過好多大大的相, 見到 posts 原來可以擺得好型, 仲可以影到啡金色,
最後見價錢回落, 返而買多一盒用作聖衣型態.

曾經有疑問, 下半身是全合金, 點解上半身不是呢,
後來細心一想, 如果上半身是全合金, 加上雙肩的合金, 會唔會做成上重下輕的情況出現,
容易失重心仆倒呢? 可能因為如此,所以上半身不是全合金吧?