Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 講解皇級人馬座點解青色 ?(講埋EX點解兩隻色)

無論點樣既金色
係聖鬥士既產品都支持:71:
無錯,其實不合邏輯的........因為我不是想推論答案出來。

我只係覺得皇級隻色似以前特刊 ...
mushroom 發表於 30-9-2011 12:50 AM

哦.....其實我都只係講下主觀意見而已...
不過真正喜歡一樣野...便會好介意它的表現而已..
或者係我言重左也說不定........

其實我認為.....成隻黃級電到好像前幾年出果套裝著扭旦
咁咪ok囉.......金得來...又唔偏青又唔偏紅....正正常常....
硬係要搞到古古怪怪咁至安樂....

而既然成隻係同一隻色....除左拉花之外...應該用光身同噴砂
去分割不同位....正如周金金的金飾公仔.....無人成舊光身或
成舊噴砂咁出來的.....

當然...黃級由未出至出左以來....討論同批評都太多太多了..
咁入左既...當然喜歡先入....無入既....當然唔喜歡一些原因..

總之我主觀睇黃級同睇當年元祖神話一樣.....個個入既時候..
我幾忠堅都係企硬無玩.....唔得就係唔得....
正如有一日..有EX拍埋去元祖神話....先拍醒D一直覺得
元祖神話滿意既朋友....
我會期待有天出現EX皇級...拍埋去現在的黃級時....
再次拍醒他們.....

算小弟對聖斗士的執意

以上純為主觀意見....不喜勿插.....
或者係我 ...
薜安 發表於 30-9-2011 01:51 AM

我以前常常講神話係橙金聖衣,無乜人明我講乜,直到你回應我(發佈EX那時),我好高興原來有人同我一樣知道橙金同黃金的分別。:35:

因為餓了星矢玩具太耐,同埋那時候的觀念無諗過會出2.0,結果橙金都要入。

終於Bandai用了7年時間,至知道甚麼是黃金色(假人馬)。

無論Bandai是有心或無意要這麼久才讓真正的金色重現,可能要等多7年吧。

但是皇級我見過實物,比起神話真係似金色好多,何況都似我睇開的舊漫畫彩頁:34:

不過我沒有入EX同皇級,我想玩爛神話至入新品。
或者係我言重左也說不定........

其實我認為.....成隻黃級電到好像前幾年出果套裝著扭旦
咁咪ok囉.......金得來...又唔偏青又唔偏紅....正正常常....
硬係要搞到古古怪怪咁至安樂....
薜安 發表於 30-9-2011 01:51 AM

你個例子好好, 無錯, 其實唔應該話燈光問題, 之前SET扭蛋隻金色咪正正常常LOR, 無論係白光定係黃光底下都SHOW到佢隻金色出黎, 但我真係唔明點解皇級隻色點解會令咁多人講唔掂....事先聲明, 其實我係無買皇級的, 因為太大了, 但我睇過實物, 白光底下跟本同古方的色都唔同0既, 古方影相唔係都應該係白底光下進行嫁咩?
如果話分色電鍍問題, 更唔關整錯左會蝕錢事, 因為呢樣技術係十幾年前的BB戰士入面, 已經用得好純熟(睇下武神輝羅鋼的見色電鍍有幾靚就知)
你個例子好好, 無錯, 其實唔應該話燈光問題, 之前SET扭蛋隻金色咪正正常常LOR, 無論係白光定係黃光底下都 ...
kyostanley 發表於 30-9-2011 11:19 AM

我都覺得裝著扭蛋的金色最似金色。

不過我人最喜歡大系的那種電鍍感覺,唔似有層顏色油在上面,真係似本身係一舊金。

不過我人最喜歡大系的那種電鍍感覺,唔似有層顏色油在上面 ...
mushroom 發表於 30-9-2011 01:44 PM

咁面頭的確係一層油黎...
咁面頭的確係一層油黎...
ricky0706 發表於 30-9-2011 02:43 PM

但係大系的感覺就似一舊金,唔似一層油。
但係大系的感覺就似一舊金,唔似一層油。
mushroom 發表於 30-9-2011 03:16 PM

大系感覺的確係唔同, 就好似鑄出黎既時候就已經係金色咁...
首先大家要知道,漫畫原著和TV的設定是不同的。 (唔想睇歷史,可以到最後)

除了花紋不同,漫畫的金色是一 ...
mushroom 發表於 28-9-2011 11:28

小弟細個睇星矢漫畫,D黃金聖鬥士係呢隻色…:31:
大大分析得好:71:非頂不可~~~
我以前常常講神話係橙金聖衣,無乜人明我講乜,直到你回應我(發佈EX那時),我好高興原來有人同我一樣知 ...
mushroom 發表於 30-9-2011 09:24 AM

哈...原來亂打亂撞遇到同道中人.....
那麼可以更深入講下我既主觀見解了....

黃金聖衣其中一項不能太橙(金色過於偏暖)既原因係....
海斗士的設定既出現....大家都知道...海斗係橙金同淡金既
配合作為化色設定(當然唔計人魚)...由TV版....大系..到元祖神話
都是大概如此.....如果黃金聖衣發色偏向強度暖化...黃金聖衣同
海斗便走向含糊...

我絕對無資格講  黃金聖衣為 何在TV版化色上出現部份偏橙的原因..
但一概既美學原意正如青銅聖衣....無可能隻隻青BB咁出來..白銀亦言..
而青銅跟白銀..只是意會, 是彩色設定....
去到黃金級...我推斷其實只是一個代表尊貴高級既層次代名.....
無需要強調堅持真金..純金係聖衣既惟一用料....而在動畫上, 亦好難表達
其真金...任何環境下都閃閃生光既感覺...因而我主觀推斷便以黃...橙...
濃...淡....及紅寶石.....綠寶石等等層次去豐富其聖衣的表達....
在港版大系上...亦有可能留意到"成舊金"既效果不是很好的表達...而且
亦有可能發覺當時既金色電鍍效果同87年日版水準有所距離....便索性
以上油方法....去模仿TV化色效果推出當年既<<港版大系>>....

至於元祖神話......我唔敢講話日本方面有留意到<<港版大系>>既化色
理念及成品.....但好可能他們研發時...都注意到如果十二隻相對大系
大隻既神話...依照87日版大系...隻隻電金咁樣出來...即使電金效果再好..
都會給人一種好悶同好素...但好好漏既感覺....因而轉向作TV化色手法
推出黃金系神話......但其上油設定...係咪過於"重手".....因而最後造成
好黃又好橙既結果...真係無從稽考....然而用大面積上油取代電鍍...
的確是考妙地解決氧化問題..及成本問題....而無比較既情況下
造得效果無咁好...都大把人會接受...我覺得黃級情況相當類似....

再續
十二顆星係位黃道之上...理應極為剛陽....
美學上以偏暇色是合理一點的.....
大家可留意元祖神話....金牛座威猛剛強..黃聖衣發色以大部份偏暖...
淡金圍邊作修飾...相當恰當...又例如山羊..性格陰險....用偏冷同淡金
去表達..亦相當合理.....所以其實同為黃金聖斗士....都的確唔需要
隻隻一樣咁金去表現....濃....淡...黃...橙...的確有其作用性....
但如果老是要一隻色表達晒成隻金黃聖衣....真係應該好好研究其顏色
的定位...偏向....
cHing 今日又袋&#21655;錢落小弟度,感謝∼ :77:
你個例子好好, 無錯, 其實唔應該話燈光問題, 之前SET扭蛋隻金色咪正正常常LOR, 無論係白光定係黃光底下都 ...
kyostanley 發表於 30-9-2011 11:19 AM

燈光問題方面....一些好基本既攝影知識及概念...例如白平衡...
及偏色光源而影響其皇級金色效果....我認為根本唔涉及本身皇級電鍍色
設定問題....但是有一點....如果官圖(不論其打光來源...偏色...光質..)
都理應跟實物距離唔好太大...當然眾所周知官圖下面一定連句拍攝與
實物有所不同的字句.....亦無人把老麥漢堡包拿去同燈片入面張相比較...
但如果顏色上真的不大相同....實屬有誤導成份...我只想問一句....
既然拍攝上..金色偏暖中肯...不論拍攝時WB如何設定...拍攝後有無PS過,
點解電鍍調色上無依官圖的發色...而殺出個青金出來...
即使用暖光打上....雖然有改善...但只會越打越黃....網友形容為尿色...
好明顯係指太深色既情況....而唔係以熱氣人的尿作標準批評.....
其實第一次看...已經意會到流傳既尿色理論實是這樣....
好既電鍍金色樣辦.....看其GUNDAM模型比比皆是....難道要電一隻正常
一點既金色出來.....真的咁難?.....或是人們對金色的"寬容度"真的闊得要命?

我唔相信....EX既設定及技術在03年獅子座推出時....是完全沒有的...
只是生產商推出一項...根本無比較既"新"商品時....點到即止既態度去
試市場情況.....

不過我人最喜歡大系的那種電鍍感覺,唔似有層顏色油在上面 ...
mushroom 發表於 30-9-2011 01:44 PM

大系既合金.....真的是老老實實電上去....於金屬上電鍍金色...
絕對是能夠保留到金屬原本質感及後期加工打磨效果....
試問上層油上去.....不論層油有多透明度..有多稀薄....都會蓋掉
其金屬質感及打磨.....一句講晒......好怪.....

現在又再貼上IP電鍍色系給有興趣的朋友參考...
即使係金色....都老老實實係"有個譜"的.....