Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 講解皇級人馬座點解青色 ?(講埋EX點解兩隻色)

ching既研究咁專業,要支持下:71:
回復  薜安

皇級...花紋以TV版為基本,另加原創花紋....但色卻跟漫畫青...
呢個理由有點不合羅輯,

...
flash 發表於 28-9-2011 02:44 PM

同意你呀 FLASH 大大
SUPPOT~~~~~~~~~~~:71:
青金聖鬥士~~~~~~~~~~
我都覺得54cm個隻人馬D金色靚D.
我都覺得54cm個隻人馬D金色靚D.
馬仔 發表於 28-9-2011 07:19 PM

個隻好似講到用24k金電鍍,好鬼死貴.
有些少不太同意,但你嘅分享好有心~~~:71:
support!!!!:71:
good report!@!!!
support:71:
其實金色係好多種tone,多少少黃會偏青,多少少橙會深色咗,以前玩模型噴百色時已遇過相同問題,自己上色當然可以按自己喜好,但成品就要將就下啦!!!(我見過實物,其實隻金色我自己覺得幾好)
買玩具買到心頭好應該開心嘛!!!
我想講,我係蕉人見到display 嗰隻,正正下面貼咗張官方海報,隻色根本差天共地,欺騙訂咗嘅人,訂咗嘅又要焗住揾理由去接受佢,唉!好彩去魂展睇過後決定即刻放棄…
我想講,我係蕉人見到display 嗰隻,正正下面貼咗張官方海報,隻色根本差天共地,欺騙訂&#2165 ...
tonyakc 發表於 29-9-2011 11:57 AM

超人燈光係偏藍白光
本身王級已經係黃中帶青
OVERALL 就係黃加藍變綠... 青到爆
:oh:
五十幾cm果隻人馬座
到底有冇發行過?
五十幾cm果隻人馬座
到底有冇發行過?
roisterer 發表於 29-9-2011 05:39 PM

無…胎死腹中…………:79:
皇級...花紋以TV版為基本,另加原創花紋....但色卻跟漫畫青...
我個人主觀覺得呢個理由有點不合羅輯....
...
薜安 發表於 28-9-2011 02:19 PM

無錯,其實不合邏輯的:34:........因為我不是想推論答案出來。

我只係覺得皇級隻色似以前特刊彩頁的金色,就講出來;至於大系、神話、EX的進化史同皇級係無推論關係的........:64:

所以我開頭都有講可以直接睇最後。

我對於玩具製作唔精,唯有以我手頭上一些漫畫資比較下,睇下佢係跟漫畫定動畫(花紋同顏色)

若用玩具製作的角度,以消費者心態,結論一定係bandai誠意不足,辦事不力,很多大大有不同論點,所以我至想用其他角度睇。

不過用你的觀點睇都一樣得,我會覺得,神話用的顏色係偏橙;EX用的跟足電視;而皇級的顏色就同神話相反,偏青;正如你所說,想用唔同的顏色表達。

吹下水,唔好介意!:64: