Toysdaily 玩具日報

查看: 5044|回復: 16

[詢問] 想自制頭雕, 請問有咩素材岩用?

順便想問問MR.CLAY2 (OIL CLAY) 呢隻泥岩唔岩用? OR 有咩用?
THANKS 各位
我目前用緊super sculpey
用落覺得還ok~
不過我諗應該有更加好既選擇-.-
頭像被屏蔽
Ask Dio!  He can help! :)
I recommend super sculpey
super sculpey  混 super sculpey (firm) 可加強硬度 & 調節黏度  , 泥身亦比較似黏土 , 易塑型 o
網上亦多片睇 , hk$ 102 - 110 / 454g
可用焗爐(用面火) 130 度攝氏 焗硬 或 用水蒸 烚都硬 ^^

可以唔用 pu 覆件直接上色 ^^

ht 原型師都有用佢 ^^
Thanks everyone for answering~^^
I will buy it and try try ~
可以係邊道買?:62:
油麻地YMCA後面條街, 唔記得左咩名, 間野個名係3個字的,  我都唔記得左咩名...條街好短同埋好似得一間.....
無記得好似係東方街
之前toysdaily 似有教學教整自制頭雕....
但我而家搵唔到,可唔可以post返出黎?
Thx...
油麻地YMCA後面條街, 唔記得左咩名, 間野個名係3個字的,  我都唔記得左咩名...條街好短同埋好似得一間..... ...
chanyinpok 發表於 24-2-2012 11:52 AM

我都唔記得間野個名,不過佢開門時間好難就。
開五日半,星期一至五收六點,星期六好似是收兩點。
在間模型鋪隔離。
:64::64::64:

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節 系統限制: 15 到 10000 字節

回復 10# chanyinpok

油麻地那間是 翔峰行
另外可以去皆旺21樓(不是商場)
做形泥去d美術用品店都可以買到, e.g.旺角ART SUPPLIES
港島區就唔清楚
我都唔記得間野個名,不過佢開門時間好難就。
開五日半,星期一至五收六點,星期六好似是收兩點。
在間 ...
akiaki 發表於 24-2-2012 12:08 PM

佢個名好鬼奇怪的, 我上次去過係大約下午4-5點左右, 未關
同埋我朋友講旺角道近洗衣街果邊有間書局賣ART野的, 名都係唔係記得, 唔知係咪"終南山"書局...果到可能都有, 灣仔"偽林"都有