Toysdaily 玩具日報

查看: 38214|回復: 74

[新品消息] 《鋼彈戰記超百科》Gundam Fact file Chinese version!!!!

《鋼彈戰記超百科》Gundam Fact file Chinese version!!!!
Chinese version!!!! our dream!!!!!

http://www.deagostini-main.tw/subscription/gundam/

系列概要
《鋼彈戰記超百科》週刊是以「生活在鋼彈世界的人們以貴重的證言所構成」的概念來製作的!未來將有至今未曾見過的圖像陸續推出!並將介紹許多首次公開的深入情報。
從「機械檔案」到「MS運用理論」的6個主題,是介紹以宇宙世紀為舞台的系列(「機動戰士鋼彈」∼「機動戰士V鋼彈」)。至於宇宙世紀之外的5部系列作品,則在「持續擴展的世界」的主題裡,分別進行介紹。

《鋼彈戰記超百科》週刊是由8個主題所構成的
1.MECHANIC FILE  機械檔案
2.PERSONAL PROFILE  人物檔案
3.U.C. GUIDE  宇宙世紀導覽
4.U.C. TIMELINE  宇宙世紀年表
5.HISTORY FOCUS  歷史焦點
6.MS JOURNAL  MS運用理論
7.OTHER UNIVERSES  持續擴展的世界
8.GLOSSARY  鋼彈用語辭典
但是日文版出Perfect File,
有追加新作品資料...
chinese version! hope to find it in HK
我十月去台灣,有少少時間喺高雄行一轉,睇吓果度有冇得賣先...
我十月去台灣,有少少時間喺高雄行一轉,睇吓果度有冇得賣先...
siegheil 發表於 17-9-2011 12:31 PM

唔使急,呢間出版社其實嚮香港都有出書,進度比台灣慢2~3個月左右。如果佢哋打算出香港版的話,可能年底前就會有~如果真係想買台灣版的話,當地7-11就有,好易搵到

deagostini.hk
香港中文版出咗啦!
首期連Folder賣$18, 以後每期$32, 一星期出一期, 總數99期!
香港中文版出咗啦!
首期連Folder賣$18, 以後每期$32, 一星期出一期, 總數99期!
jamcat 發表於 4-2-2012 14:06

Vvvvvvvvvvvvvv good:71:
我睇過內容,用翻香港譯音,抵讚!!!!如果唔係有日文版,一定支持。
不過日版後來加到有150期。
香港中文版出咗啦!
jamcat 發表於 4-2-2012 02:06 PM

元朗那裡有沒?
我睇過內容,用翻香港譯音,抵讚!!!!如果唔係有日文版,一定支持。
不過日版後來加到有150期。
whitebase 發表於 4-2-2012 02:29 PM

有少少美中不足
TVB譯做斯羅, 書譯做天田士郎
TVB譯做隆巴納, 書譯做駱特貝爾
TVB譯做亞爾比昂, 書譯做亞魯彼奧
TVB貴族高達, 書譯做美少女高達

不過整體都幾好, 值得收藏, 希望長出長有
己入.....
希望會加返追加資料
頭像被屏蔽
有少少美中不足
TVB譯做斯羅, 書譯做天田士郎
TVB譯做隆巴納, 書譯做駱特貝爾
TVB譯做亞爾比昂, 書譯 ...
fagundammk3 發表於 4-2-2012 11:23 PM

可能係由台版做基礎改過黎港版...編輯改漏部份名字...
正如全本書都譯做高達...但分頁卡就用鋼彈...:66:
希望之後的期數會改返用港版通用譯名喇~
尋日經過OK見有本咁嘅野即刻入咗$18抵食夾大件:71:
不過得返一本(其他地方應該仲有,不過費事搵),個folder後面又勁花,不過算啦,殺埋佢,反正咁大件野都冇諗住特別收藏,打算粗用咗佢,志在入面創刊號,之後唔買了,全套3000+留畀die hard fans啦:38:
:71:我都買左啦 ! $18 ! 抵玩 !