Toysdaily 玩具日報

查看: 15251|回復: 39

[分享討論] 頑仔開倉 - 志在玩你

關閉 [複製鏈接]

次次玩具店開倉我都無去, 今日我都無去!

最初看完FaceBook的通告, 已經係覺得去俾人玩,多個去購物.所以唔會去, 內容如下:

開倉位址在葵涌大連排道附近,
正確地址將會在9月10日中午於FACEBOOK公佈。

下午30幾度叫人企係街度等, 地點唔知, 時間唔知 (話就話 2:00PM 公佈),
做左咁多年人, 我真係未聽過去俾錢買野,竟然係唔知地點係邊, 要到時先話你知,隨時on-call !
( 派米都知時間,地點啦! )
"野外定向" 都有目的地! 講真免費送俾我都唔會去,
又唔係等佢開飯,真係唔想為左那 少少錢連骨氣都輸埋.
(之前都有好多人講過, 好似向佢乞咁! )
點解都仲要去呢?

再看完今日FaceBook的報告, checkpoint 形式講地址
逐個地點貼出來, 點你去呢度,又點你去個度, 成班人個個睇住部電話, 出一個Message, 行一步, 追出馬路, 幾聽話呀!,
(仲有成班人見到二少跟蹤佢, 以為有得執, 人地笑你傻仔 詐!)
上去熱到中暑, 一條走廊逼滿成班男人,可想而知空氣幾咁難受.
(好在無意外發生, 如果有人唔生性食煙,燒著左野都唔知點算!)

講真我覺得今次開倉目的主要目的唔係 "散貨換錢" , (你估頑仔好等錢洗咩?)
係玩班炒家, 玩d想掃平貨的同行,
至於一心想買平貨的玩家, Sorry ! 我覺得唔抵幫既,人地上面的通告擺明玩野,為左貪平都仲要去,怨得邊個.
況且唔係第一次,上次開倉都玩野啦,晚上開倉,臨時又改時間,改秩序,
前車可鑑 , 醒目的,都唔會去,要怪就怪自己貪心 law !

所以有好多人話:

1.今日過程之中, 有好多地方可以改善, 如果人地講得好, 可以參考及加以改進.

2. 依家唔係服務上既問題,係安排上既問題...

3.強迫參與者玩野外定向, 過了所定時間很久都不更新, 籌都派完了, 仍沒有履行承諾在下面張貼指示

4. 說好了為了沒智能手機的人會在附近張貼指示, 但最後呢?

5. 即使有意外發生,就要想辦法去補救,而唔係諸多解釋

我覺得真係多餘既,

玩人者: 擺明係玩野, 仲要預先講明, 都有人中招, 有什麼好改善,

被玩者: 俾人玩完仲要幫人講好說話, 幫人遍埋藉口, 有什麼好說.

FaceBook 講到明, 真係好想要又有心買 開倉前就黎我地度用現貨價買

擺明開倉主要唔係做生意啦!

如果要咁受氣, 先買到呢d玩具, 用到呢d價錢!
Sorry ! 買到返屋企, 我都唔會開心      (玩家而言, 炒家另當別論)
自己被人玩, 先玩到玩具.................!
更別說 post 上來 "耀武揚威", 講點樣執到平貨,
背後付出的代價, ,(時間, 尊嚴, 健康, 人身安全) 遠遠多過那些優惠
去的人有無認真想過先!

原諒我係咁直架啦! ( 出自少林足球)
@@ 原來係咁, 冇留意
都係樓主頭腦清, 如果早d出呢個post
應該可以拯救到唔少兄弟

沒去的我and沒去的朋友都很慶幸自己作了英明的決定
唔想做可以結業,何必做到咁刻薄呢?
吾睇fb,吾知佢講乜
不過安排真係吾好
下次去機會好微
世事都被你看透了

N/A...................................!
貼上去比d護主犬同大少睇啦應該
講到自已幾難為咁
十分同意樓主的分析.

昨天在fb一路睇住網友們大熱天時被人玩, 真是十分同情他們的遭遇
貼上去比d護主犬同大少睇啦應該
講到自已幾難為咁
carton1216 發表於 11-9-2011 03:38 AM

果d 插頑x 同頑x 自己好七吋的回應,全部刪除曬!如果吾係身有用屎,洗乜刪除
次次開倉我都無去, 今日我都無去!

最初看完FaceBook的通告, 已經係覺得去俾人玩,多個去購物.所以唔會去, ...
Getterdragon 發表於 11-9-2011 01:58 AM

人地有錢仔,含住金鎖匙出世!賣平野係打救你地!係甘架啦!
十分同意樓主的分析.

昨天在fb一路睇住網友們大熱天時被人玩, 真是十分同情他們的遭遇
Rin 發表於 11-9-2011 03:43 AM

有好多人明知俾人玩緊, (在街到曬左成個鐘頭), 都仲唔願走,
真係不值得同情 law !
有好多人明知俾人玩緊, (在街到曬左成個鐘頭), 都仲唔願走,
真係不值得同情 law !
Getterdragon 發表於 11-9-2011 04:01 AM

香港有甘既零售商同消費者,我感同悲哀!
成日聽呢度講話呢家唔係人玩玩具, 係人俾玩具玩, 呢舖我諗最真實~
what a damn boss......:53:
agree:42:
點解...點解...