Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 開玩具舖

回復 44# tstl

你出來講就一定最中肯啦
中肯..
什麼行業都難做, 是真的
特別是新開, 要面對的問題唔係野少
如果夠本錢, 至少唔洗蝕, 賺幾多就睇你個人的本事了
中肯..
什麼行業都難做, 是真的
特別是新開, 要面對的問題唔係野少
如果夠本錢, 至少唔洗蝕, 賺幾多就睇 ...
tsp 發表於 11-9-2011 03:01 PM

我都讚成什麼行業都難做
成日聽日講 "xxx 有得做", "賣yyy 應該幾好搵", 根本係思想簡單
話之你 aaa, bbb, ccc, ddd, eee, 至 zzz,
開舖都一定要面對一大堆行行都要面對既經營問題

有一行特別好搵????? 我就當有, 但你又點會係全世界得你諗倒呢行好做?
到多人做, 個餅係得咁大, 咪又係面對競爭
你覺得你做既野人冇你有又或者夠創新????
有邊樣野可以長期人冇你有又唔會俾人合法咁抄橋???

到你真係好搵, 業主見你好搵, 唔加你租就有鬼~~
回復 11# shwong
即係我返工樓下嗰間, 有新野出時都會望下, 合理就買埋懶得行
以前叫偏高價 依家好似係合理價 有時新貨兩三日進取加價....
我覺得主要做細路生意賣咭
very detail brother, 講盡玩具舖人生百態,勁
我都有認真地想過開玩具店,不過最後都不成事,考慮因素如下:

當你申請了牌照,有足夠現金

1:貨品類 ...
Getterdragon 發表於 10-9-2011 12:22 AM
頭像被屏蔽
唔知仲有無師兄記得三數年前有人問開舖
跟住就有一間叫one toy shop開晌沙田好運中心
跟住過咗一年左右就收咗皮
我仲記得當時有人應承唔會做炒家 唔會天價
最後唔知蝕咗幾多呢
不過佢都叫叻啦 可以頂到咁耐
每當有人問開舖啲嘢我就諗起嗰間玩具店
回復 52# mamamiya

間野好似仲係處,只不過搬左出旺角,係也虎都仲見到佢。
搬左去in's!回復 52# mamamiya
唔知仲有無師兄記得三數年前有人問開舖
跟住就有一間叫one toy shop開晌沙田好運中心
跟住過咗一年 ...
mamamiya 發表於 19-9-2011 02:09 PM

佢搬左去In's, 原來佢「應承唔會做炒家 唔會天價」...我覺得都算係
睇番佢也苦d價, 又真係唔係炒/天價~
有D POP, 出面火速炒到高高, 但佢都 Keep 倒 OK 價~
回復 55# movie_arms

所以佢最近咪好似就快關門.....D死貨多都出門口
服務態度差 ~ 冇人再買野 ~~ 冇新貨啦
回復  movie_arms

所以佢最近咪好似就快關門.....D死貨多都出門口
服務態度差 ~ 冇人再買野 ~~ 冇 ...
superhero 發表於 19-9-2011 11:00 PM

雖然都有唔少人話佢態度差, 但我自己 so far 幫襯咁多次佢都態度不錯~
例如買 POP, 開左一隻牛油紙之後, 佢都肯再開多隻牛油紙俾我揀~
不過近半年都少左幫襯佢, 主因係始終 IN's 唔太就腳
除非山口柯柏文唔算係新貨...  唔係既話佢keep on都有入新野啵