Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 開玩具舖

完全同意樓上的講法, 因為開店始終要唔少心機時間
有本錢唔怕蝕, 可以一試, 一定學到唔少野
回復 11# shwong
嗰間野唔止做玩具...仲做埋電話卡...仲有佢主力應該係做小朋友生意
氣就有得夠你受~~~:78:
我業餘玩下,亦希望有人有興趣,可否分享經驗,
聽人講神話一盒賺$50,但見於將軍O厚得商場玩具舖無人賣野都夠 ...
shwong 發表於 9-9-2011 05:54 PM

依家d人連果$50都唔想俾你賺,係連$50都覺得你做炒價,
所以依家玩具超難做
回復 1# shwong
做生意唔簡單,要諗清楚,至少用幾個月考慮下同做準備!
要好熟大部份玩具,要識根據顧客的需求而改變價格,需要有大量資金作買賣(例如是低價時掃貨或入多D估計多人要GE貨,甘又需要好眼光),又要同其他商戶關係好(可以放便攞資訊)等等....
莫講話賺錢,到時忽略小小野或睇錯時機就蝕大錢,所以我唔同意話攞經驗,太過衝動去做
所以我一早講了
蝕得起唔怕的去馬吧
蝕極都有個限
(我以開間餐廳來做比較, 不要見怪, 勿炮我)
建議寫一份詳盡的計劃書,如果寫計劃書的能力也沒,就不建議你開了。
建議寫一份詳盡的計劃書,如果寫計劃書的能力也沒,就不建議你開了。
有個舖用來開格仔舖好過啦,可以租出去,自己又可以放上去賣
其實開反而唔駛咁多錢, KEEP唔KEEP到先係重點
我當年拎幾百蚊就攪掂
如果係格仔舖
你租格比人同時自己賣會有問題
1. 地方要夠大, 唔係你自己d貨效邊 (單係10箱星矢已經好甘), 支出加大
2. 如果有炒家租左來放玩具, 你d貨會清得慢/清唔到
如果係格仔舖
你租格比人同時自己賣會有問題
1. 地方要夠大, 唔係你自己d貨效邊 (單係10箱星矢已經好甘), ...
tsp 發表於 9-9-2011 11:32 PM

其實我意思係主力開格仔舖,賣玩具...晒氣啦,睡記成日CUT貨,你都唔知有無貨俾到你,每個月又要有10多萬現金流,點搞!
除左同同行鬥賤價之外, 做訂貨鬥隱定同平價已經唔夠大舖鬥.

做買日本限定或水貨又好難同頑仔或國寶等有商譽既鬥.

不過TD以往開同類post既樓主都好似冇幾多個真係會開得成舖
其實我意思係主力開格仔舖,賣玩具...晒氣啦,睡記成日CUT貨,你都唔知有無貨俾到你,每個月又要 ...
黑仔文 發表於 9-9-2011 11:40 PM

同意呀,
如果主力格仔, 就放棄賣玩具吧, 浪費精力
因為入貨是好傷神的事
之後仲要清貨......一大堆野要做
你未計人工, 自己都要食+
其實我知要有商業登記先可以要貨, 而舖租$5000全包, 所以想玩下,
shwong 發表於 9-9-2011 05:16 PM