Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] jojo超像可動~ 將它們入箱了

不死佐德,格斯.骷髏騎士,m_m,勵害
mushroom 發表於 11-6-2016 07:29 AM
版權問題,再出中文版漫畫時叫拳四廕。

同多啦A夢一樣

版權問題? 即係....?  就以多啦A夢為例 ,它係當年香港本地文化就(頸上)地取材,硬把它叫叮噹,直至上代藤子不二雄,其中一人病逝世前希望全球劃一叫返,原名多啦A夢 (原作譯音) ,打後大多都照跟了,亦帶出很多其它的動漫日美韓作品都專重返原作來定名字, 有時小弟都不太明白,在没有漢字時例如,多啦A夢,硬改個中文名叫叮噹 都叫做解釋到原因,但有埋漢字名的日本動漫角色都改,就真的有點兒那個了,北斗之拳的健次郎,改為拳四郎,個人覺得太土氣了,足球小將的大空翼,日向小次郎等,現今又有幾多人知,他們係邊個呢,總覺得用返原註名字及其內容,不單令其作品更入目外,更是對作者一個尊重.
honhon18 發表於 11-6-2016 01:18 PM
版權問題? 即係....?  就以多啦A夢為例 ,它係當年香港本地文化就(頸上)地取材,硬把它叫叮噹,直至上代藤子 ...

認同意見,真係愛動漫的心聲
honhon18 發表於 11-6-2016 01:18 PM
版權問題? 即係....?  就以多啦A夢為例 ,它係當年香港本地文化就(頸上)地取材,硬把它叫叮噹,直至上代藤子 ...

真係唔同標準,睇作者想點, 多啦A夢好明顯想跟讀音譯。

拳四郎就想跟意思譯
第7代兩主角和boss都未有樣睇,雖然文字上公布會出第7代,但勁想盡快儲埋第7代和希望出天氣報告替身。
1/6都有出
mushroom 發表於 12-6-2016 07:46 AM
真係唔同標準,睇作者想點, 多啦A夢好明顯想跟讀音譯。

拳四郎就想跟意思譯

都係
toysbear 發表於 13-6-2016 08:32 AM
第7代兩主角和boss都未有樣睇,雖然文字上公布會出第7代,但勁想盡快儲埋第7代和希望出天氣報告替身。
1/6 ...

一起加油吧! bvjggcgh,mgf,gh,cg.,cg,cgh,cgh,cgh,gch,gh,h,
honhon18 發表於 13-6-2016 06:39 PM
一起加油吧! bvjggcgh,mgf,gh,cg.,cg,cgh,cgh,cgh,gch,gh,h,

樓主買好多展示箱,都幾重皮:(
gogomax 發表於 13-6-2016 06:42 PM
樓主買好多展示箱,都幾重皮

發覺呢d係基本野黎,我鐘意放玩具出黎,又想好好保養佢地,唯有重皮d,再諗深一層,如果心愛的玩具,與及現今玩具都不便宜,保護全面些,總好過毀於一旦,就好似現今的手機,裸機當然爽,但容易弄花,既然手機我都會買過質量好點的保護套,更何況心愛的玩具呢,唯返係數除苯有精
honhon18 發表於 14-6-2016 08:22 PM
發覺呢d係基本野黎,我鐘意放玩具出黎,又想好好保養佢地,唯有重皮d,再諗深一層,如果心愛的玩具,與及現今 ...

今日買左涸display box,好肉赤,見樓主咁講,都要續小續小咁買黎放返d玩具入去
狂格斯好正呀,好想要
好大鑊!,我同事既玩具,放晒係果個燒緊既迷你倉,而家佢好down
honhon18 發表於 21-6-2016 08:09 PM
好大鑊!,我同事既玩具,放晒係果個燒緊既迷你倉,而家佢好down

唔知有冇大大放野落那個倉?一下子燒晒D珍藏真係心痛!:die:

原來我都有四俠, 個展示箱好多塵了
honhon18 發表於 28-6-2016 06:04 PM
原來我都有四俠, 個展示箱好多塵了

版主,係咪所有玩具都用展示盒入晒佢?,保養得好好