Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] [舊物新入小評] Egon Spengler @GHOSTBUSTERS

If there's something strange in your neighborhood, Who ya gonna call?…….

GHOSTBUSTERS!!!!

;近日聽到一首好令人懷念o既主題曲,旋即挑起條捉鬼癮,上網 search 下先知原來 Mattel 之前出齊 4 款 12” Ghostbusters 主角可以在 mattycollector 訂購。既然錯過了唯有上網 Bid,好好彩有人放,亦以比原價略貴少少就投得呢隻 Egon Spengler (博士通) 返來。原本想一口氣收四隻的,不過 Mattel 公司出的 12” 我始終有少少保留,所以都係先玩試下呢隻博士通先。

先來睇睇包裝,係典型美式玩具包裝,Mattel 出始終滲透住一種孩子氣。

旁邊有個 Locker 可以拉出黎。

其實係個配件盒,入面放了收鬼器、對講機,仲有一對手。

再來睇睇 Mattel Body o既穩固度,玩慣 HT 靚 Body,真係對呢隻無咩期望。

第一下拎上手感覺好重手,成個 Body 好似金屬製咁 (當然唔係啦),上身關節夠硬淨合格,而且胸口仲比 HT Body 多左個關節,膊頭可以向前推 (各位可幻想下夾波隙個動作),呢個關節對於要拎大槍炮o既 Figure 黎講真係唔錯,可以更自然。下面借圖解說一下:

不過下身就比較弱,可能配件太多太重,好難企得穩,而且對膠鞋太硬,令到站立時唔太自然,鞋底唔能夠緊貼地面始終好難企得穩。

頭雕就唔好太認真挑剔喇,唔好深究似真人定係卡通,反正呢隻重點唔係頭雕。

衣服 Detail 位都有跟到足。

呢套 Mattel 12” Ghostbusters 真正重點就係套捉鬼裝備,未開盒就咁睇以為好膠,開出黎玩先知原來質感好好,塗裝仲有適量舊化,而且裝備都有少機關,雖然都係 d 小兒科機關,不過都好好玩o架。

捉鬼 Backpack

Backpack 底部有粒制,按下之後四粒燈會順次序閃爍。

捉鬼槍,唔記得咩粒子原理,可以 Hold 住靈體,如果太強力靈體 (如棉花靈精)就可能要幾槍齊發去對付。

測鬼雷達,4 隻 Figure 都各自都有一款特別配件附送,呢款博士通就附送測鬼雷達。雷達背部有個制,按下後兩邊金屬棒會彈出。

收鬼器,劇中隊員用捉鬼槍Hold 住靈體後,要將收鬼器掟去靈體下方,踩腳制打開Trap 門,將靈體吸入去。呢個玩具雖然唔能夠忠實呈現「踩腳制 >打開Trap 門」,不過 Trap 有粒紅色制,按下都會有彈弓打開門,至少唔駛自己用手打開。我覺得呢個收鬼器係全套 Figure 最精緻的裝備配件。

對講機無咩特別,可以勾o係腰帶上,對講機 & 機套可以分開的。

總括黎講,呢套 Mattel 出o既 Figure 我個人覺得唔錯o既,都有少少令我喜出望外,市場上官方推出o既 12” GHOSTBUSRERS 僅此一套,如果你對 GHOSTBUSRERS 係有情意結,價錢不太高的話就值得收藏 (我係以之前網購價貴一魚內o既價錢 Bid 返黎),但如果要用太高價追回就要考慮清楚,雖然我都係中晒配件毒,不過始終缺點都唔少。

期待 2012 上映的 GHOSTBUSTER III,更期待 HOT TOYS 可以推出 GHOSTBUSTERS 系列,將 Mattel 的不完美變成完美。

正~!!恭喜大大入到好物, d配件全部都整得好靚, 細個睇第二集好驚個大佬=/
I got this set too....hahaha
唔错喔,好有童年d回忆:71:
good post.:71:

I am too looking forward to see Hottoys GHOSTBUSTERS in the future...:36:
正~!!恭喜大大入到好物, d配件全部都整得好靚, 細個睇第二集好驚個大佬=/
siumy 發表於 6-9-2011 15:19

我細個見到為食鬼都驚呀....:66:
good post.

I am too looking forward to see Hottoys GHOSTBUSTERS in the future...
Macross長谷有洋 發表於 6-9-2011 15:53

真心期待 HT 會出.....

off topic:  我成日以為大大你個名係 長谷長有.....
頭像被屏蔽
又o黎兒時回憶:79:
正呀!童年回憶!:35:大大可以pm我買幾錢嗎?