Toysdaily 玩具日報

查看: 9584|回復: 48

[改造交流] Ironman Mark V 手臂打臘報告 (附圖數張)

最近入手咗HT嘅Ironman Mark V, 發覺左右手臂噴油有光澤不均現像
跟住諗起之前有師兄分享用孖星臘水去幫Ironman底底做保養兼拋光
所以就膽粗粗去模型舖買臘水, 但經過模型舖分析我想要嘅要求後, 老細反而介紹咗以下呢一款:

個質感有少少似白膠漿 (抹布係本身跟埋嘅)

未打臘前:

打臘後:

完全無用PS, 效果有目共睹, 真係唔駛講嘢:34:
喺呢度特別鳴謝模型舖老闆咁詳細嘅分析同埋建議 (因為佢話如果用臘水會無我想要嘅效果之餘, 仲會有抹甩色情況)
令立立喎 ,師兄想問係咪都有層野係度有保護作用:64:
勁呀,請問你係邊度買呢?
最近入手咗HT嘅Ironman Mark V, 發覺左右手臂噴油有光澤不均現像
跟住諗起之前有師兄分享用孖 ...
toms110 發表於 3-9-2011 02:19 PM

大大~呢支 "細目 "能否用在 膠底底 上?????
減慢氧化時間呢???~~~~
:64:
令立立喎 ,師兄想問係咪都有層野係度有保護作用
batmanhoho 發表於 3-9-2011 02:39 PM

應該無保護作用, 主要淨係可以回復拋光效果, 越用力捽就越令, 不過要小心啲, 因為滲線位啲黑色會被捽甩.
大大~呢支 "細目 "能否用在 膠底底 上?????
減慢氧化時間呢???~~~~
E神 發表於 3-9-2011 02:46 PM

應該就無保護作用, 因為包裝描述係: 研磨劑
呢枝係磨光劑黎... 原理同好幼好幼既沙紙一樣... 係無保護作用嫁......
勁呀,請問你係邊度買呢?
玩巨人 發表於 3-9-2011 02:45 PM

一般模型舖, 牌子係Mr.Hobby, 老細推介3000號 (佢有400、3000、8000), 數字越大就越令, 但係要事乎物件表面粗幼, 以我隻Mark V為例, 模型舖老細話用8000可能有反效果
高手呀:63:

呢枝係磨光劑黎... 原理同好幼好幼既沙紙一樣... 係無保護作用嫁......
$hiine 發表於 3-9-2011 02:51 PM

大大講得啱, 因為老闆都係話啲數字其實同沙紙一樣咁分:77:
高手呀

布魯士 發表於 3-9-2011 02:54 PM

好期待今晚嘅戰損相:shiny:
$hiine 發表於 3-9-2011 14:51

高手出現了
頭像被屏蔽
回復  E神

我支類似...
係臘糕..
ttkai322 發表於 3-9-2011 03:11 PM

咁我應該用邊支油 條  膠底底 係最好????~:64:
有好教學真係要多謝大大:64: