Toysdaily 玩具日報

查看: 45234|回復: 73

[分享討論] 金屬工程車 - 1/50 Mammoet PTC crane

看看吓......其實這裏比較少人玩1/50金屬工程車,等我介紹吓一啲比較特別的工程車,希望多啲人認識
如果反應好就一路介紹下去......:64:
今次頭炮介紹的是WSI 廠的1/50 Mammoet PTC crane, 2008年出品,原#重可以#到1600T, 金屬玩具砌好後有3.4米

金屬工程車 通常比例是1/50和1/70

Mammoet 是歐洲一間超岀名,也是超大型的般運公司, 好多大型的物件般運都有它份

http://www.mammoetstore.com/

WSI 是德國的金屬比例玩具公司,它做出來的金屬工程車比較detail, 但有時眞是玩上手時又覺得NZS(別的一家)好玩啲

http://www.wsi-models.com/

packing - 個盒一定是超大,大約有兩個燈箱大小,香港真是好難放得下,

以下是作者模擬裝機過程都好有趣....:57:

#機的各部detail位

photo is copied by below web:
http://www.cranesetc.co.uk/library/wsireviews/410006/410006review.htm
回復 1# mkyfk

WAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!
I never seen this before, but this is totally cool~
they don't sell this here in HK i suppose given the size of the toy.
amazingly detailed, all the ropes and hinges, this is another dimension
of toy playing. really put bandai's adult's chogokin to shame.
回復 2# flash

金屬工程車在香港真是好冷門,以前香港重有數間店有賣,現在很難找lo
bandai的大人之XX?....算把啦.....:69:
細佬我真係唔多清楚呢個係咩機械
但真係幾壯觀 :77:
:50:...........如果真實1:1.......咪勁大law :Q
多謝介紹, 真係好正.
如果無位 display, 砌完又放返入盒的話. 我會好 sad ... :die:
非常壯觀 :78:
真係好冷門, 香港無見過...唔知有無出現過(指實物)??:?
回復 4# jimmyltk
Oh! 起重機其實可以簡單地分3類的,輪式,你帶和固定,今次這個是固定式
而這3類的每類又有分2種起重臂,學名吾記得咗,一種是原支(即一支過的),另一種是好似現在這個的,由好多細小的鋼支編織出來的。
回復 5# 滴滴仔

Hahaha......是,真實就度是170米,大約好似現在的Y型公屋大小......:Q
多謝介紹, 真係好正.
如果無位 display, 砌完又放返入盒的話. 我會好 sad ...
goahead 發表於 2-9-2011 05:55 PM

你是咪講緊我呀!:49: 不過我嗰部無禁大,剛剛到我家樓底:59:
回復 7# dogdogtoy

真車應該無,它主要負責在工地#重物,如核電廠等。
如果講類似的,大約是上次#起南海一號嗰部噸位細啲和是裝在船的分別
你是咪講緊我呀! 不過我嗰部無禁大,剛剛到我家樓底
mkyfk 發表於 2-9-2011 06:18 PM

最好搵一間吉房, 開始係裡面建立自己o既 城市, 一路咁加D元素落去. 好以玩 Sim City 咁. :34:
小弟學識淺薄:42:
想問係咪成座野主要功能係起重??
因為我見地下同平台好似好多功能:65:
回復 12# goahead

Woo.......老婆打死我呀!
回復 13# _WL_

只是#重而已,平台的是滑輪組,地面的是圓形路鬼,紅色的板是用來分布力到地面的