Toysdaily 玩具日報

查看: 23296|回復: 38

[玩具報告] 紳士之白!!!!—ROBOT魂 101 TALLGEESE III 完全玩評報告

多魯基斯一話出個陣,都已經覺得要買架啦,不過最初大家都係度討論,佢有沒有鞭呢?呢次BANDAI唔知搞乜野,到最後既官圖先公佈左佢個支鞭,成隻野即時生哂,真係唔講得笑。事實上,如果大家玩過呢隻野,就知道佢支鞭,係成隻公仔既精粹,好難想像沒有鞭的TALLGEESE吧~~除左有鞭,支鞭更加係要有多關節,成支野可以自由地動來動去,唔錯﹗好,講左好多開場白,係時候去報告了﹗:71:

今次既封面同WING ZERO個時差唔多,都係遮左大半面。

配件真係少,全隻野幾乎無咩野玩,不過大家唔需要擔心,因為每件配件都好COM玩﹗:34:

先來睇下個本體先。小弟個隻係個裙甲度有少少藍色野,不過都真係好少野,整體既QC可以接受。

睇埋個背面,都係OK既~~

支槍好DETAIL,大家可以留意番呢支野同L-GAIM MARK II個支比較一下﹗:58:

個盾都係好靚仔﹗

仔細睇下幾部分,雖然係白色為主,但係都相當DETAIL。

支腳都係白雪雪既~

成隻野出奇地無咩水口位,幾好﹗

個背包整得相當精美﹗個機關造得好好﹗

睇番隻野既可動度先,明顯地要打點折扣。手既部分都尚可以接受,但係腳部都係個句,設計既問題導致佢隻腳好似唔識得郁咁~

不過隻腳同手既可動度都唔錯既~~跪下來既動作都幾輕易做得到﹗

講左好多基本野,係時候去POSE先﹗

拔劍手幾特別。不過都OK既~~

可以伸直隻手﹗

唔知係唔係受到GVGN既影響,見到個背包,就好自然會想整個「急降」。

玩左咁耐劍,係時候又要SHOW下支槍先。

支野就咁可以連住個肩膀咁拿係手,好自然就做到,非常方便。

美中不足既一點,就係要換件先做到開大炮既槍勢,如果有D機關搞搞呢方面既野,相信效果會好好多﹗

來一張向後影既先~~

從呢個角度看,支槍真係幾有氣勢﹗:71:

玩左槍同劍,係時候要去鞭。支鞭有多重關節,大家玩上手個時就知道,一個字,正﹗

伸直個時都幾有力,不用擔心佢掉下來﹗

支鞭擺動既動作,當然可以輕易做得到啦﹗

拿埋把劍,當然更好啦﹗

跪下出劍,當然都係無問題啦﹗

呢張幾有氣勢﹗哈哈~~我自己覺得影得幾好,自我陶醉一下先﹗

支鞭如果再長少少,就可以做到一個「移動中」既效果﹗有時影D公仔相,點可以做到動態既氣勢呢?我地就要用多少少其他方法去表現呢一種動態啦~~

支野可以轉彎~~

出一下飛腳先﹗

總評:
可動唔錯,上色唔錯,DETAIL唔錯,背包又唔錯,整體既感覺係非常好架﹗
不過,係個報告入面比較少唔好既野,係唔係真係無野唔好呢?當然唔係啦.....
首先,面相上色做得麻麻地,而且QC都唔多穩定,有D真係出哂界或者上唔夠色,呢D都係可以做得好D既。:67:
之後,頭既可動度係一個最大最大最大最大既問題﹗﹗﹗﹗之前睇好多大大既相,甚至官圖,點解條頸有D唔知點咁。:80:
到我自己買番隻回來玩下佢,嘩﹗有無搞錯,個頭竟然係唔識郁(真係郁得好少好少)。大家如果睇過我既REPORT,就知道我好鍾意擺D動態姿勢,你個頭唔識郁,我可以點擺好﹗於是,無法子,唯有自己就下來玩,同埋唔好成日FOCUS係個頭個度就算啦......:63:
不過,其他地方都真係做得唔錯,所以,呢隻都係可入之選黎既~~

大家想睇多D相和其他ROBOT魂REPORT,請到小弟的BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079:64:
樓主是否有滲了線???
另外擺的姿勢都很帥耶...可感覺底紙的顏色有點不是太相襯~~
換較深色的應該比較突出哦~~:78:
:71::71::71::71:
回復 2# 卑彌呼

THX~~~~
我有想過用其他底色,不過影左好多次,都係橙色呢個易搞少少~因為其他色搞光個方面都幾煩下~~
多謝樓主分享! D pose 擺得幾型仔 :handshake:

不過隻figure睇黎都係膠左D, 同差D線
測評相當精準 我要來去敗一台^^
頭既可動度係一個最大大既問題...唔識郁  waste this MS....
Just bought it!!!!
100marks!!!!!!!
頭既可動度係一個最大大既問題...唔識郁  waste this MS....
taken 發表於 28-8-2011 02:26 PM

可唔可以自己改呀..
i think yes, but i no this skill and tools....i feel some big big will do it....

可唔可以自己改呀..
eric 發表於 28-8-2011 06:42 PM
佢個頭主要係個下巴位太大,頂住左~~
pose正到爆 :71:

今次真係唔係好明點解個頭會咁樣design............
回復 12# dragonman

個頭完全係令人火滾,照計個下巴個PART應該同擺係心口上面個個位,個頭就可以郁到啦,唔知點解笨大總係係一D唔可能會錯既地方做錯左。呢隻野真係有呢個敗筆啦,好唔開心﹗
cut ja 下巴個PART, then head can move.... but who will do it?
回復 14# taken

唔會CUT佢個下巴啦,因為要搞到個頭可以自由郁動,要CUT既位幾多下,所以都係忍下手算。只不過係見佢成隻野出得幾好,衰係個頭度有D可惜。