Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 網上bid野要留意!

回復  火蛇

你呢個情況我上星期差不多一樣的剛試過... 拍賣完E貓交換聯絡電話再通過電話對話確認 ...
yelland01 發表於 19-8-2011 12:34 AM

其實賤人周圍都有既
之前我係另一個網約左一位賣家交收, 通電話後知道係呢度既師兄, 我仲同佢講有留意佢d post添(佢之前成日出post, 不過而家唔見左人loo)
到交收時打俾佢, 佢竟然話無約過人交收, 唔知我講乜:38:
做人賤到咁真係要俾個讚佢:66::71:
回復 59# movie_arms

我諗樓主的意思係「買家可以好open地揀玩具揀價揀賣家, 但賣家只可以暗地裡揀客」,如果太open,咁即係唔所想做生意,會俾人告,同的士揀客冇分別。「最理想係兩者互相有禮」,同意!但如果我問佢「呢隻, 係咪十元」,佢咁樣答我「咁你係咪想貴D?」,咁佢同趕客、揀客有乜分別,即使價錢平一半,仲會唔會同佢買?買左條氣仲順唔順?
「更新版」

我相信大家都已經離了題了!大家已開始談到交收時遇到的不快事!其實我只想同大家分享「原來 ...
超人積亞斯 發表於 19-8-2011 12:33 AM

至少我唔覺得1)有問題,yahoo的賣家不少也是在市面買玩具,買時店面寫日版,又或者當時未有行版,賣家又信係,就已經係,你要人地點答/証明?,1)情況對方只是問你能否接受有單據=証明是日版    ,你又已經覺得冇禮貌「差人品」、EQ低,我只可以話你非常主觀
樓主真係無聊到嘔:72:
忽發其想,你係咪比港紙買拍賣品?
又點證明你d銀紙係港銀唔係日元?又或者係真唔係假?
樓主至今仍然覺得自己呢個做法係無問題,,,
如果自己唔識野,點解唁係問:請問點分日版同港版,想問有咩分別咪ok囉~
一黎就講:你點證明你個隻係日版<<<呢一句已經係質問句,已經咬定唔信賣家~
再睇埋樓主其他回覆,比左錢就係客,唔通要以牙還牙就睇得出樓主咩性格,打咁多圓場做咩...
我想講,肯有禮貌答你既係人情,無禮貌回覆你既係道理,你呢種人我真係直接set你做黑名單
樓主至今仍然覺得自己呢個做法係無問題,,,
如果自己唔識野,點解唁係問:請問點分日版同港版,想問有咩分別咪 ...
JUNOWONG28 發表於 19-8-2011 03:19 PM

..無錯,絕對同意這位大大既講法..係樓主你自己質疑人地先..想有咩好回應??如果我係賣家都認為你存心攪事!!而且唔應該本末倒置將責任歸咎於賣家!!仲要扮有心得同人分享??知唔知個"醜"字點寫??
好喇寫明只係乜乜地鐵站交收,
都bid左時又話要改地方CASS001 發表於 19-8-2011 09:56 AM

呢個情況真係好多, 好似老溤mk交收咁, 個bid都寫明港島線交收ga la, bid完都可以話一定要mk:53:
BID野過百次, 評分都已經過50
未問過一次問題
交收都未遇過不快
師兄有冇寫明「驗屍官及完美主義者高抬貴手」...?

我真係有寫架...  我寧願賣唔出,都唔想同呢d人d ...
呂品器 發表於 18-8-2011 05:57 PM

我覺得d人係唔理你寫咩ga, 我都有寫「驗屍官及完美主義者高抬貴手」類似既野, 但係都有遇到:55:
我寫明唔寄海外, 都有TW買家bid完叫我寄去TW:70:
我覺得d人係唔理你寫咩ga, 我都有寫「驗屍官及完美主義者高抬貴手」類似既野, 但係都有遇到
我寫 ...
blam 發表於 19-8-2011 04:37 PM

世界上咩人都有,一樣米百樣人,開呢個post既樓主咪其中一個
最Q憎&#21874;要個盒都要完美無瑕&#22021;死驗屍官囉!!!:53:
回復 8# toysng

最有趣係隻大帝銷情一般, 都咁樣答法, 唔通真係好貨唔憂賣?
咁唯有祝佢隻大帝賣足一世都賣唔出 :66:
請恕我用一個有少少味既比喻黎表達下對樓主呢件事既睇法
情況有少少似, 一個男仔問女朋友: 你點證明你係處女?
我諗....個女仔應該唔會好聲好氣咁用 Bio 科既角度去答呢個問題.....
樓主, 你問左咁多賣家問題, 咁最後幫襯左邊個 ?
以我既經驗, 通常問呢d 問題d 人最後都係唔買的, 例如好多人有時會問下玩具全高幾多, 合金成份等等, 問得呢d 野都知唔係玩開玩具