Toysdaily 玩具日報

查看: 20178|回復: 85

[分享討論] 網上bid野要留意!

原來買玩具不單在玩具鋪要受氣,在網上都係,前幾天做了個調查,了解網上賣家的服務態度(主要在 Yahoo),都幾有趣下:

貨品:超合金魂 GX-60 宇宙大帝
詢問問題:怎樣証明你那隻是日版?
回應的結果分為三類(純屬個人意見):
1)咁心幫襯
2)願意幫襯
3)死都唔會幫襯

「咁心幫襯」的回應:
1)盒背沒有行貨那張萬代貼紙,可參考新加那相片,THX!
2)香港版盒子後面又貼紙, 日版沒有的, 你交收時可以驗貨的
3)因為日版沒有行貨瑞華行雷射標籤,請你放心
原因:起碼聽落順耳,真心為你解答問題,加埋相更應加分啦!

「考慮幫襯」的回應:
1)有大金貼
2)日版背面無行貨那三張貼紙!! Thanks!!
3)我曾經在旺角一間店,拿著兩個版本的盒和實物望過,都唔知有咩分別,所以索性唔寫明了.謝謝
4)my listing already mention is 日版
5)行版外盒有香港代理貼紙的. 如不相信, 請勿購買, 以免有不必要的誤會. 謝謝.
6)日版個貼紙唔同行版的,圖三已近影了。
原因:回應敷衍。雖然幫你解答到問題,但感覺不太好!

「死都唔會幫襯」的回應:
1)那你認為怎樣証明才算是日版?有單據算唔算?
2)我無需為你証明, 係日版就係日版, 又黑名單一個!
3)你問d問題同你一樣都係咁廢!
原因:勸喻大家唔好幫襯啦!大家都知咩事啦!問下者,搞成咁,交收時有咩唔妥又收氣就唔好啦!

結論:以後大家在網上bid野,可以先問下問題,看看賣家的態度,從中可初步了解值唔值得買佢件貨(有時貨的質素同個人的品格有直接關係!),否則買回後發覺貨不對辦,欲哭無淚是也!
頭像被屏蔽
"咁心幫襯"~?
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節系統限制: 15 到 10000 字節
我不是日本主意者

但我都幾討厭D人問係唔係日本版

現在 99%玩具都係中國生產

日本版?唔好傻啦
kaiwai 發表於 18-8-2011 02:12

咁估計係賣方在貨品名稱上自己標榜"日版"人地先會問嗟......
咁估計係賣方在貨品名稱上自己標榜"日版"人地先會問嗟......
人仔貓 發表於 18-8-2011 02:28 AM

我反而覺得唔寫既先應該問...
我見過冇寫咩版,有人問係咩版,佢答類似「咁你想買咩版丫」咁...
topic 幾有趣.
如果買家答  {死都唔幫襯} 的回覆就幾奇特
好明顯唔憂嗰隻 ..
有趣,賣家態度其實都好影響個客對佢件貨的信心!:71:
上網買都係想平d 姐!但呢個世界太多西人,試過買野郵寄,因賣家包裝不好,令到我收不足貿品,一句郵寄風險你承受,你應寄掛號!
但網上買家也有西人
網上買野, 約左面交後, 除非假貨或錯貨, 好多時都硬食, 唔係就互數再劣評, 兩敗俱傷, 我見過條友交收隻BATMAN, 一路都係扁咀, 最後見好唔情願咁比錢
又見過龍友交收鏡頭, 買家好強調鏡頭內中間見到條毛, 結果大聲互小
我不是日本主意者

但我都幾討厭D人問係唔係日本版

現在 99%玩具都係中國生產

日本版?唔好傻啦
kaiwai 發表於 18-8-2011 02:12 AM

我比較討厭問多唔多合金:44:
個人經驗:唔知我好彩定唔好彩,交收百幾次,態度唔好或貨品有問題既,通常都係賣開野幾千分果d account。

用家自己放貨果d,好多時都有禮、好傾,件貨包哂膠咁珍惜件野。

又即係咁講;個人bid野通常都係因為係舖頭搵唔倒,或者街價貴幾百。如果只係相差一百幾十,細佬覺得不如幫襯下舖頭,一來保障好少少,二來幫下佢地交租。大家都唔想第日冇玩具店行架嘛~
回復 14# 呂品器
Full time 同part time 的分別
我諗有時買家既問法都會直接影響賣家既回覆態度
例如問"怎樣証明你那隻是日版?", 語氣有d挑戰搞事態度
如果係"請問怎分日版/其他版"應該會好d吧:(
如果好客氣咁問賣家態度惡劣咁就真係叫佢食蕉啦:78: