Toysdaily 玩具日報

查看: 7292|回復: 21

[分享討論] 老變的非官方玩具

近排見好多人討論 tfc 出品的變形金剛非官方玩具, 其實大家係咪都只重視玩具的質素而不介意玩具是何公司出品呢?  你可以話我食古不化, 但小弟始終對官方出品的有一份情意結, 覺得"正統" d. 以今次破壞神為例, 冇錯係靚, 如果係官方出, 我會非入不可, 但如不是, 我就會諗諗先, 買唔買都得

再者, 這種公司是不用買license的, 整幾多隻都不用同hasbro講, 玩具賣得始終是利用了我們小時候對卡通的情意結, 想問下大家點睇呢樣野呢 ?
To me these no licence product is for die hard fans only, I will stick to offical products as these products usually low volumn produced which make the design cost/ unit very high, cause the design + quality lower than offical product but the price is much higher, so a NO for me. But I don't against these products.

嗯...咁講啦, 對我黎講, 邊間公司出都好, 最緊要個件野真係出得好LOR....
如果佢出得唔好, 咁就算係正版, 一樣唔好諗我會出錢買....
就正如苯大的聖衣神話, 無錯的係好鍾意黃金聖鬥士, 但我覺得佢今次的EX出得唔好(腰大幼, 面相唔得), 但佢又係正版喎, 咁我係咪一樣要買呢?
再講, 鍾意一樣野的情意結, 應該係個個角色/物件, 而唔係個間公司, 如果好似係咁講, 你似係對間公司布情意結多d....
所以自己鍾意, 又覺得值, 咪買LOR
樓主是否想問.......
TFC, FJ呢d民間廠商打劫了孩記, TT........
那我們這些"幫凶", 是否同罪? 用不用內疚?
我自己既答案.......人家孩記, TT財鴻勢大, 打刼一下又何妨?:p
純討論勿介意........:shy:
如果係土炮呢?
支持土炮SIC~~~
其實hasbro出的建造派不也是在利用了我們的情意結?還要只是重出舊模....誠意是零...
我覺得類似"粉絲企劃"這些"部份原創"出品的正面影響係間接刺激官方產品提高質量~ :he:

或是間接令原本諗住用黎食老本hold住遲遲唔出的角色提早正式推出產品~ e.g.魔動王  :he:
回復 8# 人仔貓

絕對認同
當你眼見大廠做埋哂d 冇誠意既product 同銷售手法
你還會支持嗎? 消費者都眼睛是雪亮的.
你睇下比達擺魂shop, 睇下figxx同笨大龍騎, 再睇下孩記一模n print
當年我未畢業既時候出的classic bee 而家都仲reprint 梗!!!
just take fanprojects bruticus for example.
that's one of the best toy in 2010!!!!!!!!!!

the fanproject add on parts/figure is far superior
interms of design, build, material and QC. if it wasn't
for fanproject's fantastic add on figures, nobody would
even pick up the hasbro bruticus classic set. that set
was cheaply designed and look more like knockoff itself.
fanproject saved those lame hasbro's designer's sorry ass!
如果講話利用情意結, 有邊間唔係? Bandai 更係表表者啦
我都覺得,好好地有個咁好既故事人物,有埋license, 就係求求其出件低水準既玩具。我想問,原廠究竟對唔對得住我地呢D Fans!:53: 好似笨大SIC, 你估我地會買笨大既定係副廠野?Hasbro 如果無誠意出玩具,真係放手算數!
如果我係Hasbro,我想我會幾欣賞佢地的創意同誠意,可以的話,會請佢地入公司做設計,將佢地的創作發揚光大,由Hasbro生產,量大成本自然平,賣價又可以照舊,收入、口碑、好評都番晒o黎,到時真係WIN WIN
如果我係Hasbro,我想我會幾欣賞佢地的創意同誠意,可以的話,會請佢地入公司做設計,將佢地的創作發揚光大 ...
angelheart 發表於 12-8-2011 16:19

老細... 唔駛做咁得閒覆?:58:
回復 15# virtualman

#頸都要透下氣呀大佬,哈哈