Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] < 教 學 > 拍 攝 玩 具 的 心 得 ,懶 人 Version 上集 + 中集

一張相只要構圖同採光做得好已經係一張靚相,未必一定要高清。
woowoobb 發表於 27-7-2011 03:13 PM

明白了~~所以我好希望哩度多d人post相,等我偷下師都好:p
Impossible that not add marks for this heart post~~~~~~
Douglas.M.Saint 發表於 27-7-2011 12:57 PM

連上天也被你感動!真係值得加分。可否出埋相機推介?
回復 178# woowoobb
ic, thx~~~~~~~~~~~

我未睇哂所以貼子.... 多事想補充小小野~~~

"膠板"
可以去旺角或深水&#22487; , 做廣告膠片既鋪仔買 , 我7月頭嚮mk 買&#21655;1呎 X 1呎 一黑一白  ($ 30 塊) , 可以影細公仔(如HG) , 但影MG 就唔夠大塊

"布"
可以去深水&#22487;區搵搵賣布料既鋪頭 , 有好多不同顏色同質料 , 不同大細都有 , 如冇記錯.... 福華街同福榮街較多)

"燈"
A) "平玩"用&#26545;燈都可以 (本身有先好, 不建議買黎影相) , 但最好用白光..... 用黃光影完事後PS 會好麻煩
B) 好d可以去鴨記(鴨寮街)睇睇d攝影用補光燈 (即樓主果類) , 平既$ 2XX 一盞 (好似都包燈&#32966;)
C) 再想好d可以嚮鴨記買d小型影樓閃光燈 , 大陸牌子最平見過唔洗$ 300 , 不過另外買套飛燈用既"引閃器" , "相機"亦要可以裝外置閃光燈...... 如果要兩盞就要再買多一個接收器(引閃器其中一個部件)...... 當玩到影樓燈 , 仲有好多配件俾你買黎作"不同既燈光效果" , 小心玩上癮~~~ :34:
連上天也被你感動!真係值得加分。可否出埋相機推介?
RRAAYY 發表於 27-7-2011 15:53

咁樣太過份了,我post 原意,係希望大家除左可以影玩具之餘,

都可以對自己既器材了解多d,起碼識返少少setting

同可以影下風景
又騎劫&#21655;個post添,sorry
woowoobb 發表於 27-7-2011 15:34

Nvm ,大大可以教下大家,等小弟都學下:shiny:
頭像被屏蔽
回復 184# goldfish0606
其實有兩棧燈照住  係咪唔駛落閃燈??  另外 燈駛唔駛加柔光紙??
回復  goldfish0606
其實有兩棧燈照住  係咪唔駛落閃燈??  另外 燈駛唔駛加柔光紙??
Artoo 發表於 27-7-2011 16:33

支燈夠力就唔駛補光,我之前影電飯煲,攪拌機,大形電器就要補少少

我無用柔光,除非影會反光高既東西

"膠板"
可以去旺角或深水&#22487; , 做廣告膠片既鋪仔買 ,  ...
goldfish0606 發表於 27-7-2011 16:22

大大買塊膠板好平:DD

"膠板"
可以去旺角或深水&#22487; , 做廣告膠片既鋪仔買 ,  ...
goldfish0606 發表於 27-7-2011 16:22

大大買塊膠板好平:DD
Nvm ,大大可以教下大家,等小弟都學下
布魯士 發表於 27-7-2011 04:29 PM

我d三腳貓唔可以教人架,吹&#21523;水大家研究&#21523;就得。
頭像被屏蔽
回復 188# 布魯士

你快d影棧燈黎睇下啦  :63:
嘩~你咁樣搞D教攝影既唔駛撈了
回復  goldfish0606
Artoo 發表於 27-7-2011 04:33 PM

其實未必一定要兩盞燈,主要睇你想要咩效果,我自己通常都只用一枝燈打側光,因為打側光主體&#22021;立體感會強過用兩盞燈打出&#22175;&#22021;世界光。
我d三腳貓唔可以教人架,吹&#21523;水大家研究&#21523;就得。
woowoobb 發表於 27-7-2011 16:46

大大都三腳cat,咁我一定係cat cat 啦:blame: