Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] < 教 學 > 拍 攝 玩 具 的 心 得 ,懶 人 Version 上集 + 中集

Impossible that not add marks for this heart post~~~~~~
Douglas.M.Saint 發表於 27-7-2011 12:57

我成日都比人針對:49:
其實用&#21655;腳架就算set到1秒都無問題,如果想再減低震動可以加條shutter繩或者set2秒自拍,如果仍覺 ...
woowoobb 發表於 27-7-2011 02:03 PM
其實佢都影得好好了,一換就換紅圈白鏡啦
布魯士 發表於 27-7-2011 02:21 PM

2秒自拍我都用&#21655;,不過我個cheap野無得換鏡....看來只可換機:(再次多謝你地既建議:77:
買5500K燈泡的話,SSP抵D定上網買抵D呢又?
catcat 發表於 27-7-2011 12:36

去攝影鋪買啦,買到假冒仲死
其實佢都影得好好了,一換就換紅圈白鏡啦
布魯士 發表於 27-7-2011 02:21 PM

無錯,佢&#22021;相已經相當唔錯,可能佢要求好高:shiny:
2秒自拍我都用&#21655;,不過我個cheap野無得換鏡....看來只可換機
timothy276217 發表於 27-7-2011 02:35 PM

師兄其實你&#22021;相已經好好架啦,再上係一個超級深坑&#22175;,三思呀。
師兄其實你&#22021;相已經好好架啦,再上係一個超級深坑&#22175;,三思呀。
woowoobb 發表於 27-7-2011 02:43 PM

真係:handshake:多謝先~~~其實我都係見到TD好多大大影d相好似bruce兄個d咁正先不停諗點樣再影好d:$
真係多謝先~~~其實我都係見到TD好多大大影d相好似bruce兄個d咁正先不停諗點樣再影好d
timothy276217 發表於 27-7-2011 14:59

我都麻麻地,tin 大大同max 大大先係皇道:74:
2秒自拍我都用&#21655;,不過我個cheap野無得換鏡....看來只可換機再次多謝你地既建議
timothy276217 發表於 27-7-2011 14:35

影相最緊要構圖,iphone 都可以有正相:DD
回復 164# woowoobb
大大, 請問"將反光鏡預升"點解~~~~~~~~thx
真係多謝先~~~其實我都係見到TD好多大大影d相好似bruce兄個d咁正先不停諗點樣再影好d
timothy276217 發表於 27-7-2011 02:59 PM

一張相只要構圖同採光做得好已經係一張靚相,未必一定要高清。
一張相只要構圖同採光做得好已經係一張靚相,未必一定要高清。
woowoobb 發表於 27-7-2011 15:13

大大所言甚是:help:
我都麻麻地,tin 大大同max 大大先係皇道
布魯士 發表於 27-7-2011 03:07 PM

佢地影得d玩具好過實物:$
影相最緊要構圖,iphone 都可以有正相
布魯士 發表於 27-7-2011 03:09 PM

明白了~~多謝指教:)
回復  woowoobb
大大, 請問"將反光鏡預升"點解~~~~~~~~thx
gulu7 發表於 27-7-2011 03:10 PM

反光鏡預升係單鏡機其中一個要&#22175;防震&#22021;功能,因為單鏡機&#22021;反光鏡正常係放落&#22175;,當影一張相就會升起反光鏡,打開快門簾,感光元件吸收影像,關快門簾,反光鏡放下,咁就完成影一張相&#22021;動作,而反光鏡上落個就會令到相機產生震蕩而令到張相唔夠sharp
又騎劫&#21655;個post添,sorry
正,thx   :71::64: