Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 魔術師穿牆 懸紅十萬求破解

魔術師穿牆 懸紅十萬求破解:73:
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15459340

內地新銳魔術師張煥,近日公開一段他穿越古廟大牆的影片。事後他在微博表示,只要有人在今年 10月 1日前破解此魔術,立即可獲獎金 10萬元人民幣。

張煥曾設計飛車撞人、死亡脫逃等震撼魔術,引起電視台報道。今次他自稱受到嶗山道士穿牆典故的啟發,於是親到青海嶗山的太清宮,在一堵厚約 50公分的大牆前進行魔術表演。在片中,他穿上道袍後,兩名助手即用一道約一人高,兩人寬,印有太極圖案的白屏將他遮起,幾秒後白屏放下,張亦不見。隨後,鏡頭轉到牆的另一邊,助手再把白屏豎起,張隨即現身。在場觀眾,無不感到驚訝。
勇氣可嘉!!!!!:71:
勇氣可嘉!!!!!
Garycharm 發表於 24-7-2011 12:22 PM

大大…對於呢位行家既手法睇得出嘛?
不如去羅左個10皮野啦。

p.s.呢個魔術好似唔算新啦…劉謙有個仲新式,係一間店鋪,只用件衫遮少少就串過鐵閘,仲要佈滿路人。樓上那個…好似大衛高拍飛玩過啦…仲要好多年前…
睇多幾次就睇到啦
不過我覺得佢咁樣唔專重魔術囉
魔術係愛黎欣賞
唔應該用咁樣既心態去表演囉
佢算唔算係破壞古蹟......:36: