Toysdaily 玩具日報

查看: 13474|回復: 12

[制作分享] 簡單制作發保膠地台 給你的玩具 .內有神話.SIC等等 多圖

終於可以偷閒拍低了
第一次制作分享 拍得不好勿見怪

制作前請準備好 口罩 風扇等等
因為始終化學野 小心身體好 有咩事我唔負責架:34:

(簡單制作方法 不求完美效果 只求方便 便宜 快捷)
整個制作費不用40元 就有一個大地台啦

話說前天晚上 重玩無雙大蛇

看到一個溶岩場境 看下去不錯的

就產生了制作念頭了 不多說了 分享開始

開始前 請準備口罩 因為好Q臭:69:

1. 準備一塊發保膠 我圖中既SIZE 大概 6-10元左右 文具店有售

2 用介刀CUT 自己想要既SIZE  我CUT左4份1 ,(想CUT得平滑一點 就去文具鋪買發熱線CUT就好了)  因為我做岩場 用介刀可以做出自然感

3 再係個4份3 CUT 一小個正方型出來 目的是為了做出山丘或小山波等效果

4 如此類推 一層比一層小的加上去 看自己想怎樣了 因為我只想做一個小山丘 所以3個就夠了

5 在每個正方形的邊位 打斜cut 另 表面更像山形

6 用用淨的碎料 加在地台上 形成 碎岩等等

7 在表面上界上不同的坑紋 ,(這個看個人了 想平滑一點 不界就可以了)

好喇 大概外形就這樣 攪掂!!

到上色喇 (要帶口罩囉)

1 需要一支噴漆 五金鋪 20-30左右

2 先噴上第一層

3.1 要做出凹凸效果 就要用到 噴漆 腐蝕發保膠既化學作用  唔洗驚 大大力向凹凸位噴吧
3.2 要出陰影位一樣 可以多噴一下啊

3.3 我順手噴了一下背景用的岩牆

4 好 完成 !!但噴過龍穿左

因為我要有岩漿既情況 所以下 要用手油喇

準備一樽油就ok 我用左gaia 既金+gaia 透明紅

完成 !!! 整個需時 不用1小時

robot 魂 無問題!!!

聖衣神話 掂!! 有火 點可以無一輝

超合金!!爽  ...都唔知當唔當佢超合金好..

最後當然到我既至愛 sic 啦

最後一張係仲制作中既..hyper gatack 快乾畢地用晒... 要等買到先再可以整lu

因為無打燈同用閃光燈 d相只係 用ps 較返光 可能會有小小怪

謝謝收看
依!效果幾好喎!正!樓主諗住擺咩上去?
多謝分享!!但我覺得唔油金色好似靚d.
快d影埋display左神話的效果啦~~~
效果好正:71::71:
終於等到你喇~~響介兄:D
我都要整返個先,不過諗唔到咩景啱W嘅cj...:47:
回復 6# mokfung1985

最初之夜
樓梯 + 落地玻璃
很強大呢,display出來效果很好,平靚正的DIY:71:
嘩,樓主的創意很強,在此不得不留名學野:love:
回復  mokfung1985

最初之夜
樓梯 + 落地玻璃
kaselai 發表於 15-7-2011 08:53 PM

都好高難度喎:(
估唔到原來咁簡單既野都可以做到心目中既效果,樓主既分享真係好有啟發性,板主,置頂吧:71:
:71::71:好正:71:
回復 10# mokfung1985

發泡膠一層層做樓梯
透明膠板做落地玻璃