Toysdaily 玩具日報

查看: 11504|回復: 26

[玩具報告] 童年。神物。回憶 - 鐵甲萬能俠40週年永井豪直筆限定版 (Jumbo Machineder Color)

我的童年是很窮的……

因我的富家鄰居的關係, 我有機會接觸動漫. 但是, 我自己卻不可能擁有什麼玩具(我自大學畢業也未試過有一毛錢零用). 所以, 我的娛樂只有在文具店飾櫃隔著玻璃觀看玩具…… 這只大膠公仔我在〝吉利事〞見過……相隔三十載, 我現在終於可以接它回家了!! 雖然體積上小了好幾號……

發完一輪嚕囌收, 說回玩具吧! 這件玩物最有趣的地方是〝反潮流〞……人家塑膠扮合金, 你卻合金扮大膠……

本體內容與鐵甲萬能俠是一樣的. 不同的是其著色及附上的赤紅寶劍! 另外我很喜歡那個扮大膠的 color scheme 及肚上的 "Mazinger Z", 這亦是我購入的最大原因!

SOG 系列的優點是外型討好, 尺寸較易收藏及可動性佳. 故在此亦不作多談了! 但因整體已經有電鍍處理, 故湯口部份顯得特別礙眼. QC尚算不俗, 你那只的 QC又如何?

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 33
可動性 (20) 16
佩件及 Gimmick (20) 13
品質管制/QC (10) 6.5
價錢 (10) 4

總分:72.5分

魔神軍團

Jumbo我的最愛呀,點睇都係咁靚仔:$:$
o華!!德兄!!你o里盒三尖八角架wo!!
萬能俠的鏡面令到德哥露左兩點:35:
萬能俠的鏡面令到德哥露左兩點
anfernee217 發表於 22-7-2013 12:47 AM

仲見埋德嫂tim!!{:1_220:}
呢個post睇來要改名啦!
萬能俠的鏡面令到德哥露左兩點
anfernee217 發表於 22-7-2013 12:47 AM

:shiny::DD{:1_223:}:^:love::p{:1_220:}
魔神軍團vs德哥.........非常有睇頭, 正爆~:71:
謝通知。。。:DD
WOOOO...太正了!
合金扮大膠:@

nice childhood:oh:
德哥,好靚好齊呀!睇完您D相,我有少少鐘意咗佢!太正了!
讚!大圖就是好看,感謝好圖,好羨慕那永井豪大師的簽名,永井豪軍團太棒了。
仲見埋德嫂tim!!
ckc52322 發表於 22-7-2013 01:04 AM

各位師兄真眼利...:handshake:
魔神軍團!:shy:
期待大合照~