Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 詠瑜

[玩具攝影] 文哥你錯了...你一直誤會了麥sir(劇透,未看者勿入)

回復 28# Newt

一定要買,呢件係dotm玩具top5,我睇完戲即刻買番佢:*
確實系太兒戲,sentinel勁到甘,就黎一打十啦,老柯都比佢打到甩手,但系竟然比個廢左既麥sir一野搞殘,仲要系廢麥sir一野又比個廢左手既老柯搞殘,畏,打完場都唔好搵黎段搞啊大佬。麥sir一向系陰險但唔蠢嘛,比條女兩句就講掂?就算系無半邊頭都無甘蠢下?就算就算系buy條女啊,以佢性格人地頂撞佢就算人地講得arm都照殺啦,唔同麥sir有色心?騎呢左羅。

jinroh 發表於 4-7-2011 12:57 PM

咁又唔可以咁講0既, sentinel有個著數就係佢有一個大盾, 又可守又可撞, 文哥的確幾難攻得入, 而佢中個一野係係俾麥sir從後偷襲, 佢無俾麥sir一野ko都偷笑啦(可能因為麥sir仲想留佢命黎用太空橋) , 要講偷襲, 之前第2集有文哥從後插一野ko, 後有第3集鐵皮又係俾俾御天敵係後面一炮搞掂,  而且大家都知, 麥sir個支野唔係小野黎...
而佢俾條女講2野就出手, 其實未開打之前都有劇情講女主角見到麥sir俾sentinel當卒仔咁打, 佢已經頂住條氣嫁啦, 而家俾人激一激出手報復唔奇, 同埋佢本身係大佬, 諗住死對頭得文哥一個, 要親手搞得掂對方大佬先有人肯認同佢嫁嘛....
其實我見到佢咁, 我反而諗返起佢咪同星星叫一樣, 星星叫個心入面其實都同電影入面麥sir最後遺言係一樣, 就係" 我淨係想做大佬! ",
星星叫係卡通入面都曾經同電影麥sir一樣隊自己大佬, 而家係電影度唔同左角色0者, d黑社會要坐龍頭位就係咁黑暗嫁啦:DD
個人覺得成個故事都算唔錯, 係御天敵背叛果度劇情交代同結尾真係做得馬虎左...
如果cut左呢part,將呢part d時間變做麥sir掙扎最後因頭傷不敵...或者冇顯得麥sir智力有問題(不過都會有人覺得獨臂文打贏麥sir有點不合理)黑柳玄 發表於 4-7-2011 01:34 PM

我好同意你的講法, 御天敵背叛果度轉得太快, 好人地精神有問題咁無啦啦轉晒口風, 話人類有問題,  但佢黎到地球時好似頂多俾個女國防部長串 其實可能都有拍到0既, 可能套野太長關係cut左, 因為片中有幾段片都係一講完一樣野時就黑晒即時轉左第2個劇情
朋友同我講...御天敵好勁...咁老仲可以打死咁多人
我同朋友講...可能係佢地個星球 薑真係越老越辣

大大言重啦,我篇野...真係純改下咋 我第一句已經講左係我改編
唔係真係想講柯柏文最殘忍...但就真係覺得麥sir死得太快!!!
可能我同以前某d大大一樣...好期待佢同文哥再遇果陣 會打得有幾激烈!!!
but佢地真係面對面?套戲個情況我唔記得左了
咁文哥係咩情況下 可以係佢背後勾頭?我印像記得 勾果陣係勾麥sir正面

不過講真,咁多個死,我覺得鐵皮最慘 因為中完招仲要被蝕食!!!
幻想自己中完槍 比強水蝕食 都幾雪上加霜 詠瑜 發表於 4-7-2011 03:26 PM

其實我都係睇完想一齊分享下劇情0者:DD
講真, 話御天敵好勁我又唔覺十分之勁, 佢同文哥最尾打個時仲要一路打一路變車走都要俾人形文哥捉返, 無錯佢係有支腐蝕炮, 但佢淨係用過一次, 可能同d勁炮一樣頂儲下先出得, 埋身近戰無咩用呢
不過鐵皮真係死得好慘, 仲要係腐蝕而死, 就算有火原種都救唔返....
最尾得返麥sir同文哥時麥sir係對住文哥講野的, 個時文哥仲爬左係度, 之後佢先執斧頭起身, 佢個野大約係衝過去時麥SIR開一鎗同時文哥劈向心口, 扯返斧頭出黎時麥SIR就向前仆, 文哥係麥SIR右手邊順勢轉身就去左麥SIR後面再劈多次落佢頭位, 但本身無左一部份頭所以攃過左, , 之後文哥就順勢回斧 "抽頭 "的, 因為麥sir個頭跌落地下時仲俾個斧頭插住.....
不過麥sir可能都係犯左一個大忌, 就係近戰用長鎗, 所以先咁快死...   :DD
不過今次佢為左個3D好睇D, 專登整過晒新眼鏡, 的確幾有誠意, 睇左2個幾鍾出黎都唔覺攰...
搞到我想買返隻V級御天敵 但V級好似冇刀!!!
星星叫係卡通原來殺左麥SIR!?

PS...其實,我真係唔覺套野有3d效果
我覺得呢集反駁位真係多咗D,
最大問題係人類果邊嘅戲軌實在太多太無謂,感情線無說服力,軍方果邊拖得太長。
尾段直頭變咗災難片;人類對抗外星太空船個段,個感覺好似早前果套 battle : LA,
其實第二集有個位我覺得破壞咗transformer 個設定,就係早段勾引sam果個女狂派機械人,
如果佢地可以變成人,即係terminator咁,根本唔需要變成車�船等死物潛伏係人類世界;我知講故唔好駁故,但係transformer可以變成人根本係第二樣野,違背晒transformer 果世界觀。
今集都唔例外,麥sir集集轉型態,soundwave 有太空衛星唔做做 benz都算喇,但係今集出場最多嘅狂派﹣soundwave 隻鷹 Laserbeak,佢居然可以變成多個一種型態,Black Computer >Copy machine > Wall-mounted CD Player 什至粉紅色bumblebee... 呢個位又係有D古怪,好似狂派果邊嘅擬態能力實在過強。
另外都想問下Sentinel Prime同麥sir點解好似忽然同一陣線,無先兆,無契機, 定係我miss 咗?
最大問題係人類果邊嘅戲軌實在太多太無謂,感情線無說服力,軍方 ...
jackyt 發表於 6-7-2011 09:24 AM

話說禦天敵向內戰個時已經同老麥夾好黎一個裡應外合,可惜中途不幸俾擊中(唔知係博派定狂派啦),流落月球,之後就係戲中所講,狂派一早收埋個百幾支野,剩番d 引老文救禦天敵,finish 埋個計劃:64:
回復 29# 詠瑜

THX~
最大問題係人類果邊嘅戲軌實在太多太無謂,感情線無說服力,軍方 ...
jackyt 發表於 6-7-2011 09:24 AM

WA 大大講既野又真係幾到肉,
特別係第二集果度....
對音波有D失望...明明架車幾型,點解唔出玩具...
原來佢今集真係果架benz.....雖然我都見佢有車倫係身,
可能我仲以為佢形態同第二集玩具差唔多= =

But講真狂派幾勁都好
博派同主角 永遠都打不死~_~
今集⻆式多咗,但係每個⻆式嘅戲份同性格描寫都唔夠,
好似鐵皮慘死,文哥完全不聞不問,第一集jazz死咗大家都有表現哀傷,
今次主要戰鬥為主,細節欠俸,感覺係為出玩具而出。
回復 40# 詠瑜

文哥真係勇悍,一野就將條機械蛆蟲個頭劈落黎(但轉頭竟然比幾條纜仔纏住動彈不得...) 如果佢個武器庫出多幾鏡就好喇。
回復 38# elvischoi

謝解說,我唔係香港睇,無字幕應該miss咗呢度。

好surprise 見到香港境,仲有新鴻基標誌,唔知係咪比咗好多廣告費