Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 文哥你錯了...你一直誤會了麥sir(劇透,未看者勿入)

愚味一問(小弟只睇過電影版)
狂派除左音波 震波 仲有其他波@@?唔通狂派既男人...唔止得兩個波a_a(eg你講 ...
詠瑜 發表於 4-7-2011 09:16 AM

我都只係睇電影版+電影版既少少漫畫
我搞錯左...係震波, 唔係聲波...
而我指既2位接任人係  震波同音波, 因為呢兩個係麥sir既死忠,  而星星叫"侯"住個領袖, 叫接任人好像不太適合...
而我記得有其中一個"波"係做左人造衛星, 而又冇見佢死...

而回故3集, 其實有唔少事情冇交代(連旁白都好似冇講)... 不過電影節奏要快, 只好期望漫畫補完.....

而我對每集既睇法比較膚淺
1. 能源方塊
2. 麥sir師父
3. 文哥師父

下次話唔定真係玩前傳...不過玩具商應該唔比, 話哂冇車mode/飛機mode既文哥麥sir搵唔到錢...
音波(soundwave)今集落咗地變咗女主角架 Benz 嘛
All hail Megatron!

希望再會有電影或者動畫既真正麥sir
而唔係今集movie 既傻佬...
armada中,麥都為左文既死鬱悶左一排
我都只係睇電影版+電影版既少少漫畫
我搞錯左...係震波, 唔係聲波...
而我指既2位接任人係  震波同音波 ...
黑柳玄 發表於 4-7-2011 09:52 AM

haha 好...狂派仲係兩個波...
人造衛星果個就係音波 今集死左...但今集佢形態唔同左...
可能真係同樓上所說 變左架車...
其實...如果真係有第四集 會唔會講第二同第三集之間呢?

始終博派 果三架電單車姐妹 同埋果對雙生兒(前雪榚車)下落不明...(唔通係某軍人所講既剩餘博派!?)
講麥sir做乜慘到要去非洲都好...可能會講今集乜事咁頹

雖然文哥嗰下唔算偷襲(已睇咗兩次, 沒誤)
但麥sir 好似真係有d"覺悟咁.....
係兩種"理念"最後 ...
游月 發表於 4-7-2011 09:36 AM

其實都有d合理...但真係好難相信...身經百戰既佢...雖然第一集冇人夠佢打...
今集竟然可以廢到咁...雖然一集比一集弱
冇你我算得D乜<-原來呢句同文哥講嫁...以為同御天敵講(可能佢講完 我掛住欣賞其他野 冇仔細思考)

希望兩年後 真係見到有TF MOVIE4...
到時我可以大大聲講:一早預左有第四集啦!!! 

BUT講真 如果出前傳
機械人變”搵”石...又真係唔吸引...
除非變佢星哥D科技野 但岩岩落黎果批新移民好似 外星人FEEL已
其實可能始終麥SIR的FANS見到佢咁易死法有D唔高興, 但佢真係咁”好人”的話, 就唔會將咁多博派殺死啦…
而且諗真D, 佢係咪真心想去救文哥?! 佢俾人搶左大佬的位唔服氣, 好明顯係做開大佬的人的心態, 佢又自知唔夠御天敵打, 加上俾女角激多2激之下先去偷襲御天敵, 佢會咁做好正常, 緊係係有機會情況下做低最勁個個先啦啦隊 而且偷襲呢樣野佢係卡通入面都對文哥做過N咁多次, 反而我又唔覺佢俾文哥偷襲喎, 佢做低左御天敵, 之後已經同文哥面對面咁講野, 之後連我呢個觀眾都知佢會想打文哥, 文哥起身衝去執武器前空翻去佢頭頂劈+抽頭, 我覺得係一對一戰喎, 唔明點解會話係偷襲呢…
雖然我都明白, 麥SIR又真係死得快D, 鍾意佢D的人的確會唔係幾高興, 但交哥得返一隻手如果唔咁”狼”的話, 拖得耐到時就會好大機會係麥SIR勝, 咁套野點做落去? , 但其實佢地拖多十零秒的話, 博派同伴已經趕到(佢地一打完, BEE, 力捷同斯韋柏已經到左), 到時就係麥SIR俾4個博派圍, 係咪想睇麥SIR俾人分屍? 而且話文哥殘忍, 麥SIR佢地對住人類時又何嘗唔係? 由第一集為左拎資料見人就殺, 到第3集有埋新兵器, 射中人時肉會變灰, 留返D衫同骨係度, 咪更恐怖? 文哥由第一集開始已經話要係度保護人, 到第3集狂派咁離譜, 一野殺敵方頭目, 正常打仗都會係咁做啦…
其實可能始終麥SIR的FANS見到佢咁易死法有D唔高興, 但佢真係咁”好人”的話, 就唔會將咁多博派殺死啦…
而 ...
kyostanley 發表於 4-7-2011 11:39 AM

大大講既言之有理, 小弟都有諗如果文哥唔係食果個空當對佢十分不利

只怪今集麥sir冇左半邊腦, 身為領袖級的暴君竟然冇左防範之心就搞到成個頭都唔見左...一代霸主因腦殘沒落:44:...
我也有跟朋友討論, 如果我是麥sir.... ko左御天敵, 之後轉身用散彈槍指文哥個頭之後開槍:!

另...鐵皮的死也令我刻骨銘心(jazz及鐵皮粉絲)...
鐵皮第1集軍火專家...第2集代死去的jazz當副官(名義上) +軍火專家....第3集陣亡...
如果有第4集的話... 救護車(忘了叫什麼名)變副官... 斯韋柏接替 他的老師...
大大講既言之有理, 小弟都有諗如果文哥唔係食果個空當對佢十分不利

只怪今集麥sir冇左半邊腦, 身為領 ...
黑柳玄 發表於 4-7-2011 12:02 PM

無錯的鐵皮的確死得好慘, 估唔到御天敵用透蝕炮黎射佢, 擺到明係要佢無得救
, 真係想不到前博派領袖係咁0既人 (不過好似係唔同卡通入面御天敵都唔見得係好)
另外我都想問一樣野, 關於麥SIR個頭, 有D人話佢頭上一隻隻的野係幫佢維修的, 但我見到麥SIR對個D野的反應, 又撥開, 又拎一隻黎用手指夾爆佢, 反面令我覺得, 個D野唔係幫佢維修的, 而係好似麥SIR因為爛左有傷口(見到紅色光能源位), 個D係寄生蟲  , 有D核突...
確實系太兒戲,sentinel勁到甘,就黎一打十啦,老柯都比佢打到甩手,但系竟然比個廢左既麥sir一野搞殘,仲要系廢麥sir一野又比個廢左手既老柯搞殘,畏,打完場都唔好搵黎段搞啊大佬。麥sir一向系陰險但唔蠢嘛,比條女兩句就講掂?就算系無半邊頭都無甘蠢下?就算就算系buy條女啊,以佢性格人地頂撞佢就算人地講得arm都照殺啦,唔同麥sir有色心?騎呢左羅。
我未睇....不過如果要講落去, 可能麥sir level up 做 格sir lei~跟本唔需要有接班人
確實系太兒戲,sentinel勁到甘,就黎一打十啦,老柯都比佢打到甩手,但系竟然比個廢左既麥sir一野搞殘,仲要 ...
jinroh 發表於 4-7-2011 12:57 PM

個人覺得成個故事都算唔錯, 係御天敵背叛果度劇情交代同結尾真係做得馬虎左... 最有問題既地方我諗應該都係 個女主角由頭到尾都只係識 叫 同 食花生... 點解最尾會有勇氣同麥sir講野:ice:.... 如果cut左呢part,將呢part d時間變做麥sir掙扎最後因頭傷不敵...或者冇顯得麥sir智力有問題(不過都會有人覺得獨臂文打贏麥sir有點不合理)
確實系太兒戲,sentinel勁到甘,就黎一打十啦,老柯都比佢打到甩手,但系竟然比個廢左既麥sir一野搞殘,仲要 ...
jinroh 發表於 4-7-2011 12:57 PM

朋友同我講...御天敵好勁...咁老仲可以打死咁多人
我同朋友講...可能係佢地個星球 薑真係越老越辣:66:
而 ...
kyostanley 發表於 4-7-2011 11:39 AM

大大言重啦,我篇野...真係純改下咋 我第一句已經講左係我改編
唔係真係想講柯柏文最殘忍...但就真係覺得麥sir死得太快!!!
可能我同以前某d大大一樣...好期待佢同文哥再遇果陣 會打得有幾激烈!!!
but佢地真係面對面?套戲個情況我唔記得左了
咁文哥係咩情況下 可以係佢背後勾頭?我印像記得 勾果陣係勾麥sir正面

不過講真,咁多個死,我覺得鐵皮最慘 因為中完招仲要被蝕食!!!
幻想自己中完槍 比強水蝕食 都幾雪上加霜
本來麥sir件玩具真係好正, 但被套Movie影響了想買的意慾, 現十五十六中...:31:
本來麥sir件玩具真係好正, 但被套Movie影響了想買的意慾, 現十五十六中...
Newt 發表於 4-7-2011 03:53 PM

算啦 唔好比套戲令自己意念改變...
套戲麥sir 唔代表係我地心中既麥sir:*
:71::71::71:好正