Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: London

[詢問] 新手買hottoys iron man 求助

講開開盒check, 我又聽過有d case, 話說有人bid了一件全新未開的貨品, 到了交收時, 客人要求cut開膠紙check ...
good886 發表於 29-6-2011 11:18 AM

喔 我係油麻地mtr 直頭見過, 的咁事,條友買全新mark 4 ,條友睇完話,點解隻野有銀色花痕, 仲有咁多, 佢話唔諗住隻野有銀色花痕,叫賣家平d先要, ,當時我聽到笑左出來 ,呢d人係咪花家姐來:67:
二手與否根本唔重要, 最緊要隻野無問題, 我係你, 無得即時開盒check 件一定唔會要, 點解唔肯開盒, 一定 ...
gekigoke 發表於 29-6-2011 09:28 AM

點解一定係賣家有問題??
若賣家講明全新未開, 而買家喺競投前又無問清楚俾唔俾開盒check, 出到嚟先要求開盒check咗先要, 我實唔會賣俾佢囉.
賣家自己都無開過嚟check, 跟本唔知隻figure有無問題, 買家開完盒, 一句唔順眼話唔要, 咁個賣家件貨點呀??
若買家一定要開盒check完啱心水先買, 咁點解唔一早競投二手已開盒??
點解一定係賣家有問題??
若賣家講明全新未開, 而買家喺競投前又無問清楚俾唔俾開盒check, 出到 ...
toms110 發表於 29-6-2011 12:16 PM

可能我講得唔清楚,,我只不過建議樓主要即埸開盒檢查, 如果賣家講明唔可以開盒檢查, 就唔好bid.  我當初買MArk VI , 我拎了8盒, 有7 盒都有花同不同程度的問題, 拎了返屋企之後,又發現問題, 一開盒成隻散了, 前後足足換了三次.

賣家  賣件野出來, 自己都要有責任確保件貨品係無問題,因為唔係鋪頭, 件貨有問題無得更換, 我甘建議樓主都希望樓主可以保障自己利益. 因為已經有好多這種Argue.

如果你係個bid description 到已經講明無得開盒檢查, 人地bid 了之後要求開盒, 當然道理係你果邊啦:51:
喔 我係油麻地mtr 直頭見過, 的咁事,條友買全新mark 4 ,條友睇完話,點解隻野有銀色花痕, 仲有咁多, 佢話 ...
dj夫 發表於 29-6-2011 12:01 PM

Cat Cat 兄所言是對   
"...賣未開封嘅野要比左$至可以check件。

事先要講明除非缺件至可以取消交收。... "

買家唔肯 pay , 咪唔好賣
可能我講得唔清楚,,我只不過建議樓主要即埸開盒檢查, 如果賣家講明唔可以開盒檢查, 就唔好bid.  我當初買 ...
gekigoke 發表於 29-6-2011 12:56 PM

小弟都明白~~
我喺HT拎隻Mark VI, 前後都換咗3次件......
小弟都明白~~
我喺HT拎隻Mark VI, 前後都換咗3次件......
toms110 發表於 29-6-2011 01:04 PM

大家討論下gei  ...:43:
不過有D 買家, 都真係好黑人憎
我都試過有條友話張膠紙起粒粒 要平D ,  我立即唔賣
大家討論下gei  ...
我都試過有條友話張膠紙起粒粒 要平D ,  我立 ...
gekigoke 發表於 29-6-2011 01:07 PM

:71: :71: :71:
toms110 發表於 29-6-2011 01:11 PM

我轉頭已經賣了給一位有誠意的C HING,  重賣多了3 red fish
其實樓主要買 mark iv 或 mark vi 的話, 真係要有心埋準備, 相信無論新同二手, 隻野或多或少都有花痕, 如果要抱全身body要完美的心態去買, 我相信結果一定會好失望...........
大家討論下gei  ...
我都試過有條友話張膠紙起粒粒 要平D ,  我立 ...
gekigoke 發表於 29-6-2011 01:07 PM

膠紙起粒粒 要平D? 佢以為自己買iphone? 貼保護貼, 起粒唔收貨.....?     :26:
膠紙起粒粒 要平D? 佢以為自己買iphone? 貼保護貼, 起粒唔收貨.....?
good886 發表於 29-6-2011 01:50 PM

有D 人兄係完美主意者,  真係要好好享受生活
我賣嘢就會寫明:
"面交check貨若不合乎拍賣內容可不買, 但切勿做出臨場壓價的討厭行為"
頭像被屏蔽
HT已經唔再對MARK IV作出任何保養,包括返廠維修:blame:,買之前請三思:o
頭像被屏蔽