Toysdaily 玩具日報

查看: 12907|回復: 44

[個人收藏] [支持小櫻大]女干笑Figma回憶錄

近排見到小櫻大話唔再出post後見到好多支持FigmaQ版既帖  

本身都想支持下,但因為太多野做唔得閒影,但今日終於有時間所以影一影收藏品,希望進一步推動TD多元化

在下玩玩具年資唔長,所以收藏唔多,各位大大見笑喇。  

另外當我打依個帖果時先發覺我比左好多第一次比Figma  

好,黎第一隻

E
隻係我第一隻可動玩具,我入坑都係因為EFigma Saber 。但講到底都有3年半歷史,D金邊有退色現像:31: 果時係灣仔社團買,Figma岩岩出,就係E隻開始出名,冇記錯依隻係第二水,所以入果時都算好價。

之後Saber Alter,本應做得好過原版,但係唔知係咪用左大球joint 位,可動性大減,可以做出既動作都比原版少…

第三隻係之前係頑仔買張桐乃,本身都冇意思入,但係見到頑仔做好價就買左落黎。買好玩唔係對手,而係個袋…見到我張圖都知係獵奇向(係差D)

巡音係今年收既生日禮物,本身冇買初音同鏡金,所以E隻好難玩,但係條吞拿魚亂入一流

其實我都唔記得佢叫咩名,只係記得係P3出左,見佢有個巴士站同帥帥既樣就入左手

依隻兔仔都係唔記得咩名,只係記得係夏日大作戰出過,同上面一樣都係貪佢型入手,同埋有支旗送。買左看知係好野,係Figma少數男角唔在講(其實算唔算男…),而且可動性高,拳頭大,好易做到各種動作。

Sp
Fire Ball其實好好玩,但唔知點解好少大大入(可能要跟碟…),之前出過原版冇入,見船做特價入,玩落超好玩。其中一隻唔使地台地震都唔跌既Figma

E
Sp應該冇咩大大有,好似係都係WF限定,但其實只係透明素體,但見一魚有一對玩就入左,當幽靈玩岩哂 :71:  

跟住落黎係無人不知張森之兄貴(大誤) 妖精看岩既Billy,話說依隻Billy出果時唔知係冇行貨定點,完全唔見有得賣。值至之前係頑仔見到,無視價錢買左落黎。

同場加映Billy求婚scene

依隻係我第一隻限定Figma。又又係頑仔買既,果時見做特價2魚,以玩票性質買番黎。買果時要係灣仔店排隊,雖然人唔多,但唔見有大大買依隻。當我拎起果時發現有驚喜(18X) :50: …估唔到有Game送,而且係18XGame…最終係又驚又喜既情況下買左番黎。而Game亦係未開封既情況下存放至今。

同場加映Billy求婚scene

依隻係我第一隻限定Figma。又又係頑仔買既,果時見做特價2魚,以玩票性質買番黎。買果時要係灣仔店排隊,雖然人唔多,但唔見有大大買依隻。當我拎起果時發現有驚喜(18X) :50: …估唔到有Game送,而且係18XGame…最終係又驚又喜既情況下買左番黎。而Game亦係未開封既情況下存放至今。

跟住又係Billy,但依隻係我之前WF攝影比賽入圍既功臣,估唔到玩玩下心態影既相可以入圍

p.s. 宜家個樣係入圍賞地台到左先變到錦…

依隻黑衣係第一隻買完我覺得自已白痴既Figma。買果時係第一水,個價貴到…但唔知點解都係入左手,可能係愛…但宜家唸番,點解唔等慢版呢。

BRS系列
BRS係我第一隻訂既玩具。係訂之前已經係HJ見到之後超中意。拎起時見又有炮又有刀玩,眼前又有團火,整到我有團係錦玩既火。到宜家都依然係Must Display List入面。

炮姐係我第一隻淘寶買既玩具。出果時見到要連Game買,本身都灰灰地,點知上下網見淘寶有就二話不說買左。雖然聽講過係QC過唔到既貨,個收到果時都覺得唔係禁差。
妹妹們就係香港訂。本身都係貪有炮姐冇理由唔買埋,訂左一隻。點知訂完行下行下覺得既然有二萬隻,不如入多隻,雖然2W就冇咩可能,但少5個0都冇咩分別姐…

最後黎個魔炮合照(其實係冇時間隻隻影)
入手次序係SS奈葉,Moviv奈葉菲特,SS菲特。最初入SS奈葉果時都想入埋菲特(本身控菲特) 。但出果日唔得閒買,第二日已經唔見哂,但竟然比我係Y拍搵到,價ok就入左。交收果時係度怕會係sad貨,點知又冇問題,開心死我。
p.s. 依隻係我第一次係Y拍買野

以下就係小弟既收藏,多謝各位收看:64:
Support you!  I am also the friend of figma!:71:

坦白講,你post呢堆figma我一隻都冇興趣........不過,我唯獨對18x0個隻最有興趣:p
當然,見你出帖出得咁落力,小弟絕對支持:71:
支持萌風~~~~~
不過....唉
隻兔仔叫Kazuma。(又系一失足成千古恨的一隻):79:
之前黄泉又系。。。

送上N年前的土狼一張~支持~
人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…人地叫METIS啊…:63:
同埋佢係出自P3F:56:
大大入FIGMA的興趣與在下剛剛相反呢。除了兩隻SABER同埋(唔知點解買咗,買咗都唔知點解嘅)巡音,大大有的在下一隻都無:DD
大大入FIGMA的興趣與在下剛剛相反呢。除了兩隻SABER同埋(唔知點解買咗,買咗都唔知點解&#22021 ...
bananaman 發表於 23-6-2011 11:07 AM

我以為玩果D figma算係主流,點知睇黎唔係…
頭像被屏蔽
我以為玩果D figma算係主流,點知睇黎唔係…
阿茶子 發表於 23-6-2011 13:37

可能在下嗰啲先唔係主流呢:DD
桐乃  << 支持支持~~
黑貓也很萌
支持女子女干笑~支持萌物~

可惜此帖好可能又會被V版主掟去唔知邊度…:53:
入&#22175;打打氣先...

BRS!!!

話說小櫻&#21709;公司睇...茶子&#21874;圖被Filter晒全部睇唔到嫁... :time:

小櫻上
而且係18XGame…最終係又驚又喜既情況下買左番黎。而Game亦係未開封既情況下存放至今。
阿茶子 發表於 23-6-2011 01:58 AM

真係沒開封。。。。。。。。???:58: