Toysdaily 玩具日報

查看: 4007|回復: 20

[其他] 醫生係咪真係咁唔專業?

今日收到個老友來電,閒時都會同佢傾番粒零鐘電話,
不過今日我寧原佢唔打嚟,皆因佢同我講入左醫院一個月,
原來係佢患左肝癌,亦都已經切除左,出院後在家休養中才話我知,
不過依家啲醫生到底係無料定無責任定真係咁唔專業!?
照完x光片,醫生話無事,
不過個老友心血來潮,神推鬼使之下,又睇多幾個醫生,
照多幾張x光,一攪又攪成半年,都係話無事,
結果經親朋戚友介紹下,轉睇專科名醫,
一睇就見到去年第一張影嘅Ⅹ光片,已經照到個瘇瘤,
由原本用微創技術醫冶,不用切肝拖到現在一定要切除……
由原本好細到早排發現時已經大左6倍……
人命攸關架,之前睇嘅幾個醫生係咪真係咁廢?
由於呢位老友係向TD主版識嘅,所以亦有感而發,
點都好,你先得嗰廿幾歲人,
在此祝福你身體健康,
希望你早日康復!癌病不復發!!

p.s.為保私穏,不便開名,不過可能大大們都識得佢,有心就祝福下佢啦!
希望佢早日康復:)
頭像被屏蔽
醫生本身要樣樣識,但又不是樣樣精,專料醫生一定比平時醫生醒,尤其果D在公立醫院工作沒太多經驗既醫生,要由Ⅹ光片睇到個瘇瘤真係未必得,至多以為是肝有D花,或張片照得唔好,
醫生本身要樣樣識,但又不是樣樣精,專料醫生一定比平時醫生醒,尤其果D在公立醫院工作沒太多經驗既醫生,要由Ⅹ ...
W900 發表於 16-6-2011 01:43 AM

謝大大,我會話比老友知的,thx!!
God bless your friend :handshake:
祝佢早日康復:):)
雖然唔識,
不過希望佢身體健康啦! :78:
嘛~~ 醫生也是人 他們也會有弄錯的時後~~
(天天小時後也是因為醫生給錯了藥
導致病菌產生輕微坑藥性+變種[後期醫院的醫生說的]
住了兩三個星期醫院呢~)
更何況依家香港"人流"多了
醫生的壓力也大了  弄錯的機會也多了
看專科醫生的病人沒有普通醫生的多
自然就會有更多時間去檢查X光片

或者,
你說專科醫生拍的X光片見到瘇瘤大了6倍的話
可能去年第一張X光片拍到的瘇瘤還很小
很難可以看得到
試想想, 瘇瘤本身也不是很大
肝癌的話, 應該比肝臟要細
縮小6倍的話
相信不花點時間真的會很難看到?

好了 天天說了很多廢話...{:3_138:}
最後還是祝愿你的朋友早日康復吧~~{:3_147:}
今日收到個老友來電,閒時都會同佢傾番粒零鐘電話,
不過今日我寧原佢唔打嚟,皆因佢同我講入左醫院一個 ...
psw 發表於 16-6-2011 12:58 AM

:@佢而加係咪康復中?祝願佢唔會復發,健健康康,好番上來吹下水:)
早日康復~~!:77:
早日康復~~~!!!!!!:77:
祝您朋友早日康復:77:
Hope he will be better soon! :64:
在下是新仔醫生一名
希望大家不要錯覺X光咩都睇到
腫瘤的光點有時和正常光點不易分辨,尤其是初期十分細小的CANCER

比起X 光,臨床症狀才是第一手最重要依據。
可惜早期症狀往往不明顯,什至沒有典型症狀
有時做醫生,反而比外人更理解醫學的局限性。

近年提倡「帶癌存活」,希望你的朋友身體健康