Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 星戰介紹 - 壽屋ARTFX 的七吋 C3PO

^先來一張熱身圖  (其實係為左擋廣告... Vince 大拿刀過來了, 快閃){:1_209:}

因為人家Hasbro 遲遲唔肯出六吋關係, 小弟年多前開始購入壽屋不可動ARFTX:36:  (點知人家pat pat 痕又今年推出:63:), 以慰藉心靈既空虛

又由於家中既化骨龍非常demanding, 有好多野買左都未有時間拆

好了, 今天化骨龍不在家 (一年可能唔超過三次), 懶惰版主今次選擇了 ARFTX 1/10 scale 跟大家分享, 也順道為Hasbro 六吋的到來作個熱身{:1_238:}

^封面圖是這樣的 (請無視膠箱, 要在一小時內完成相片, 要那西少少了{:1_224:})

^盒內包裝, 有如樓市的泡沫{:1_225:}

不用看說明書也好易明的組裝 (留意R2D2, 可以三輪形態, 也可垂直二輪形態, 類似小露寶 (誤))

戲裏面搶盡風頭, 但來到ARTFX , 這個小不點比起C3PO上色, 查實不太起眼:!

來了來了, 感人的場景來了, 買他們就是要他們配六吋figure!{:1_220:}

接下來的是, 我拆開盒時嘩了一聲出來的C3PO:handshake:

低能iphone 求其影也不失禮, 相信在影棚影的話, 漂亮情度會幾何級上升

C-3PO: Hi, I am C-3PO,  human-cyborg relations. And this is my counterpart R2D2.  (玩果時你點都會up 返兩句, 就算响心中, 咪話我踢爆你:p)

C-3PO: Oh dear.  There'll be no escape this time.

屋企自然光, 金色面反射到抽筋.  雖說電鍍呢家野應該已經好成熟 (老老實實, 感覺靚過神話), 但拎上手仍然好驚訝膠都可以做到咁正

Bandai 超合金 C3PO (偽); 留意手掌都做到一絲不拘 {:1_221:}

呢幅圖正好証明關節多並不一定是王道:^

討厭啊, 竟然比C3PO 仲矮成個頭, 唔啱比例tim

無可否認, 版主唔係咁鍾意Hasbro 的.....

再玩多張:34:

偷得浮生半日閒 (玩的時候有這個感覺)

細節位共享

細節位共享 Pic 2, 睇下佢個肚煲

細節位共享 Pic 3

細節位共享 Pic 4.... (懶你就懶啦, 咩細節位共享, 幾隻字description 都懶諗)

來個偷窺男角度, 這塊黑板是跟盒的, 磁石底, 兩個figure 都有金屬响底, 痴到實一實, 我就唔見其他生產商咁好諗頭:71:

最後來張牛牛哥既合照, 同邊個影都搶哂鏡:he:

P.S. Hasbro 要是出六吋Star Wars, 出到Marvel Legends 比例及可動, 相信大有可為, 載具的話就比較難以相像佢地會出 (所以都係迫星戰迷儲返 3.75吋)
P.S.1 ARFTX 只係個別銷情比較好, 出了長時間也不太難購入:80:
P.S.2 咩話? 咁多圖都反而無人物介紹, 唔洗啦, 咁出名
P.S.3 好啦, 講兩句特別少少, 去到星戰 4,5,6, 其實 C3PO 已經俾人洗哂 1,2,3 集果時既記憶, R2D2 就保留哂
P.S.4 呢套ARTFX 仲有咩好野出過?  有白兵, Darth Vadar, Boba Fett, 之後就無哂聲氣lu
P.S.5 電鍍會唔會爆?  近年神話都無呢個問題, 做開模型既壽屋應該無問題卦?  過兩年話你知{:1_205:}

Bye Bye {:1_211:}  
(p.s. 6 呢度係美玩區, 你無黎錯, 留言支持下啊)
(p.s. 7 貓大唔會嬲卦, 佢睇到先算啦, 哈哈)
呢set真係好正,雖然係景品,但都算係有少少可動. C3PO 金屬感一流,兩隻都細緻盡現,我覺得絕對係除左12"外出得最好既 C3PO, R2D2 figure.
佢地都有客串過我呢個post:
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 0056&highlight=
金屬感一流,兩隻都好正
Thanks for sharing!
C3PO is perfect ... but R2D2 has a cheap plastic look!
Cool, good steal of time abd snapshot!!!!!!!:love:
呢set真係好正,雖然係景品,但都算係有少少可動. C3PO 金屬感一流,兩隻都細緻盡現,我覺得絕對係除左12"外 ...
kevchan1103 發表於 24-3-2013 12:02 PM

嘩, miss 左大大既正post tim, 你都好捨得呀 (當時我猶疑左好耐塑膠加不可動五舊幾入手好肉赤, 遲遲唔捨得開黎玩)
金屬感一流,兩隻都好正
廁所仔 發表於 24-3-2013 12:37 PM

係架, 無理由Hasxxx 做得靚過佢卦 (講呢句又俾Vince 大斬, 閃){:1_209:}
Thanks for sharing!
C3PO is perfect ... but R2D2 has a cheap plastic look!
alcalc 發表於 24-3-2013 11:15 PM

係啦, 雖則c3po 都玩哂滲線, 又可以換件, 不過真係好失色
Cool, good steal of time abd snapshot!!!!!!!
darknight 發表於 25-3-2013 08:46 PM

謝讚賞

時間真係好難得架, 人地復活節就拆玩具, 我就得幾分鐘睇人上toysdaily post 玩具相, 嗚嗚
謝讚賞

時間真係好難得架, 人地復活節就拆玩具, 我就得幾分鐘睇人上toysdaily post 玩具相, 嗚嗚
nesidoh 發表於 28-3-2013 12:04 AM

Regret to hear that... friend... :(