Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] Gundam新作品,6月13日發表

unicorn 小說版玩扭橋玩到收唔到科,拖左十集個結局好兒戲
動畫版似 F91,冇睇小說根本唔知做緊乜,好在有 katoki 同打得悅目

00 既機設唔討好,第一季劇情算緊湊,第二季走下坡,電影版爛尾

新呢一輯睇個剪影就有啲擔心 ... 怕又係大河原 :50:
初時以為係指新GUNDAM玩具
原來係新故事!
waven 發表於 6-6-2011 12:50 PM

冇新故事..何來新玩具呀
中間有個尖尖的高達:36:
無法想象
頭像被屏蔽
Seed得第一輯過得去... GSD... 算罷啦...

Double O第一季俾人換言一新嘅感覺... 第二季就誇張 ...
小櫻 發表於 7-6-2011 08:55 AM

我個人覺得第1輯Seed係好睇既,佢抄襲0079劇情之餘,後半加上原創,有令人追看既感覺,

Seed Destiny就可以唔洗睇,免花時間,

OO 我就覺得劇場版幾好,但好多人唔肯去接受,好多人都停留在舊高達模式既框框,佢將「人類要溝通」呢件事講得比元祖0079更到肉,而人人都抗拒佢打外星生物,不過我覺得只係作者想將「溝通」既層面推得更高,係誇張手法,人與人用語言有時都溝通唔到,何況其他物種呢?anyway,只係個人觀感,明白既會明白,唔鍾意會繼續唔鍾意:64:
其實自己覺得係邊路邊種類型邊種劇情既高達都無咩所謂~
睇返呢幾年既高達都有好多唔同既突破......
好似爆甲, 量子跳躍, UFO, Trans-AM......

個人覺得維持返固有既高達風格係可以照顧返一班支持比較長時間既高迷......
不過相反就係好難吸引到一批新既支持者「入坑」......
而為咗要吸引新既支持者,高達既發展路上一定要因應唔同既時代而加入唔同既新原素......
就好似08小隊既寫實軍武風格,機動武鬥傳既武術原素咁樣......
雖然對部份支持比較長時間既高迷有多少唔滿意甚至係反感......
不過的而且確每當加入新既原素都可以吸引到新既支持者......
例如鍾意寫實軍武風既人,同埋鍾意熱血格鬥場面既後生仔~

當然,SEED系列既「偶像劇風」的確令唔少既支持者喝倒采......
不過SEED既出現令好多女仔都變得鍾意高達!
我身邊都有幾個睇SEED既女仔朋友~

所以由此看來,每當高達加入新既原素都可以吸引到一批新既支持者既~

相反我地睇吓一d無咩加入新原素,一直固守舊有風格既作品,到而家新加入既支持者的確係變少的,就好似超人系列咁樣......而家o係日本已經被安排到o係比較夜既時間做,仲要收市率比較低......支持者大部份都係年齡比較大既人了......

其實加入新原素既作品唔單只係高達,隨著時代既變化加入唔同既新原素係可以令作品繼續受歡迎,就好似朦面超人咁樣,年年既Rider都出自唔同概念的,龍,獨角仙,啤牌,古代戰鬼,吸血彊屍,甚至係汽水罐......每年都加入好多唔同既原素,支持者仍然如此之多!

雖然為咗吸引一班新既支持者,可能會得失一班忠實支持者,不過如果可以吸引到一批新人「入坑」,佢地就會因為鍾意新既高而去欣賞返舊有既經典作品!!!
咁樣先至係令高達長青既要訣!!!

所以個人絕唔反對新原素既加入!!!
非常期待新作品發佈!!!
00第一季真係好好睇...機設又正...
其實自己覺得係邊路邊種類型邊種劇情既高達都無咩所謂~
睇返呢幾年既高達都有好多唔同既突破......
好似爆 ...
豬潤 發表於 7-6-2011 01:53 PM

百貨應百客,最好就多線發展
好似近呢兩年有 00,有 unicorn 又有 gunpla builders,咪揀岩自己睇既
回復 53# roundtable

啱!:71:我都覺得係咁樣!
其實開咁多條line都係想吸引多d唔同種類既人「入坑」......
更重要既就係佢地一開始可能玩一條line或者係追一個系列/作品,但係可能會因為睇開而睇埋其他系列既作品~

模型鋪D模型都係擺埋哂一大堆架啦~去買模型一定會見到其他系列既作品!!!:66:

咁樣就有可能成功吸引到新人睇返一d舊既經典既作品了!
近十年, Seed好好睇, 導演編排超勁. desitiny就真係....
MS IGLOO, 食翻08teams班客, 希望繼續有.
OO 第一二季我都好鍾意. 可唔可以唔用細路做主角. 劇場版外星人玩大左少少
unicorn有D悶
由於當年00 neta實在太嚴重
所以今次得知新作情報得好少人

新作の詳細(スタッフとかあらすじとか)を知る人は00の時の1/4程度。
今回は営業レベルには全く届いてない、
広報も極々一部にしか知らされてない(13日の発表で知る人が大半になる)

今回は00の時の盛大な情報漏洩バレの二の舞を防ぐために情報管理体制を厳重にしている。
小学館内でもガンダム新作関係に関わる人は隔離されている

23日発売のガンダムメモリーズで新作関連のサプライズがあるかどうかは分からない。
というか広報レベルでも知らされてない

fm gaforum