Toysdaily 玩具日報

查看: 75733|回復: 30

[個人收藏] 英國隊長- Captain Britain

雖然今年Captain America 電影上映, 但基本上關於佢嘅野電影都會解釋, 所以暫時唔多介紹.
Captain Britain 呢另外一位著國旗上身嘅英雄可能對香港人陌生.  當然, 呢位角色一定無咁出名, 但係對Marvel 世界觀有絕大嘅影響力.

Captain Britain 名叫Brian Braddock, 係一位物理學生.  當佢工作嘅核子研究所被襲擊, 用電單車逃亡, 但發生車禍。 巫師Merlyn (自稱係亞瑟王年代嗰個Merlin) 出現, 比Brian機會成為 Captain Britain, 但從中要選擇Amulet of Right 或是Sword of Might.

Brian 覺得自己唔係一位戰士, 所以揀選Amulet of Right, 成為 Captain Britain.

初期嘅造型係非常唔同, 紅色緊身衣, 手執權杖, 同心口有獅子(但獅子係蘇格蘭喎…)只係一位無乜特別嘅英雄, 一論同Spidey做同房合作

及後, Merlyn將Amulet of Right 同權杖合拼, 成為比較多人熟識嘅米字期制服.  原來每個平行世界都有位Captain Britain, 而有啲更選擇咗劍.
http://www.uncannyxmen.net/db/ar ... dAuto=18&page=3
http://www.uncannyxmen.net/db/sp ... uto=113&page=12
唔同世界嘅Captain Britain.

呢嗰時候嘅Captain Britain 係喺英國由一本好似少年Jump 嘅黑白紙漫畫雜誌形式連載, 每期其實得幾頁, 同埋其他Marvel comics連載.  由最初Marvel Superheroes, 搬至Daredevils, 再喺搬至Mighty World of Marvel連載.  最值得留意嘅係當時由Watchmen 作者Alan Moore執筆.
平時經常聽到人講Marvel 616世界, 究竟喺乜東東?  其實呢嗰字眼正正係來自Captain Britain.  自此616呢個篇號就一直成為正傳漫畫嘅同意詞.  而點解係616呢個咁古怪嘅number??  畫師Alan Davis 話係因為主筆Dave Thrope 不滿漫畫界嘅風氣, 所以用616.  616呢個number 係666 魔鬼數目另一個傳譯.
但最後Captain Britain 都係面臨腰斬…

1988 年, Captain Britain 成為新隊伍Excalibur嘅領隊.  隊員分別有 Nightcrawler, Kitty Pryde, Phoenix (Cyclops 同Jean Grey 來自未來嘅女兒Rachel Summers), 及之後妻子Meggan 所組成.

及後有另一位單身母親Kelsey Leigh為咗保護家人而身亡, Brian 同樣比機會佢重生, 選擇Amulet of Right 或是Sword of Might.  但今次Kelsey選Sword of Might… 後果係如果揭曉自己真正身份比女兒, 將會遭受血光之災…

係時候講番figure.

首先係Marvel Universe Captain Britain.  比較classic 嘅裝束.  但上色麻麻, .

第二係movies series single pack Captain Britain.  New Excalibur 嘅造型.  金屬色上得好靚.  手待金色Excalibur

第三係 3-pack Captain Britain.  MI13嘅造型.  手待銀色Excalibur

兩者都係share 唔少parts.  更有MU Bleeding Edge Iron Man 嘅腳踝關節.

其實主體係來自 Iron Man Comic Series 嘅 Guardsman.

我都想講係小學雞玩既槍仔, 但唔知點解, 幾鐘意個配色, 好襯Captain Britain.

Single figure 有護手

3-pack手腕明顯有分別

個頭雕好靚, 唔知點解我覺得好桂正和feel.

相比MI-13 Captain, 個頭過得去啦…

但漫畫應該係無幪面ga!

所以我用GI Joe POC wave 3 Duke http://generalsjoes.com/reviews/ ... res/wave3/duke.html
挖深個頭嘅隆再加落Captain Britain body, 效果唔錯!!  而Duke body 我就用Zartan extra 頭, 所以無徙到個Duke body!
三隻之中,movie series Captain Britain最靚.  但自己簡單改頭嘅3-pack Captain Britain 對我有特別嘅情意結.
而同Captain Britain 有密切關係嘅, 正係佢孖生妹妹 Betsy Braddock.
Betsy 同兄長不同, 係位異變人, 有念動力, 心靈感應等能力.

頭染紅白藍,代兄長暫時做Captain Britain II.

後來染頭髮成紫色, 能力發動時係蝴蝶型.
佢嘅新代號叫…Psylocke.

及後同日藉異變人Kwannon互換身體, 成為比較多人熟識嘅所為 “心劍”.
所以其實呢個譯名, 其實係非常局限於90年代嘅Psylocke.  係互換身體後先有 “心劍” 同格鬥能力.

兩兄妹

Psylocke X-Force look

而兩人更有一位兄長, Jamie Braddock.  本來係一位財務天才。  但續漸不斷做非法勾當, 同豪賭, 失去多部財產.   被壞人禁估及折磨。  折磨令到佢非常強大嘅異變人能力覺醒.  唔好睇少佢古怪嘅兄貴look, 佢係可以任意摟曲時空.
Nice post:71: 又對外國英雄/美玩多左認識..
:71:好正好詳盡.........多謝大大又令我地增加左對CB既認識.

不過想問下大大, movies series single pack 既大腿ball joint有無影響可動性呀?
(本人對ball joint有很大偏見:67:)
好post~~已按讚~~ :$
多謝ching分享 :64:
好彩我最鐘意movie cap single pack個隻, k mart 3pack又買唔到, MU又麻麻 :61:
本來完全不認識Captain Britain,亦不明白為何他會有把劍,
現在非常清楚了,多謝Duraxyll 大大的詳細報導.:64:
而隻3-pack Captain Britain換上Duke 的改動最吸引,十分配!:71:
希望有機會入到這個3-pack呢
一直都想知關於佢嘅嘢
謝大大很詳細的介紹~!
又上左一堂:71::71::71:
duke's head!:34:
大大好有心機!
讚讚讚!
想問問CHING∼
CAPTAIN Britain同juggernaut 係唔係TEAM過?
Thanks and this post is so great!  Thanks for your informaitn again! :77:
咁正嘅post~~~ 唔推點得呀~~~:71: