Toysdaily 玩具日報

查看: 11023|回復: 16

[分享討論] 老餅分享2:機甲艦隊(純boxart照)

機甲艦隊, 香港慣稱為 "十五機合體". 故事主要講述十五部戰機分為三個小隊: 空, 海, 陸,由各式各樣嘅交通工具合體,由地球人及外星人組成保護宇宙和平嘅組織.

小弟童時屋企人只能afford起買到台版(其實對於我已經好滿足ga la), 當時日版昂貴嘅價錢令屋企人卻步...直到大約13年前, 我係銅鑼灣某shopping centre basement重偶DX分割盒版(雖然係中古, 但已經十分滿足同感動:$ ), 二話不說立即帶佢返屋企...........後來又比我幸運地揾到盒大BOXSET DX版(內件全新), 但價錢比起正常價平一半(當然有原因啦...........外盒得5,6成新), 又再一次二話不說帶佢返屋企...:67:

見呢期好多大大期待佢出合金魂,所以post一post啲舊product等大家敘集一下精神力量希望夢想成真la:43:

1. Popy DX(膠品)大BOXSET

2. 分割版DX

側面照(可見30年嘅BOXART都有花過心思:71: )

3.   超合金DX版

4. 超合金standard版

可能笨大班造型高手埋頭度緊點完美地十五機合體, 呢點係小弟認為合體機械人之所以咁值得收藏嘅原因。
可能笨大班造型高手係頭度緊點完美地十五機合體, 呢點係小弟認為合體機械人之所以咁值得收藏嘅原因。
Englishman 發表於 27-5-2011 02:15 PM

完 全同意:67:
頭像被屏蔽
為左止渴,見舊POSE有大大介紹機甲艦隊,小弟入左只國貨緩沖下
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-154181-1-1.html
為左止渴,見舊POSE有大大介紹機甲艦隊,小弟入左只國貨緩沖下
山吹老師 發表於 27-5-2011 03:01 PM

講真, 呢隻國貨版超值同正:71:
我只有海、陸兩part,空個part買唔到
我只有海、陸兩part,空個part買唔到
angelheart 發表於 27-5-2011 03:07 PM

以前我都聽啲玩具店老細講過"空"嗰PARTS比較小同貴:67:
正...V大又有珍品相~

BOX ART 我較鐘意分割版....又联想起金毛單機版都係用三合一拼圖式設計...顯心思!!!:73:
正...V大又有珍品相~

BOX ART 我較鐘意分割版....又联想起金毛單機版都係用三合一拼圖式設計...顯 ...
Taru 發表於 27-5-2011 07:53 PM

係呀, 獅王分割盒版都好正,
題外話, 又比人調咗嚟收藏區...:42:
回復 11# CombattraV

哈哈...索性老餅歸邊...就係哩度打躉...:52:
係呀, 獅王分割盒版都好正,
題外話, 又比人調咗嚟收藏區...
CombattraV 發表於 27-5-2011 11:03 PM

:64:大感激樓主分享POST.....先謝.....

近排執緊强國15機...樓主相片十分有幫助......好post係邊都係好post......條友咁玩法....終歸無人肯出post呀啦......由佢啦:64:
回復  CombattraV

哈哈...索性老餅歸邊...就係哩度打躉...
Taru 發表於 27-5-2011 11:43 PM

無用架.....調post得一個準則...........睇心情:38:
仲意既...先搬番去大場....再"的"入合金主區.....再唔係BH禁埋發言....再見啦...又一烈士:$
無用架.....調post得一個準則...........睇心情
仲意既...先搬番去大場....再"的"入合金主區..... ...
Warmblood 發表於 30-5-2011 11:17 AM

所以我唸我以後未必再徒時間出啲舊嘢post lu,留返大版嗰邊比人地炒嘢好過啦,我呢啲老餅都係唔好阻住地球轉,阻人發達lu:42:
不知以後是否會有超合金魂~