Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 天下無白吃的午餐,無便宜又好的玩具,是的HT可能會走下坡

回復  00001

其實都唔洗番查戰姬兄既病歷啦....有上開黎或者又去隔離台既都知戰姬兄久唔久就病發 ...
liuwaihung 發表於 24-5-2011 01:57 AM

佢的確係幾entertaining的。上次借圖說故事嗰位奇人係咪佢?
回復 61# 00001

其實應該係偷圖吹水至真...之後仲要比其他大大踢爆左....不過戰姬兄仍然絕地死撐...搞到好鬼難睇....
頭像被屏蔽
我真係好X認真甘睇哂你講既野

花同樣的"工時" M記可以做出5隻figures, Bandai可以做出10隻超合金魂, Orchidseed可以做出100隻吉井結花. 而營業額為1:5:10:50, 大大甘清楚既....你係咪真係有用時間去計過 每件玩具整出尼要用幾多時間??

無需真實數字分析, 看H記產品大賣, M記還是有恃無恐就知道, 知道什麼姐....M記野係香港買先好貴針嗎.....就等於係日本買HT野好貴一樣....

還有H記再怎大賣, 規模絕對不可能超越M記的營業額, H記連日本任何一家製作動漫H-figure的公司規模都比不上, 不用在自己安慰自己, 日本有2億人口的市場, GDP 80%是內銷, 20%是外銷, 經濟規模與內地13億人口相當. 統計過H記只有鋼鐵人系列賣的數量比M記好.  日本人口幾多 上一上維基睇睇先啦....營業額....大大甘熟悉..一定係M記或者HT 一位高層 唔係點知D營業額呢....大大一定做哂調查 唔知搵左幾多位歐美朋友呢?

這位同學那你就大錯特錯, 歐美對日本知名的卡通人物耳熟能詳的程度不比你差, 你以為只有亞洲人玩聖鬪士 星矢? 假面騎士? JOJO冒險野狼" 那你真的太淺碟了. 如果是這樣Bandai也不會號稱是全世界最大的玩具公司, 應該是Hot Toys才對...... 大大一定做哂調查 唔知搵左幾多位歐美朋友呢?

以上兩位是不是內地人?? 我在訴說一件事實想出解決方法如何強化HT的競爭力, 沒事不要離題"亂插", 拿出你們的真本事認真回帖, 要不然一切都是冗談, 浪費大家看帖的時間...... 算了吧大大....你D偉論真係太高深啦....小弟自知功力未夠 呂識欣賞
正所謂 不在其位 不某其政

如果玩家買figure玩 投入到幫人地諗點先可以增加營利 如何管理公司 業務展望...等等
不論大家是否有足夠數據討論 但亦未免過份熱血了
不如回歸現實 做好自己份工 出左糧訂多幾隻figure支持仲實際

可況 呢到係比各玩家分享玩具既地方 傾生意經 可能唔適合 提議去網友閒聊區
提議 零度兄直接去信HT (侯活仲可能有VIP 禮品送)
正所謂 不在其位 不某其政

如果玩家買figure玩 投入到幫人地諗點先可以增加營利 如何管理公司 業務展望. ...
澄澄老豆 發表於 24-5-2011 04:12 PM

禮物係回去好好享受自己既生活 HT唔o岩你
頭像被屏蔽
昨日 我菲律賓工人行過街市 聽到有條賣魚佬講____係你.

我當堂嚇一跳  然後得啖笑
頭像被屏蔽
你們相不相信我發的帖H記會有人看到, 這是企業必作的功課, 相信我們站內有朋友可能就是H記的員工. 凡是不要 ...
零度戰姬 發表於 24-5-2011 04:43 PM

M記只係食住超人同拉打呢條水....都夠佢食多20年
頭像被屏蔽
回復 67# 零度戰姬

大哥呀,人地做咁大生意要你教??

大哥呀,我比千幾蚊買隻玩具都叫"白吃的午餐"??

大哥呀,HT有一日唔得我可以買第二間D野,點解一定要買HT??