Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 天下無白吃的午餐,無便宜又好的玩具,是的HT可能會走下坡

好奇一問 , 樓主巴打係咪每天都諗埋呢D野呢.....我真係從來都冇諗HT, BANDAI點樣運作...我只會關心D價錢唔好咁貴 :43:
HT以精細超像的頭雕及精密複雜的服飾配件組合而成的figure聞名於世, 他也真的得到名聲得到市場. 但在這背後 ...
零度戰姬 發表於 23-5-2011 06:47 AM

一隻12吋開發成本可以畀BANDAI做十隻超合金魂??
似乎網友並不清楚生產行情WOR,
不如安心做一個玩具玩家,Enjoy玩具,出report分享算吧
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
好奇一問

其實h figure 有甚麼吸引呢 ?

誇張得口呆的身材 ? 無理的暴露 ?
kingofhero 發表於 2011-5-23 08:40

有次響賊船,見到個青年,入一騎當千,佢老母企隔離付款:45:
由此可見,連家長都接受了,搓公仔波波,好過滾魚旦妹:43:
還有H記再怎大賣, 規模絕對不可能超越M記的營業額, H記連日本任何一家製作動漫H-figure的公司規模都比不上, ...
零度戰姬 發表於 23-5-2011 06:19 PM

日本只得1億2千多萬人口,你完全搞不清市場的狀況,加上論點又缺乏論據支持,你還是回家打開雪櫃,欣賞你的m記figure好了
頭像被屏蔽
樓主英文名係唔係Bill?
你同我認識一位叫阿Bill既人好相似:he:
頭像被屏蔽
日本figure只有日本or 東南亞好買.
但ht 可以買東南亞 加歐美...可能除了日本..
試諗下歐美買家喜歡t800多d 定拉打星矢, 金毛獅王多d呢..
頭像被屏蔽
HT以精細超像的頭雕及精密複雜的服飾配件組合而成的figure聞名於世, 他也真的得到名聲得到市場. 但在這背後 ...
零度戰姬 發表於 23-5-2011 06:47 AM

樓主你計少好多野

佢既sales人工~門市租金~倉租金~宣傳~研發新品資金.......

有冇兢爭力唔係低成本高賣為之好

LV一個袋幾千到幾萬~女人街幾十到幾百

咁lv米完全冇兢爭力

平有平既市場~貴有貴既市場
不我英文名字叫"Urdad"...thanks!
零度戰姬 發表於 23-5-2011 08:27 PM

乖! Good boy:66:
頭像被屏蔽