Toysdaily 玩具日報

查看: 4398|回復: 22

[分享討論] HT 貨越少,感覺就越珍貴,各人就越珍惜?

好多大大都想HT有好多現貨(好似T1000咁)!

個人覺得,HT 貨越少,感覺就越珍貴,就越珍惜!

有冇大大知平時HT每款既出貨量有幾多

一萬?兩萬?五萬?十萬?廿萬? (有冇人知?)

{:3_137:}
6~7,000

熱門貨 9~10,000+ (Jack Sparrow, Iron Man, Joker)

最近有很多人款款訂 2~3 隻....

Good Luck........:x
回復 2# Gretzky99

咁如果有好多人訂2-3隻,係唔係即係出貨量會大增?
 定係到時都係出一萬左右?
 最多唔知去到幾多出貨量呢?好似係joker?2萬左右?

我都係訂左幾款,每款一隻夠晒!不過唔希望太多貨,咁先顯得超珍貴!呵呵!
回復  Gretzky99

咁如果有好多人訂2-3隻,係唔係即係出貨量會大增?
 定係到時都係出一萬左右? ...
smilelala 發表於 13-5-2011 09:33 PM

HT 最近已經放風會重出大量經典老貨 (Rambo, Rocky, Rocobop, T-800 etc)

Mark 2, Jack Sparrow 僅僅是個開始

想炒 HT? Be careful.......:DD
回復 4# Gretzky99
唔係呀馬? 又開心又大鑊 !
回復 4# Gretzky99

哈哈,我對老貨冇興趣,唔會影響我!
 不過出番mark 1 就好了!呵呵!
HT 最近已經放風會重出大量經典老貨 (Rambo, Rocky, Rocobop, T-800 etc)

Mark 2, Jack Sparrow 僅僅 ...
Gretzky99 發表於 13-5-2011 21:41

要有新電影先會出,而出既係新電影內造形而非重出!!係咁啱又有相同角色 (DX 可能例外例如李小龍,MJ 係個人授權),每一套電影玩具版權有規限,非曾經有版權曾出過公仔,過十年八載又可隨HT喜歡又出,電影公司無咁蠢,除非再買過版權,但HT又唔會....所以幾難
要有新電影先會出,而出既係新電影內造形而非重出!!係咁啱又有相同角色 (DX 可能例外例如李 ...
rfreeman 發表於 13-5-2011 10:29 PM

同意。。。。都幾難再出啊。。。
回復 8# rfreeman

我認同你講法!真係要有新電影支持,才會出新版,唔會重造同一款!
 大把角色大把電影,HT真係冇必要去重做。
 好似PIRATES JACK DX06,佢今次造型係來自第4集,所以真係唔算重造!
 電視當叫好賣坐既時間,就不停有續集,HT就會傾版權出新product!
 版權傾左當然唔係跟一世,如果係人地賺咩食咩呢!?
 我都唔太希望HT重出同一款PRODUCT,UNLESS BECUZ OF NEW MOVIE啦!
 如佢重出同一款,哈哈,就真係激死好多人,因為變得唔珍貴,冇價值。
 有時,人就係覺得越珍貴就越愛! 所以唔好開呢個頭! 
 因為會令品牌變得冇價值存在!

要有新電影先會出,而出既係新電影內造形而非重出!!係咁啱又有相同角色 (DX 可能例外例如李 ...
rfreeman 發表於 13-5-2011 10:29 PM

電影玩具版權最常見的限制: 時間限制

版權會在特定日期到期, 取決於合同規定, 你可以延長版權(Money, money, money)

某些電影版權你幾乎會永遠保持, 無論價格高低 (Star Wars)

就像蝙蝠俠 (Batman Begins), HT 仍擁有版權 (Scarcrow, Batman Original, Ra's Al Ghul coming soon)

如果 HT, 電影公司看到有利可圖, 不會與錢鬥氣

請問哪一個重出版本比第一個版本差?

T-800 將有 DX 版, 不可能會同第一版完全一樣, 因為買第一版的不會買新版本

即使在同一部電影裡的人物, 重出版本肯定會大不一樣 (Sarah Conner)

重出版本一定要令舊客有興趣再買, 而不感到受騙, 不單是滿足新客 :x
如佢重出同一款,哈哈,就真係激死好多人,因為變得唔珍貴,冇價值。
 有時,人就係覺得越珍貴就越愛! 所以唔好開呢個頭! 
 因為會令品牌變得冇價值存在!
smilelala 發表於 13-5-2011 10:45 PM

HT品牌價值唔係在係出貨少,而係佢出品嘅質素。
炒風亦因少貨就珍貴嘅價值觀而成。
治鬼,治邪 月經POST 退散~~~

又係呢D話題.......

只要自己真心喜歡玩具,又有買的能力...理得佢炒到上太空...
HT品牌價值唔係在係出貨少,而係佢出品嘅質素。
炒風亦因少貨就珍貴嘅價值觀而成。
magiam 發表於 13-5-2011 11:18 PM

x2
ht珍貴ge地方唔係出貨量,而係產品完成度好高,不論頭雕上色同配件,令人對玩具一詞作重新定義

對!!在商業角度HT係唔