Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 內地少婦花逾三億港幣在港買房

關閉 [複製鏈接]
同埋我想我返工層面上基層過你,哩個社會基層上我諗我清楚過你
仲有呢個社會鼓吹賺快錢唔好play back 講捱呢樣嘢

炒一轉樓等如要辛苦賺幾耐錢
所以無得講
仲有 ...
水水的基地 發表於 16-5-2011 00:50

認同師兄!最尾兩句就係我咁耐想講既嘢
大學每年都發表就業數據平均薪金連續3年約$17000(唔係我作!!),一個月用$12000應該夠 ,儲5000/月,一年6000 ...
rfreeman 發表於 16-5-2011 12:41 AM

似乎你唔多明錢係會隨時間貶值,而且係香港呢種生態你用十年時間儲首期,但係到十年後夠唔夠首期都好難講,你可能會話投資咪得囉,我想問下投資係唔係唔駛風險,而你估個個都有足夠時間睇住個市又可以兼顧到份工?你係老細就可能得
當然你可能會話等個樓市大跌先入手咪得 lor, 但係我想講既係而家政府既政策之下再加上人為操控新建物業數量,你要做到好似 00 / 03 / 97 年既估值入市己近乎無可能,即使有的話你能夠做到九成按你都需要擔心隨時無工做幾個月甚至年幾,咁你可唔可以保證你首期之後有足夠資金週轉?
而至於有樓有車的你都叫基層,咁相信我地八十後有唔少肯努力既人係非洲難民(至少我係)
而家幾勤力都唔夠港紙貶值咁快
所以同一條方式唔可以用
而家穿膠花係咪可以做李嘉誠咩
似乎你唔多明錢係會隨時間貶值,而且係香港呢種生態你用十年時間儲首期,但係到十年後夠唔夠首期都好難講,你 ...
ranger_ckk 發表於 16-5-2011 01:08

我講多次條數唔係我出,佢哋係計算通賬及各因數,我無全部列晒出嚟,基層係工作層面上(撈同一行十年以上都得12K都唔叫基層)
梗知我太太做銀行無特定收工時間    ,惠康7仔有part time係夜晚九點十點後做執貨,或啤酒妹都好夜先 ...
rfreeman 發表於 14-5-2011 03:36 PM

一個字:勁
一個字:勁
小天使 發表於 16-5-2011 02:53

我早幾年仲做過PIZZA HUT part time車手,$30/h,貼士自己,平均約$40,piizza hut,家響雞,元綠(那時未有麥麥送)車手9成都係 part time,每日4個鐘,假期可能6-8個鐘(時間同日子自定) ,我師兄弟做緊夜晚送報紙part time,由印刷廠送紙去集中地,每日4個鐘(12-4),$260,不過前提係夠歲夠牌齡
頭像被屏蔽
離島都三百幾萬:44:

村屋天價成交 南丫島民嘩然
(星島)2011年5月16日 星期一 05:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)樓價熱升,高價成交更進一步席捲離島物業,南丫島向來予人遠離煩囂、度假天堂的印象,不過,一個天價住宅成交,即時改寫這個陽光小島的未來。本報獲悉,島上一座村屋的頂層連天台戶,就以天價三百三十萬元賣出,成為島上最貴「村屋王」,拍住市區樓價,消息傳出後即時震撼這寧靜小島,令島上居民嘩然。
大學每年都發表就業數據平均薪金連續3年約$17000(唔係我作!!),一個月用$12000應該夠 ,儲5000/月,一年6000 ...
rfreeman 發表於 16-5-2011 12:41 AM

咩大學生先?$17000
你計醫生,律師,會計師呀,
我同大把人出左黎做左野幾年都係萬多D...
咩大學生先?$17000
你計醫生,律師,會計師呀,
我同大把人出左黎做左野幾年都係萬多D...
K動戰士渣古 發表於 16-5-2011 10:55 AM

不,依家d人好鐘意叫大學生唔好咁計較,所以初初出黎分分鐘要計佢得幾千:67:
大佬呀!$17000係大學就業數據,近幾年仲有上升勢,係各大學自行供報既平均薪金,02-05年約$12000(其實淨係大學畢業係唔可以做醫生律師架),另樓價十年上升,咁唔可以跌?我已多次指出樓市周期,只係十內都幾次上落市
條數都幾簡單, 就當一個大學生搵$17,000一個月, 每個月用五千.
但係樓價十年後既升值, 無計算到在內.  ...
bad-aries 發表於 16-5-2011 10:46

師兄你唔識字?係儲五千呀!如果得萬零學你朝九晚十二(ot),我介紹你去做實Q,十二碼都11k
咁其實咁人話貴,咁點先算合理?如果話萬零蚊又結婚又生仔咁咪公屋囉,唔維持高地價邊又平錢借俾大學生、同各種福利?
另多名經濟學亦指出,香港唔計算公屋戶(因福利利得者)外,其實只有小部份人(家庭組合)想樓價下跌,所以政府先老鼠拉龜。(詳情查城大教授曾x倉文章等)