Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 內地少婦花逾三億港幣在港買房

關閉 [複製鏈接]
回復  rfreeman

絕對佩服大大既毅力, 但其實依家好多香港人都好努力, 就算只係打一份工每日工時都超過1 ...
kremer 發表於 14-5-2011 21:03

我最後一間屋係日本地震那時買,現已有差不多10%升幅,主要睇眼光同膽色,其實喺98年年尾金融風暴(大跌50-70%),03沙士(大跌,個別有50-60%),08金融海嘯(大跌30-40%),今年日本地(跌約10-15%)平均3-4年一次跌浪,我係70後(79年),98年金融風暴距我大遠,但03打後果3次我都經曆過,但咁多次又有幾多現在呼天搶地既新一代去買樓,一對70/80後夫婦月入25000左右就絕對可以,首期1成,連雜費約20萬,即夫婦每人十萬儲蓄,每月儲1000,一年就12000,八年多就夠!D大學生一兩年一次旅行(電台做過统計)一年左右又換手機.....淨係哩到(玩具網)D師兄一年買少隻HT或合金魂就夠達標,幾多師兄年紀小小就成SET拉打,全部都係$$$$
不過不能否應一手新樓既市場你K形,獅子山下式香港人係無可能買到
頭像被屏蔽
我只能夠講你係一個幸福既人, 唔需要亦唔知道有好多人係要OT直至12點.

我既CASE係, 差唔多連續五個月 ...
bad-aries 發表於 15-5-2011 00:40

如果係咁既情况你就肯定唔係打萬零蚊工既80後(你哩D WORK LOAD 兩三萬起啦),無可能買唔起上車盤(200萬樓下),我哋討論緊新一代話賣唔起樓.....(咁你小朋友點算?成日見唔到)
我返兩份都唔夠25K仲要一倍車錢一倍時間,你一份勁OT都仲有6,7個鐘係屋企,我得2個鐘左右,付出比你多但人工可能仲少過你,咁你更係唔駛搵PART TIME,只要家庭收入30K左右就OK(有細路就唔得)
其實一D都唔幸福,手作仔(工程佬約$11K非地盤佬約$20)好多人工偏底焗住2份,我師兄就係今年年三十晚趕起貨完工(佢返2份)半夜喺吐路港炒綿羊仔,去咗!
報紙頭版認到架車先,好震憾(佢日頭上水,夜晚北角,住大埔),正正係我行頭寫照,OT我地叫食
勤力d咪得,依家有好多大學生成日話買唔到,但你問吓佢哋去過幾多次日本歐洲旅行?上 ...
rfreeman 發表於 14-5-2011 12:12 PM

你都識講係首期,首期呀,我想問一問你認為人的生命是甚麼?
用十多二十年像機器般的生存(注意係生存唔係生活)不眠不休不吃不玩樂
去換取一間豆潤咁細間蝸居的「首期」,然後你要期求之後十幾廿年唔會有大病大痛
經濟穩定收入唔會有斷層,好了,到了你五六十歲就有了自己一間細屋了,恭喜你

不過你又要期望到時樓齡不是太高又不會被田生收樓,否則你又要再次跌入呢個漩渦裡

可喜可賀可喜可賀可喜可賀
梗知我太太做銀行無特定收工時間    ,惠康7仔有part time係夜晚九點十點後做執貨,或啤酒妹都好夜先 ...
rfreeman 發表於 14-5-2011 03:36 PM

以大大的描述你的黃金年代是和香港的黃金年代同步,己經和現在香港的生態完全不同,
現在的香港人打一份工己經用去十多小時,即使你再努力搾盡時間去做 part-time 都唔會俾到好大空間你,
而你所說的做小販一類己經俾食環封路,年宵要硬食租金炒價亦唔會保証你有油水(十居其九蝕住出場)
(注意:我現在亦是做兩份工作,可以做到的原因只是因為剛好通宵的工作
好優閒有大量睡眠時間,但是亦己經估計會在今年被迫走,優閒的工作香港不多了,
有的你可以再找找給我看)
以大大的描述你的黃金年代是和香港的黃金年代同步,己經和現在香港的生態完全不同,
現在的香港人打一份 ...
ranger_ckk 發表於 15-5-2011 20:46

咁唔一定要打兩份工,年宵(生意)唔一定賺到咩錢,但中間個過程係好保貴,如果抱住買吓批發吹氣公仔,我勸你唔好做…其實係講拼勁、心態,行行出狀元,我都係近五年才好一點,但我都係舊年先無做兩份。我今日先見到時光機老闆,佢都日頭有份工著晒制服,哩d咪拼勁,每人既case都唔同,就無謂多講…今日有線先講兩個差唔多既新一代大學生出嚟天同地,我既原意係鼓勵別人,不要小看自己,機會係平等既,但我聽到回應就你幸福呀,你食正黃金位、而家無哩支歌唱,那豈不是講緊我(你自己)無機會,咁你已經輸咗!咁同之前中大碩士有乜分別?其實旺角有好多小鋪老闆自己都有一份工,佢哋為咗實現自己理想日頭返工夜晚看鋪!其實好多時事節目都講緊哩個問題,你哋可以睇吓好多唔太成功既就係講以上既說話(我唔係影射各師兄),同樣有成功既(有d好誇張年薪成百粒),就係同我同樣心態(我亦非為自己貼金)人她25�26歲唔好話人哋係上一代乜乜物物,當然拼都唔一定成功,睇打雷台你哋會明!如有得失各師兄請見諒
用十多二十年像機器般的生存(注意係生存唔係生 ...
ranger_ckk 發表於 15-5-2011 20:39

你上一輩都係咁,上一輩無怨言,以前d樓好平但息口驚人,P+5�6厘,係而家既樓係好貴,但息平,就算未來加息,五至八年都絕無可能好似以前咁,你睇吓我之前講嘅樓市周期,如果你都有供樓就明…我雖然讀書少,但我花咗好多時間喺哩方面,高估低入,唔通我靠萬零人工買三間屋
用十多二十年像機器般的生存(注意係生存唔係生 ...
ranger_ckk 發表於 15-5-2011 20:39

哩條首期方程式係大學經濟學教授講,哩part喺頭,唔係死供一層樓,咁社會並無流動,係喺壯年(45-50前)不斷用拱杆比率去轉,之後就退去二線屋苑(情況就如強積金後生供高風險…道理相同)
頭像被屏蔽
我估你真係有需要睇一睇香港出面既世界.  莫講話返兩份工, 就算係讀HI DIP, 都好多人因為要OT而返唔到. ...
bad-aries 發表於 16-5-2011 00:12

大學每年都發表就業數據平均薪金連續3年約$17000(唔係我作!!),一個月用$12000應該夠 ,儲5000/月,一年60000X10年六十萬,23歲畢業10年後33歲,上車二手盤200萬三成首期60萬,(單人計),如夫婦就更加唔只,$60萬x2, $120萬夠晒首期+装修結緍立立雜雜

條數其實任何銀行財務分析都俾到你,除經曆外我好多都引用有関資料,你唔滿意可以唔回,我無指名講任何人但請客氣D,我亦無叫人哩個時侯買樓,我亦列出樓市周期,鍾意咪買

仲有呢個社會鼓吹賺快錢唔好play back 講捱呢樣嘢

炒一轉樓等如要辛苦賺幾耐錢
所以無得講
仲有上左岸既人有幾層樓既人
唔多唔少用自已果套好似把尺咁度而家班後生既
環境來都唔同
點可以用同一套?
最可悲係以前果輩會信勁力可出頭
而家賺快錢先叻