Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 老婆語重心長的勸告, 來個終結敗家玩玩具的歷程 (多字少圖, P3更新加圖)

x2
恭喜你有個好老婆呢...
火宅之人 發表於 4-5-2011 09:38 PM

X3, 不過隻ultraman 俾小朋友拎住玩... 唸起細個玩合金, 成班細路用件玩具互'片'... 而家唸起有D肉赤... :-)
玩具好...老婆更好:$:71::77:
又買又賣的玩玩具方式相當不錯呢!始終玩具是拿來玩的,玩過便算,賣出然後再買新的繼續玩下去!:71:
我今天學會了"坦白從寬":71:
我都係一個已婚人士 個女而家都2歲 所以我老婆成日都話過多1,2year 個女大d
你d玩具實揸都唔得剩呢 :50: 唔知大大個仔有冇試過整欄d玩具呢:73:
恭喜晒!有妻如此夫復何求.
Very touching story! :71:
玩具好,老婆好,生活美好。:78:
回復 35# tat5845cat

阿媽就大把
對我黎講 買完再賣 再買返 其實同自殺冇咩分別 再睇倒再好既時候 只會買得越來越貴 ,同我覺得唔鐘意就唔會買 買得既就唔會想賣  之前都有試過賣玩具 雖然有時買番黎放左起到 唔太起眼 ,正當賣既時候 拎番起 盒盒都用時間 慢慢去儲 真係有血有汗  一諗到咁 真係心酸 到死 ........
我想問問你最後有冇放埋d shf ??
現在只儲sic ??
唔係個個都好似大大咁好彩,有個咁好嘅老婆,真係恭喜晒!好羨慕呀!:77:
首先恭喜大大由瘋狂亂買昇華成集中火力:77:
這亦是進化的一種嗎?

另外,在大大的故事中看到兩件事:
1)對旁觀者而言除了儲錢任何要花錢的興趣也只是負擔,
所以根本不用大驚小怪說甚麼"何解女人總是不喜歡男人玩玩具"云云...
就算那個男人喜歡玩車玩飛機玩鎗,也只是負擔,一定會有人反感,正,食得咸魚要抵得渴阿!!

2)一個人被看不起絕對不會只是因為那個人喜歡玩玩具。
你看樓主太太見樓主負擔得起亦不會怎樣反對(不過勸喻不要太瘋狂這是必須的,無論那個階段也要儲個錢旁身阿...)
所以搵到錢是最先決的條件,一個男人有本事玩乜都唔會有人反對阿阿阿~!!!!!!

ps:再次恭喜樓主覓得一位好太太,能理解娛樂/興趣的重要性的女人已經買少見少了....
羨慕:71:

多謝咁多位大大睇我0既POST, 再多謝咁多位大大讚我老婆! 唔係賣花讚花香, 我老婆的確好尊重我0既嗜好! 當然要唔係壞嗜好先得! 不過佢都唔係冇怨言, 佢不滿就係要用頗多地方0黎收藏空盒..... 我曾經提出租迷你倉... 不過佢好反對! 佢話咁做係"物帶累身家"! 所以我只好次次有新空盒都執拾一下擺法, 好彩現時D空間都應付到又唔會令老婆冇地方擺0野! 應該應付盒HT IRONMAN V & II都冇問題, 如果再0黎盒大D就窄D! 例如宇宙大帝.... 應該到時要考慮掉咁D盒!

因為頗多大大回應, 不可能個個都回POST! 選擇了幾位大大D POST 0黎回, 冇回POST俾其他大大唔好介意, 我有睇晒你地回0既POST 0架!

gazza1211 --> 唔係次次賺錢0架, 有賺有賠, 不過玩過係二手, 賠時就諗玩過擁有過唔叫賠, 賺時當係BONUS啦!

cchong420 --> 好耐冇見, 依家裝著Series停0左, 係唔係追緊SHF呢?!

D.M.S --> THANKS & 明白, 下次會留意!

Somebody_Ex --> Hi, 重提我係裝著派元老級?! 已經好似D童話故事所講, 係好耐好耐以前啦! 不過玩過SHF攞離同裝著比較, 都不得不認同技術令玩具做得愈來愈好, 只不過唔知點降QC方面又另一回事!

superterry --> 唔好重提我傷心事了!

tat5845cat --> 哈哈, 果次真係心都實埋, 記得亞仔當時雙手各揸住80的一隻腳, 跟住將隻80搖來搖去話80飛緊….. 立刻用軟工叫亞仔俾返我…. 我同佢講80受傷爸爸要幫佢修理! 好彩隻80冇乜損傷!

FAIZ@ --> 唔可以咁講0既, 玩具都係市場貨品之一, 都係根據供求0黎定價 ….. 你賣出去, 再買返但比之前貴, 除0左係俾人炒之外, 一定係有人願意用炒價買先至炒得起….. 如果係後悔又負擔得起, 用多少少$入返都值得, 只可以怪自己之前唔識寶!

neweasonlss --> 放晒D SHF啦 …. 現在只玩HT (IRON MAN ONLY), SIC (RIDER ONLY), 超像可動 (BOTH JOJO & MUSCLE MAN), 合金魂CM BRAVE (選擇性購買) 及 ULTRA ACT (ULTRAMAN & MONSTER)

講起自己D個仔會唔會攪自己D玩具, 其實唔好抗拒佢0地攪唔攪先, 反而我會將佢地同化再教育 (好似講到洗腦咁) ..... 好似上次亞仔揸住隻80來玩... 我冇鬧佢, 因為唔關佢事.... 反而之後我同佢講, 櫃裡面D玩具係爸爸0既, 係大人玩0既玩具, 只係用0黎擺同睇 .... 而再同佢講, 仔仔有自己D玩具, 果D就俾小朋友玩0既 .... 不過亞仔竟然同我講... 我"鍾意超人呀嘛" .... 唔緊要, 爸爸聽日買超人俾你.... 之後買0左一隻80同MEIBUS 0既軟膠公仔俾佢 ... 佢好開心, 話有同爸爸一樣0既玩具! 之後佢有佢玩佢D超人, 唔會攪我個D玩具. 依家佢4歲半, 已經有13隻 ULTRAMAN 同 8 隻怪獸軟膠公仔! 當然唔係全部係我買! 因為重有一班好得錫佢0既親戚! 題外話... 亞仔係未到4歲已經可以認得晒櫃裡面D12吋ULTRAMAN同RIDER個名同講返晒出0黎..... 就算排過晒D位置都認得 .... 佢依家最大興趣係睇超人DVD! 最新喜好係ZERO同怪獸--哥莫拉!

好了, 搵到D 0係舊屋D玩具櫃相... 再同大家分享0下: