Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 老婆語重心長的勸告, 來個終結敗家玩玩具的歷程 (多字少圖, P3更新加圖)

A great story~! :)
樓主會放晒一個系列之後先入另一個坑, 已實屬難得
好過有啲人一條 Line 都未儲完就已經開新 Line :67:
Add marks for your great sharing!  :)

I add 10 orginally but u have quoted exact price.  So, 5 marks this time... :(  Please pay attention.

I'm a little bit lucky than u cause my gal do not bother for my spending in toys.  :shy:

But I haven't got a nice display like u................ :(
十分幸福.......:65:
westtung 兄始終係裝著派元老級人馬~~~:64: 小弟啲裝著重健在~~~不過已經幾乎封印晒~~~而家轉玩 SHF~~~繼續發揚小型拉打玩具~~~:65:
其他玩具系列例如 12"~~~合金魂~~~DX 拉打玩具等已經全數停買~~~:67: 始終買玩具都要有個底線~~~就算老婆仔女開通都好啦~~~太多會令屋企人反感~~~:73:
儲完又放, 放左又再買返同一系列
我諗真係無乜幾個人好似樓主咁
放左隻藍色白金之星之後又入返綠色既...
你話有乜謂呢?
你都叫肯放咪當TRADE IN囉,你老婆又體諒都唔算好敗家,我玩具錢夠買樓俾首期有凸,金鎘海嘯要返兩份工,每日踩廿一,二個鐘都仲有買玩具,錢都事小,地方先大件事,千幾呎實用實質好似住套房咁,厠所有,厨房又有,公司又有(最少俾人偷咗12"怪金剛, HT APPLE 一對仲要幾個月之後先知).想玩時淨係記得我有買,但放咗係邊根本唔記得.前年搬屋直情極級痛苦,根本就係債,依家只儲合金魂(仲要大件嘢金毛,六神,天威,超獸.....),HT, SIDESHOW 大型STATUE其他一概時運高
(絕對唔儲細細件$二三佰果D,又唔襟玩,賣二手又唔值錢,交收連油錢都未夠!通常送去救世軍或親朋戚友D細佬,我又反對租倉另願拎去供樓,現在低息,千零月供=樓價幾十萬)
Good post! 恭喜你有個好老婆!
雖然又買又賣的經歷好曲折, 但從你同你老婆相處之間睇得出你地個家庭都幾溫馨:$ 真羨慕

而家要儲SIZE細的系列都唔平架, 因為出得密...:60:
真係咁好既老婆邊度搵呀﹗最杰既係個ultraman畀個仔舞緊既心情﹗
試想想大家既神話畀一個小朋友拎住既感覺 ...
多其 發表於 4-5-2011 08:15 PM

x2:71:
恭喜你有個好老婆呢...:77:
玩具係咁出
講真邊買到咁多呀
頭像被屏蔽
think about your wife and child, stop buying some toys...:75:

睇晒樓主 d 口味轉變, 買賣經歷流程, 有 d 暈車浪 :30:.
如果老婆對 d 玩具不聞不問, 果種壓力可能仲恐怖 :50:
見好就收, 樓主明智之舉. :71:
頭像被屏蔽
老婆既一句,就算要掟哂d玩具落海都扺!:79:
睇得出你老婆好愛你喔!
就算知道d玩具好貴都無發狂......

要咁多玩具做咩啦~
有個咁好既老婆o係屋企咩都夠啦~