Toysdaily 玩具日報

[新聞] 拉登之死

咪係...  尋日聽新聞,拉登仲依然只係「嫌疑犯」、「據情報係主使人」...

我絕對唔係撐拉登,只係睇 ...
呂品器 發表於 3-5-2011 15:14

x2
在下都唔係撐拉登,但每個人都應該得到公平審訊
行使私刑,還要高舉「正義」的旗號,最叫人看不過眼
我尋日睇完新聞,個腦係10秒內轉過以下:

- 今次美國高調慶祝暗殺成功,不經審判亦行死刑,但大唱自己正義之師...
- 阿爾蓋達會唔會慶到爆?
- 拉登由凡人領袖變成精神象徵
- 恐怖分子真係有核彈可能性有幾高?
- 2012係咪真係世界末日?
- 「世界末日」唔一定係全世界都要死哂。只要世界秩序崩潰,生態大破壞,都可以算係apocalypse。當然會死好多人...  但阿Q地諗,香港離北美都幾遠下。
- 我出年唔會去北美。

我唔係黑心,但人地既業,我控制唔倒...
人點解要殺人(墨攻):67:
我尋日睇完新聞,個腦係10秒內轉過以下:

- 今次美國高調慶祝暗殺成功,不經審判亦行死刑,但大唱自己正 ...
呂品器 發表於 3-5-2011 10:39 PM

正如今朝聽商台"在晴朗一天出發",美國總統大選在即,呢次殺拉登行動

無疑其實又係一個拉票行動
頭像被屏蔽
正如今朝聽商台"在晴朗一天出發",美國總統大選在即,呢次殺拉登行動

無疑其實又係一個拉票行動莫探員 發表於 3-5-2011 07:32 AM

x2
:36:
哈哈!!!!!!!!!!!!哈哈!!!!!!!!!!有條茂里如果响街揸住鎗亂射人,咁警察應該慢慢諗辦法拉佢定係射返佢。我諗大家都會話射腳射手就得,咁你試下做差佬走去現場睇下又點啦。
回復 37# katoributa

今日新聞話美軍行動果陣拉登手無寸鐵喎
哈哈!!!!!!!!!!!!哈哈!!!!!!!!!!有條茂里如果响街揸住鎗亂射人,咁警察 ...
katoributa 發表於 4-5-2011 09:06 AM

就算係差佬,射完個犯個頭,手尾都有排跟...
頭像被屏蔽
奧巴馬:拉登已死正義伸張
(明報)2011年5月2日 星期一 14:15

美國總統奧巴馬周日宣布,蓋達組織首領拉 ...
太陽之牙 發表於 2-5-2011 06:46 PM

美原民官員抗議狙殺賓拉登的代號  

2011-05-04 【中廣新聞�謝佐人】

「Enemy killed in action」

美國參院「原住民事務委員會」官員抗議美軍這次使用原住民領袖的名字「吉洛尼莫」,作為狙殺「賓拉登」的代號。

「吉洛尼莫」是美國19世紀「阿帕契」一名印地安領袖的名字,他帶領族人對抗墨西哥及美國軍隊多年,直到1886年被捕。

美國參院「原住民事務委員會」主任官員「徒爾」表示,將這起狙殺美國頭號敵人的行動對象與偉大的美國原住民領袖連在一起,實在不妥。

「徒爾」本人是在「愛達荷州」印地安保留區長大的原住民。他指出,不當使用印地安原住民的文化及肖像,在美國社會中,目前仍相當普遍。

一名專欄作家也批評,這樣做是對原住民領袖的不尊重。他說,顯然在21世紀的今天雖然已經有一名非洲裔的美國總統住在白宮裡,但是仍然無法消除美國兩百多年來將原住民視為敵人的傳統歧視。

有報導指出,當美國部隊成功狙殺「賓拉登」之後,軍方傳了一條簡訊到白宮,上面寫著「吉洛尼莫,EKIA」,EKIA的意思是「enemy killed in action」,也就是「敵人已在行動中被擊斃」。

面對外界的詢問,白宮發言人將代號這個問題丟給五角大廈回答。
拉登英雄, 一路好走!:!
哈哈!!!!!!!!!!!!哈哈!!!!!!!!!!有條茂里如果响街揸住鎗亂射人,咁警察 ...
katoributa 發表於 4-5-2011 09:06

呢個關係到係咪現行犯嘅問題。
宜家係條友喺街射完人後走人,十年後警察搵到佢間屋,見佢手無架生,就入去射死佢,跟住同大家講伸張咗正義啦。

在下覺得殺佢唔係問題,重點係:報仇就報仇,唔好扮正義:74:
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽