Toysdaily 玩具日報

[新聞] 拉登之死

即係咁...

1. 無人開post唔代表無人留意
2. 無人回唔代表無人關心
3. 關心唔代表想上網討論
4. 想上網討論唔代表想上呢個玩具forum討論
5. 公眾假期夜晚出曬街都無可厚非喎
咁叫做 '正義獲得伸張' !
笑左 !
死一個拉登仲有千千萬萬個拉登...
有咩好開心...
見住班美國佬 CELEBRATE 個樣我真係心諗 :
都係嗰句,喺未經審訊之下殺咗一個人,可以全國歡騰,這班人其實跟恐怖份子沒有兩樣...
回復 18# bananaman

意見同上, 無理由唔生擒再審訊o既

不過如果以受害人角度睇, 覺得殺人填命等於公義得到伸張亦無可厚非

同埋咁高調宣揚實在係盞引人報復
咁講真, 佢害死左咁多人, 依家輪到佢比海豹做瓜左自然令人覺得心涼啦,
人性o既一面就係咁,
唔係淨係美國人, 你認為中國人唔會咁? 度度都有咁o既人
太陽之牙大大…請問咩係R.I.W?
另外…
拉登既死…我好驚係一條導火線。
原罪 發表於 3-5-2011 01:33 AM

R.I.P.=Rest In Peace :52:

R.I.W.=Rest In War :68:

(我是但up的…:DD )
我老婆問左我一個我諗左半晚都唔識答的問題:

點樣同一個小朋友解釋殺死左一個人可以等於係正義??

warxv 發表於 3-5-2011 02:22 AM

要執行死刑都要經過審訊定罪,而家走入第三者國家行兇,殺埋其他無辜人士(拉登兒子們, 信差, etc)…

美國是基督教國家,但信一套做一套…
咪咁啦...牙大人...

唔好話喱單震驚全球嘅新聞吖... 就連切身嘅本地新聞都無人理嫁...

留翻啖氣買定花生睇佢哋鬧黑店... 鍾意就贈慶兩句就算囉...

呵呵呵...
...
小櫻 發表於 3-5-2011 08:47 AM

記得上次菲律賓人質事件在TD都係冇人關心… :unhappy:

還是合金暈拉打性姨神話在生命中比較重要… :42:
回復 23# 太陽之牙

咁我唔同意唔o係TD討論等於TD所有人都唔關心喎, 點解要回POST先係關心呢?

可能其他人係捕住部電視或者YAHOO睇最新消息都唔定呢
記得上次菲律賓人質事件在TD都係冇人關心…  

還是合金暈拉打性姨神話在生命中比較重要…  ...
太陽之牙 發表於 3-5-2011 02:36 PM

你錯了,當晚TD已經好多人討論...
更有一名澳門網友,因留言話TVB播直播而冇得睇森美小儀...
被網友圍攻,最後該網友仲被禁言...
回復 25# 小堅

係喎, 我都記得....不過覺得果個大大係玩野挑起罵戰居多
回復  小堅

係喎, 我都記得....不過覺得果個大大係玩野挑起罵戰居多
Squall 發表於 3-5-2011 03:02 PM

所以禁佢言係應該...
就好似之前日本地震,大家一樣都有討論...
所以我認同你所講,關心同討論係兩件事...
都係嗰句,喺未經審訊之下殺咗一個人,可以全國歡騰,這班人其實跟恐怖份子沒有兩樣...
bananaman 發表於 3-5-2011 02:04 PM

咪係...  尋日聽新聞,拉登仲依然只係「嫌疑犯」、「據情報係主使人」...

我絕對唔係撐拉登,只係睇唔過眼美國國際暴力昇級仲咁高調。

諾貝爾和平獎?:45:
咪係...  尋日聽新聞,拉登仲依然只係「嫌疑犯」、「據情報係主使人」...

我絕對唔係撐拉登,只係睇 ...
呂品器 發表於 3-5-2011 03:14 PM

YES, 見新聞用字都非常小心, 只係話美國指稱拉登係一連串恐怖襲擊o既策劃人
拉登被殺後即刻海葬,毀屍滅跡,死無對證…

點解我會諗起穌哥死後據稱復活了,不過復活後轉頭昇咗天,所以大部份人都睇唔到番生的佢再出黎走動露面,但其實佢真係有復活,真係架…