Toysdaily 玩具日報

查看: 7501|回復: 53

[新聞] 拉登之死

奧巴馬:拉登已死正義伸張
(明報)2011年5月2日 星期一 14:15

美國總統奧巴馬周日宣布,蓋達組織首領拉登在巴基斯坦被美軍擊斃,美方無人傷亡,正義獲得伸張。

奧巴馬周日深夜在白宮發表電視講話說,一小隊美軍周日早些時候對巴基斯坦首都伊斯蘭堡附近的一所建築發動襲擊,成功將拉登擊斃。目前拉登的屍體在美方手中。

奧巴馬說,美軍此次行動得到了巴基斯坦方面的配合。

奧巴馬說,行動中美方沒有人員傷亡。他說:「美國採取行動殺死拉登,他是蓋達領袖和一名恐怖分子,要為謀殺數以千計的男女和兒童負責。」

奧巴馬說,拉登已死,正義獲得伸張,但美國的反恐行動尚未告終。

2001年9月11日,2架遭挾持班機撞進紐約    世貿中心,隨後第3架班機撞進華盛頓特區美國國防部所在的五角大樓,造成部分建築物毀損,最後第4架遭挾持班機墜毀於賓夕法尼亞州郊區,總共造成超過3000人罹難,讓拉登這號人物一下子躍居全球媒體版面。

R.I.P.....唔係,應該 R.I.W. :o

相關帖子

本貼文共有 0 個回應

TD會員關心金毛/黑店/炒價更勝時事… :31:
今朝o既新聞而家先post, 無人回都好正常...
今朝o既新聞而家先post, 無人回都好正常...
Squall 發表於 2-5-2011 08:18 PM

話哂都係即日國際大新聞…就係見咁耐都冇人開post先隔咗幾個鐘先開。原來因為係「過時新聞」所以無人回…?:38:
太陽之牙大大…請問咩係R.I.W?
另外…
拉登既死…我好驚係一條導火線。
回復 5# 原罪

我老婆問左我一個我諗左半晚都唔識答的問題:

點樣同一個小朋友解釋殺死左一個人可以等於係正義??
太陽之牙大大…請問咩係R.I.W?
另外…
拉登既死…我好驚係一條導火線。
原罪 發表於 3-5-2011 01:33

我都係咁諗, 我都怕 Al Quada 同拉登D死忠會發動大報復...
回復  原罪

我老婆問左我一個我諗左半晚都唔識答的問題:

點樣同一個小朋友解釋殺死左一個人可以等於 ...
warxv 發表於 3-5-2011 02:22 AM

我好想答你…但發覺…
    我都唔識答…

反而我諗起一個久不久就出現既題目…咩係正義?
我好想答你…但發覺…
    我都唔識答…

反而我諗起一個久不久就出現既題目…咩係正義?
原罪 發表於 3-5-2011 02:56 AM

係美國人眼中,替死者同失去至親既美國人昭雪,就係正義.....
咪咁啦...牙大人...:34:

唔好話喱單震驚全球嘅新聞吖... 就連切身嘅本地新聞都無人理嫁...:44:

留翻啖氣買定花生睇佢哋鬧黑店... 鍾意就贈慶兩句就算囉...:34:

呵呵呵...

小櫻上
美國係唔係真係咁正義...
大家自己知...
話說又咁啱嘅...

啱啱「事頭婆」娶完孫新抱... 無耐花旗國就公布喱個「喜訊」... 另外歐洲果邊又話炸死某狂人嘅子孫... 做到新皇妃好似好好腳頭咁...

某程度上... 拉甚麼登被打瓜都算關喱樹班大大事嫁... 起碼美元開始有翻啲起色回升... 換句話說... 港元對日元就可以升翻... 到時啲玩具未無咁貴囉...

呵呵呵...

小櫻上
另外... 點解釋俾小朋友聽拉登嘅死是否一件正義嘅事嘛...

個人覺得毋須太過複雜嘅... 只要話佢策劃恐怖活動... 殺死好多無辜嘅人... 係壞人嚟嫁... 咁囉... 再問點解先至算啦...

一係就唔好俾佢哋睇到喱啲新聞...

最好就將所有自己曉得嘅事情一五一十講晒出嚟... 細路好快聽到悶就無興趣問落去...

小櫻上
本人覺得呢單野流流地
第一:拉登死左,相又冇乜都冇,就話殺左,仲要唔夠24小時就掉左落海???
喂喂喂,拉登死左,依詩蘭教要點做,你美國老唔使跟呀麻,古古怪怪咁
第二: 奧巴馬就要搞佢個連任,上星期供報話唔知邊個同佢個預計資持度差不多一樣,唔夠一個星期拉登就L左....方唔係佢為左囉人民資持票咩
第三: 如果拉登真係L左,佢班手下一定復卓啦,依家乜野都冇做咁,唔通預左人地唔還拖???一個拉登死左,仲有佢班左右手會做野架...

鬼唔望拉登今晚放段片上網,話我未死,你班傻仔好信唔信,信美國老。咁就好笑囉:66:

以上內容只係古古下:34:
恐佈活動我最唔贊成...

包括美國官方主持果d...