Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 鏡頭一問

小弟用緊Nikon既單反機,想問下要影下12"既figure最理想應該係咩鏡呢? 最好唔好太貴,唔想太多錢買支鏡剩係用黎影figure....宜家我支kit鏡真係唔係好得....希望各位大大幫幫手啦 :36:
回復 1# bsinsan
咁你覺我支KIT鏡邊方面唔得先?咁可以就你的情況考慮.
例如如果係最短對焦距離太長唔好用咁MACRO或者兼有MACRO功能都可以了.
如果是影出來太暗又或境深唔夠,咁大光圈自可以幫到你,價格上就可能有問題.又或者一支閃光燈會是更好的選擇.
又如果係成象質素唔滿意,咁老實唔好諗太平的鏡,中價以上先可以滿足你.
又如果手感唔好,咁更加唔好諗平鏡,因為平鏡的手感唔好是基本特色.

最後影相無乜最理想的鏡或最唔理想的鏡,看你點用就是.
就我自已來說KIT影玩具就已經好好用,亦是最常用的鏡,只有時想D色水好D先搬櫃裡面D鏡出來用下,但講好用有時反過來不如KIT鏡.
35mm 至 105mm 都可以,睇大大你o既需要。
有時用到微距鏡如 60mm 或 105mm 因果深太淺,影 12 吋反而吃力,那倒不如用 35mm 或 50mm 有更好效果,如 warxv 大大所言,你在那方面覺得 kit 鏡不足呢?
其實用KIT二樣可以影得好,只不過係你唔識啫,每一個鏡島都可以影得好,會唔會係你燈光太唔熟~
我係CANON 用家...我就用100L影細件野啦

移軸鏡都係一個不錯的選擇
我影12"既figure都係用KIT 鏡~~ 其實係邊方面唔得哩? 影玩具要靚, 打燈好重要~
影玩具, 打燈緊要過鏡好多, 亦好難學. 除非影扭蛋, macro 無必要.