Toysdaily 玩具日報

查看: 7788|回復: 20

[改造交流] D-Style 超獸機神改裝編之~斷空劍光芒再現

最近砌緊D-Style嘅超獸機神,其中那把斷空劍,原裝嘅只係灰色一把膠劍,完全沒有氣勢

簡單D可以塗上銀色就算,但我想突出劍身反光嘅效果
所以我買了這款電鍍粉,嘗試將佢改為金屬色

首先將劍身噴上光澤黑色,如果想其後反光效果突出d,可以再噴上一層光油

然後準備工具,在stirrer嘅尾部貼上雙面膠紙,再問一位女士借一塊化妝棉

然後剪一小部份化妝棉貼在stirrer上

之後Lam少量電鍍粉(少少就夠啦)

然後在劍身上打圈咁擦,下圖劍頭部份已擦上電鍍粉

完成後可以見到其反光效果
影相可能以為仲係黑色,但其實已經有好大分別

Hello....斷空劍光芒再現

where can buy 電鍍粉?:64:

台灣見過...早知我又買盒返黎...

不過聽聞...唔靚得好耐?
台灣見過...早知我又買盒返黎...

不過聽聞...唔靚得好耐?
zeven 發表於 5-4-2011 23:21

聽人講如果遇著潮濕天氣,有機會會起泡泡,但我覺得就算真係起泡泡,抹左佢再擦一次又可再現。亦有人話可以噴上一層光油上去,不過我唔打算試啦...:67:
可以試下 用d廢膠邊 做下效果.. 可能之後落光油唔錯都未定XD
good idea, thanks
電鍍粉在哪裡買
雖然反光得很,也只是「黑光再現」,但一點也不「金」。可以用其他底色嗎?
再者,香港買不到的話,也沒有甚麼意思:67:
雖然反光得很,也只是「黑光再現」,但一點也不「金」。可以用其他底色嗎?
再者,香港買不到的話,也沒有 ...
clement3 發表於 6-4-2011 08:25

標題啫...唔使太在意既,呢度唔係教學討壇:67:
電鍍粉我係在香港買既
再者,有d野唔一定要在香港買到先有意思既,而家咁流行網上購物,你試過未?你知唔知網上有冇得買呀....?
聽人講如果遇著潮濕天氣,有機會會起泡泡,但我覺得就算真係起泡泡,抹左佢再擦一次又可再現。亦有人話可以 ...
verywai 發表於 5-4-2011 11:49 PM

光油即死!
回復 9# verywai

我意思只是想問可以用其他色嗎?還是一定用黑色才有果效?
用網上購物也是在香港買到的方法阿!有嗎?
可回復在哪可以入手?貴不貴?
回復  verywai

我意思只是想問可以用其他色嗎?還是一定用黑色才有果效?
用網上購物也是在香港 ...
clement3 發表於 6-4-2011 12:42

用其他顏色做底,就會變成那種顏色既金屬效果:73:
用其他顏色做底,就會變成那種顏色既金屬效果
verywai 發表於 6-4-2011 01:02 PM

I would like to know how long will the 金屬效果 last for and can it be touched by hand? I heard that none of the 電鍍粉 can be touched and put top coat on it. Is this one solve the problem?

Thanks!!
I would like to know how long will the 金屬效果 last for and can it be touched by hand? I heard  ...
initialb 發表於 6-4-2011 13:12

我聽人講那種效果可以維持一段時間,只係怕潮濕會起泡泡
如果用手摸金屬效果部份,係有機會會整甩D色,但唔算好嚴重
我上圖最後果張相,劍身部份都有用手摸過,睇番又唔覺甩好多色
至於可否加一層光油...等我今晚試左再話俾大家知:73:
這個相當利害,等你今晚的好消息!