Toysdaily 玩具日報

[趣味] 公然招騁網絡打手?! 行家盡爆「打手」行內秘密

雖然我對Macross DX系列有極度不滿、亦對太多產品上左魂shop非常唔滿意,但基本上,我覺得Bandai真係唔錯
...
呂品器 發表於 22-3-2011 05:42 PM

回復  呂品器
見師兄文筆之流暢,用詞的氣派...
我知點解笨大唔請我了!
我會努力返上山再修練的
warxv 發表於 22-3-2011 09:20 PM

Warxv 兄,你咁快放棄?
我仲想有公司請我o家,等我o黎!!!

看吧,看吧,魔術師的  Copy and Paste!!!!

雖然我對 HT 某 D 系列不滿、亦對太多產品上o左佳旺/ Yahoo 非常唔滿意,但基本上,我覺得HT 真係唔錯。

講造12' 技術,一直都有進步。由小弟初初見o既木木獨軍事人偶,到今日既血獸、Ironman,實在無話可說。(但點解所有Figure都係12",已經超越左產品既問題)

明星角色,大部份都係水準之作。睇下M 記出 d 乜,就會appreciate HT 唔會揸住個靚 license就求鬼其。
(除左服務態度之外!!!!!!!!!!)

當然,市場上亦有其他對手做得好好。HT 亦有隨之改進,如Godfather、小龍、仲有幾隻眼球可動 figure,就係回應E記產品。

店鋪貨式多元化,由男、女、機械、怪獸到機十蚊盒蛋等,一應俱全。唔會因為Figure 好賣,就只做呢一瓣。多款式,選擇先會多,更重要係,對整個市場既creativity有正面影響。

(呂品器兄,玩下o乍,唔好嬲~~~~~) :77:
Warxv 兄,你咁快放棄?
我仲想有公司請我o家,等我o黎!!!

看吧,看吧,魔術師的   ...
Garycharm 發表於 23-3-2011 01:47 AM

除左讚好…真係唔知講咩…:71:
雖然我對 香港某 D 政策不滿、亦對太多政客只係識搶選票做唔到野 非常唔滿意,但基本上,我覺得地產發展商仲有得救。

起天價樓既技術,一直都有進步。由小弟初初見呃下窗台,到今日既跳樓層、火炭叫市中心,實在無話可說。(但點解所有樓打工仔都買唔起,已經超越左發展商既問題)

metro town,YOHO MIDTOWN大部份都係水準之作。睇下其他公司出d乜,就會appreciate  發展商係唔會揸住個靚 地皮就求X其起d樓改個好似好x勁既名,就當係豪宅。
(除左依然係好x細之外!!!!!!!!!!)

當然,市場上亦有其他對手做得好好。地產商亦有隨之改進,如新既樓盤,話會所加多d野,就係回應偷工減料既好方法。

設施有特大窗台、入唔到人既廁所、仲有計埋落實用面積既牆等,一應俱全。唔會因為一兩個盤好賣,就只做少一兩瓣。多款式,選擇先會多,更重要係,對整個市場既creativity有正面影響。

:64:獻醜啦~唔好介意…要食就食大茶飯啦~
雖然我對 香港某 D 政策不滿、亦對太多政客只係識搶選票做唔到野 非常唔滿意,但基本上,我覺得地產發展商仲 ...
原罪 發表於 23-3-2011 02:31 AM

呢鋪有排玩!!!:66:
各位師兄!!
我又回來了,我發現上山修行不如在此學習...
又學到新招.

雖然我對CM’S的勇者王系列有極度不滿、亦對太多產品質素上非常唔滿意,但除此之外,我覺得CM’S真係唔錯

講產品角色,一直都有照顧我地D老餅。由小弟細個睇TV的陰陽電磁俠,到近年的勇者王,實在無話可說。(但點解出極質素都係麻麻就已經超越左角色既問題)

合金產品,大部份都係老餅心愛之作。睇下BANDAI出d乜,就會appreciate CM’S唔會剩係睇住D錢就求鬼其,出來出去都係個D。

(除左勇者王之外!!!!!!!!!!)

當然,市場上亦有其他對手推陳出新。但CM’S卻沒有隨之改進,就只係回應顧客的心意,實在太溫馨了。

產品多元化,由蛋、企膠、可動人型到超合金等,一應俱全。唔會因為一兩瓣好賣,就只做果一兩瓣。多款式,選擇先會多,更重要係,對整個市場既creativity有正面影響。

還學得可以嗎??
各位師兄!!
我又回來了,我發現上山修行不如在此學習...
又學到新招.

雖然我對CM’S的勇者王系列有極度 ...
warxv 發表於 23/3/2011 09:40

Bandai: market research before release or actually publish a cartoon/ TV series for toy esp. Rider and Battle team.

CMS: Boss preference alone (CMS told me), if you have seen his list of possible toys in his mind, you can never believe his idea.
回復 51# genesicgaogaiga
THX!!
我都只係借文章來玩下,唔洗太認真的.
對於兩大公司的手法,雖然我成10年無做玩具但仍然有D唔熟朋友有同佢地做D野,都叫知少少的.
至於CM'S BOSS的心意如何,亦略有所聞,同我之前回應HT一樣,做玩具同做自己喜歡的玩具是有微妙的不同的.
真係唔好意思次次講到CM'S都要麻煩版主出來解畫...辛苦晒.
係咪「萬能key」??
一模多用,深得我老細公司既精髓 :78:
喂!美玩界可以交俾我喎!個個都覺得我係鞋記打手㗎啦~~~ 鞋記應該出返人工俾我喎!:x
回復 55# Devil_Fudou

咁我咪可以收好多家茶禮...
你要收孩記茶錢都要寫D野打下麥記先得的...
回復  Devil_Fudou

咁我咪可以收好多家茶禮...
你要收孩記茶錢都要寫D野打下麥記先得的...
warxv 發表於 24-3-2011 07:57 PM

麥記唔得啦而家~ 係打都打Mattel同Neca啦~:x
回復 57# Devil_Fudou

SORRY...我都忘記左原來仲有那個麥記了....
我其實都係想講MAT....個間.
寫編來玩下啦,哈哈哈
回復  Devil_Fudou

SORRY...我都忘記左原來仲有那個麥記了....
我其實都係想講MAT....個間.
寫編來玩 ...
warxv 發表於 24-3-2011 10:30 PM

啊~~~~~~~~ 咁你應該講美記啦~~ 哈哈哈~~ 美泰吖嘛中文叫~

哈哈~ 我又唔會無端端寫文嚟打嘅~~ 哈哈~~
而且美記我都係得廿幾隻~ 認識唔算深~ 所以唔會寫啦~ 哈哈~~
啊~~~~~~~~ 咁你應該講美記啦~~ 哈哈哈~~ 美泰吖嘛中文叫~

哈哈~ 我又唔會無端端寫文&#2217 ...
Devil_Fudou 發表於 25-3-2011 12:57 PM

我夠無樓都寫關於樓啦…
有興咪玩下羅。
p.s.我等緊你編vemon文既下集。好期待~~~