Toysdaily 玩具日報

[趣味] 公然招騁網絡打手?! 行家盡爆「打手」行內秘密

回復 30# Garycharm
12"那邊...應該是戰場來的,用大殺傷力武器,唔係一般打手可以玩的...
不過就我來看,兩間都係不思長進...

其實我o地幾個寫 Blog 佬最大商機應該係本地兩間 12" Figure公司,
可惜我唔多玩 12"。

最重要係,佢o地應該請夠人喇~~~~~
:x
回復  Garycharm
12"那邊...應該是戰場來的,用大殺傷力武器,唔係一般打手可以玩的...
不過就我來看,兩間 ...
warxv 發表於 22-3-2011 02:41 PM

老實講o咼,
我覺得 H 記已經好長進喇~~~
回復 33# Garycharm
兩間都好啦,幾年來個頭就真係不斷改進中,包裝都越來越浮誇,但其他野呢??
出的武器無靚過,IRONMAN買隻HG回去抄個結構都可以出得好好多啦...但都唔係重點.
比之笨大為了擴大市場,乜都試下,大小通吃,你可以話佢出左幾十年都係GUNDAM,但隻隻佢都有花心思在玩法或者市場定位上搵新嘗試...
咁我話佢地不思長進應該無錯吧,什麼香港人之光就是單出個頭??咁就真係光佢個頭了...

師兄,咁樣寫你覺得夠唔夠打手FEEL,我有無寫出打手的風格??
老細話你打錯人呀~  Bandai都唔同人爭12吋市場既~  :(
老細話你打錯人呀~  Bandai都唔同人爭12吋市場既~
呂品器 發表於 22-3-2011 03:18 PM

笑鳥~~~~~

Warxv,我冇諗得咁宏大,
再諗諗,你都可能講中佢o地個缺點.....剩係搞個頭。

H 記出 D o野好多我都好鍾意,不過始終冇深入坑,
可能就係因為玩法較少。
我又冇 TD 幾位高人咁好手藝,唔夠膽幫佢o地改衫畫面,
樂趣冇咁多。

不過,作為一間只有十幾年o既香港公司,我衷心覺得佢已經做得好好、發展得好好。

呂兄 is Macross's 「打手」, 食Bandai, Yamato 兩家飯.
專門唱衰其他公司...

:DD
回復 35# 呂品器
呀....衰左,下次有ORDER打乜會清楚D的了.
回復 36# Garycharm
...我只可以講佢地只係將自己喜歡的玩具量產,同做玩具比人玩有點微妙的差異.做玩具如果瓣數唔多D,風向一轉就會死的...
我自己幾欣賞前者的做法,亦希望自己有日可以做到.至於HT算唔算做得好??固步自封恐怕係佢地面對最大的問題.

我有同你講過我的願望係出到D玩具比小朋友玩的嗎??
又學到野了, Thanks!
雖然我對Macross DX系列有極度不滿、亦對太多產品上左魂shop非常唔滿意,但基本上,我覺得Bandai真係唔錯

講造模型技術,一直都有進步。由小弟細個砌既全白膠1/144高達到今日既RG,實在無話可說。(但點解三十年後都依然係高達,已經超越左產品既問題)

超合金魂,大部份都係水準之作。睇下CMS出d乜,就會appreciate Bandai唔會揸住個靚license就求鬼其。

(除左Macross F之外!!!!!!!!!!)

當然,市場上亦有其他對手做得好好。Bandai亦有隨之改進,如Robot魂既高可動,就係回應海洋堂產品。

產品多元化,由蛋、企膠、可動人型到超合金等,一應俱全。唔會因為一兩瓣好賣,就只做果一兩瓣。多款式,選擇先會多,更重要係,對整個市場既creativity有正面影響。

(今日夠quota喇,收工!)
回復 41# 呂品器
見師兄文筆之流暢,用詞的氣派...
我知點解笨大唔請我了!
我會努力返上山再修練的:79:
依排無野好買,又無錢收,唔打啦....:34:
呢個post近期最精彩!
:58::71:打手中的高手都在TD