Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 太歲

[新聞] <轉>藥房囤積奶粉發災難財。唉~中國人.....

:42:

本港亦出現搶購食鹽現象
(星島)2011年3月17日 星期四 12:03
日本    大地震引發海嘯並觸發核危機,備受關注,中國多地食鹽出現搶購。本港亦出現搶購食鹽現象。

廣東多個城市居民搶購食鹽,一些商家趁機提價,一包鹽賣10多塊錢。廣東省鹽務局表示已啟動應急預案,全省食鹽儲備充足,庫存可保證全省三個月的使用量。
我個仔都係食日本奶粉.剛好九個月唯有轉奶粉
不過見到d藥房咁炒法真係火到來呀!都唔知有無搞錯!咁同發 ...
狂四郎 發表於 17-3-2011 11:33 AM

轉奶粉,BB會唔會肚痾???
轉奶粉,BB會唔會肚痾???
小堅 發表於 17-3-2011 03:18 PM

我諗佢係指轉大仔B奶粉.
出價$9.99億買鹽
拍賣網上寸爆搶鹽族
2011年03月17日 (03:19 pm)
(10人)瀏覽人次:10,470 回應:0 Facebook Twitter 轉寄朋友 文章回應
一個謠言全城瘋狂,本港多區出現搶購食鹽人潮,部份超市及雜貨店的食鹽已被搶購一空,有商販趁機大幅加價,每小包賣20元,較平日的數元貴幾倍,但亦不乏買家掃貨。

雖然食物及衛生局局長周一嶽已澄清,食鹽抗輻射沒有科學根據,反而進食過量會引致腎病。對於市民輕信謠言,周一嶽稱:「市民應該要有常識。」

有網友將一包全新未開封的食鹽放上拍賣網,在商品資訊中,寫上:「全新未拆,量大可再傾,只可面交不送貨,可當面試食(包咸包多碘)!*****唔買實後悔,到時唔好求我*****上個post 30蚊唔洗5分鐘已經俾人買左,今次大家唔好走雞啦^^」明玩「搶鹽潮」。但竟然獲買家垂青,經90次出價後,叫價竟去到9.99億元,寸爆搶鹽一族。不過,該項拍賣事後已被取消。

竟然恐慌性搶鹽!?網友鬧爆:
出價$9.99億買鹽
拍賣網上寸爆搶鹽族
2011年03月17日 (03:19 pm)
(10人)瀏覽人次:10,470 回應:0 Face ...
yugi 發表於 17-3-2011 05:16 PM

都係個句:唔好話內地、就算香港過多一百年都追唔到日本家陣既國民質素。
都係個句:唔好話內地、就算香港過多一百年都追唔到日本家陣既國民質素。
太歲 發表於 18-3-2011 10:10 AM

所以教育道德同責任感比甚麼全能通識更重要...:67: