Toysdaily 玩具日報

[新聞] <轉>藥房囤積奶粉發災難財。唉~中國人.....

發災難財=中國人?
發災難財=奸商.

炒賣並不是我國獨有....日本人亦相當專業....請勿標籤中國人.... ....我只能說是日本公民教育做得好....當大家互相幫助而您走去發災難財會被人視為異類....只能抑壓自私行為..... ....
公民教育係從小開始洗腦先最有效....中國政府趕上相信要等多數十年....待老一輩離去....新一代成長才可能.
當你地知道藥房奶粉平時既來貨價同賣價你地可能會明白...
其實如果一個小朋友食開某牌子 / 某隻奶粉...
突然間換食其他牌子 / 奶粉,會出現問題...
小堅 發表於 16-3-2011 10:56

根據蕉人媽揍大在下同細佬兩條化骨龍的經驗,大概兩、三罐奶粉已可完成轉奶粉程序,但現時的媽媽,是一次過搶兩、三,蕉人媽話齋「明知&#21874;奶粉唔安全,點解唔係諗轉奶粉,而係買定幾十箱,唔會過期?食哂點算?」
奶粉係必需品?
日本奶粉係必需品?
某日本奶粉係必需品?

我唔知啊。
我淨係知,我呢D死窮鬼,俾高 ...
wind69 發表於 16-3-2011 10:55 AM

奶粉係bb主要糧食, 有d入口稅制&#22021;國家入口奶類食品都係免稅.
係香港,日本奶粉市場佔有率都好大,一但貨源緊張,會連帶影響其他奶粉.

唔可以將每樣物品都套用supply & demand,
但係自由市場下&#22021;一般消費品, 自己買唔起, 又可以怨邊個? 怨通漲?
怨美國個QE2?
發災難財=中國人?
發災難財=奸商.

炒賣並不是我國獨有....日本人亦相當專業....請勿標籤中國人.... ... ...
cartoon 發表於 16-3-2011 11:29 AM

我都唔鍾意成日抽中國水
但就今次事件
證據確鑿
別用臭蟲論話人地啦...
先正視自己問題先...
我唔知啊。
我淨係知,我呢D死窮鬼,俾高物價壓逼提出抱怨時,
俾D得俾起錢0既,或賺到錢0既人,彈一句中四程度0既microeconomic theory 出黎
"demand & supply",說這是合理及正常的。

係唔係必需品,D人都係(可以)講demand & supply 架啦。
wind69 發表於 16-3-2011 10:55 AM

:he::71:
我都唔鍾意成日抽中國水
但就今次事件
證據確鑿
別用臭蟲論話人地啦...
先正視自己問題先...
玩具 發表於 16-3-2011 04:22 PM
呢位兄台....臭蟲論係其他國家都有同樣的來企圖自我掩飾錯誤.....你有無睇清楚我講唔好只標籤中國人...內容無否定中國人同樣有錯.... ....要寸咀之前先清楚我寫既內容....

發災難財不等於中國人
發災難財等同奸商.

"中國人"一詞係代表整個中華民族....一部份害群之馬就將一整個民族代入去?用詞不當會令守法中國人反感..... ....改為用'中國奸商'可行嗎?

你都係中國人嗎?你會發災難財嗎?.... .....
呢位兄台....臭蟲論係其他國家都有同樣的來企圖自我掩飾錯誤.....你有無睇清楚我講唔好只標籤中國人...內容 ...
cartoon 發表於 16-3-2011 05:17 PM

咁你又o岩o既
講野的確係講清楚好少少
係我睇唔晒
咁講真如果要追究落去
點解中國特別多呢類人又超越左呢個 TOPIC 所討論o既範圍了
咁你又o岩o既
講野的確係講清楚好少少
係我睇唔晒
咁講真如果要追究落去
點解中國特別多呢類人又超越 ...
玩具 發表於 16-3-2011 05:25 PM
我只可以講...有咁既政府就有咁既人民.... ....上樑不正下樑歪....
公民教育係從小開始洗腦先最有效....中國政府趕上相信要等多數十年....待老一輩離去....新一代成長才可能.... ... ...
cartoon 發表於 16-3-2011 11:29 AM

同意卡兄見解,道德可以無中生有,與生俱來係一廂情願既諗法,係受教育宗教洗禮,亙相仿傚,群眾壓力,法律/社會規範,自我壓抑等因素促成..

每個$20收購日本奶粉罐
既有奸商囤積居奇 又有製假奶粉傳聞

【本報訊】「食開日本奶粉既媽咪要小心…有人收購日本奶粉罐, 20元一個,如果有 catalog(說明書)就 25元一個」,據稱近日在天水圍、元朗及上水一帶,有人在藥房門口向主婦回收用完的日本奶粉罐,懷疑有不法之徒趁日本奶粉缺市之際,準備將平價奶粉甚至假奶粉,注入日本奶粉罐內魚目混珠。亦有奸商囤積居奇,將大批日本奶粉運回內地高價出售,記者昨日深入上水一個水貨客交收貨物的工業大廈,看到近萬箱日本奶粉堆積如山,明顯是趁機發災難財。
對於有人收購日本奶粉罐企圖製造假奶粉情況,近日在社交網站引起廣泛討論,有主婦表示決不貪圖小利而做幫兇,呼籲全港主婦把用完的奶粉罐罐底鑿穿,以防被不法之徒用來造假奶粉害人。

森永「大仔」炒貴一倍
除了造假奶粉的惡行外,奸商囤積居奇和趁火打劫亂加價情況亦日趨嚴重。專門替內地客速遞日本奶粉的鄧先生稱,上周五日本大地震至今,只有周一有兩個貨櫃箱合共 2,000箱(每箱 8罐)日本奶粉運抵本港。「依家全香港玩黎玩去就係玩呢兩貨櫃既奶粉」。鄧先生直言:「以前一罐明治大仔(適合 9至 36個月大嬰兒)賣 160蚊,依家炒到 280蚊,好似拍賣咁價高者得。」

有市民更踢爆屯門有藥房把森永「大仔」每罐炒至 310元,比原價貴一倍,還擺出「唔憂賣」的劣態;更有人在網上拍賣日本奶粉,一箱 8罐明治奶粉底價 2,800元,即每罐高達 350元。

正當苦爸爸、苦媽媽們四出撲日本奶粉之際,記者卻在上水彩發街的晉科中心內,見到一戙戙日本奶粉堆積如山,大批水貨客則在提貨,準備運回內地高價出售。
該中心樓高六層,每朝 4時開始便有大批水貨客到來排隊提貨,以前水貨客帶的貨物種類包羅萬有,但近日則以日本奶粉為主。記者昨到晉科中心地下,已見不少水貨客當街將奶粉包裝入袋,記者問其中一名女子:「邊度有奶粉羅呀?」她隨口答:「 6樓啦!」

水客貨倉囤積近萬箱

記者進入大廈後如入無人之境,順利登上 6樓,電梯門甫開已見走廊上人山人海,碰頭都是來提貨水貨客,貨倉內堆滿一箱箱的日本奶粉。水貨客先向管倉人員報上「蛇頭」名字,對方在登記資料後會每人發給五罐奶粉,水貨客隨即乘火車過關到深圳交貨,據稱兩轉可賺 200元。記者再到一樓查看,同樣看到一間間的貨倉在交收日本奶粉,場面墟,隨便在大廈走了一遍,粗略估計囤積的日本奶粉多達近萬箱。

對於日本奶粉短缺情況,食物及衛生局局長周一嶽昨在政府網誌撰文仍稱,部份載有日本奶粉的貨輪在地震發生前已出發來港,強調日本奶粉短期內供應充足,但由於地震破壞基建及運輸設施,因此未來供應肯定受影響。他續稱,已聯絡其他產地的奶粉供應商,對方保證存貨充足和隨時增加供應。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110317&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15084063
我個仔都係食日本奶粉.剛好九個月唯有轉奶粉:31:
不過見到
我個仔都係食日本奶粉.剛好九個月唯有轉奶粉:31:
不過見到d藥房咁炒法真係火到來呀!都唔知有無搞錯!咁同發死人財有乜分別:53:
今日開始囤鹽.
由北京到南京,由上海到廣東D鹽都升左10倍...剛剛買左8蚊人仔500g一包鹽...

香港商場派防唔到輻射o既 '防輻射包' :71:
內地商人誤導民眾再囤鹽 :71:
香港人唔理三七廿一總之狂搶日本食品 :71:
香港內地商人炒賣日本貨 :71:
香港有教會利用天災情緒大肆宣傳 :71:

勁呀 ! 今次唔標籤你都唔得啦 ! 中國人 ! :77: