Toysdaily 玩具日報

查看: 8055|回復: 35

[新聞] <轉>藥房囤積奶粉發災難財。唉~中國人.....

唔好話內地、就算香港過多一百年都追唔到日本家陣既國民質素。

http://hk.news.yahoo.com/article/110315/23/n8yh.html

藥房囤積奶粉 雪印警告斷貨
(經濟日報)2011年3月16日 星期三 06:00

【經濟日報專訊】日本    核電廠連環爆炸,本港家長洶湧搶購未受污染的日本奶粉貨尾,屯門    及荃灣    近日更有藥房囤貨拒售,奶粉商雪印接獲投訴即警告再拒售會斷貨源。

消委會    斥發災難財極不道德,促奶粉商出撒手&#37927;,讓無良藥房「斷奶」。

食安中心 驗地震後生產奶粉

雪印下批貨明日經水路抵港,食物安全中心    現檢驗空運的新鮮食品,暫不包括奶粉。該中心稱將抽查地震後生產的奶粉。澳門    &#34910;生局昨亦公布,將對日本奶粉作輻射    量監測,以確保相關奶粉不受污染。

奶粉荒近年纏擾不少家長,消委會去年接獲的奶粉投訴按年升78%,達71宗,今年首三個半月已有59宗,達到去年全年的83%,當中3成投訴加價,4成投訴缺貨。

日本輻射事故令搶購潮更惡化,不少家長出動親友四出撲奶粉,部分零售點貨架    被掃空,只剩下空罐。

至於前日出現逾百搶購人龍的旺角    日本奶粉專門店,昨晨再有逾200人排隊,排頭位家長於凌晨4時到場,並有家長是連續兩日來搶奶粉,該店昨雖有新貨供應,但開門不久即沽清。

雪印接拒售投訴 新貨明抵港

雪印香港有限公司助理總經理巫瑛表示,上周三有一櫃貨到港,另一批料明日運到,兩批貨共有4萬罐,正常時期足夠兩個多月的供應。

「近日需求增加幾倍,已失去理智,不知兩批貨何時賣完。」巫瑛指兩批貨都不會加價,但不排除不法分子扣起存貨或坐地起價,前日及昨日分別接獲投訴,指荃灣及屯門有藥房囤貨。

巫瑛說:「有媽媽打來投訴,話見到藥房明明有箱貨,但不肯賣,我們已打電話去警告,如再拒售,就會叫拆家停止供貨。」

雪印奶粉在的群馬縣製造,該縣鄰近有核洩漏福島,巫瑛指上述兩批貨安全食用,最新一批於2月16日製造,3月14日由東京    經水路付運,沒安排檢驗輻射,但四至五月供港的奶粉考慮安排在港檢測,並稱另有生產線在澳洲    。

消委會宣傳及社區關係小組副主席許樹源批評,發災難財是極不道德及不公義,奶粉供應商應研究擬定守則,要求零售商遵守,確保本地消費者有充足供應,否則應以不供貨為撒手&#37927;,以對付抬價零售商。

fb轉貼留言 20元收奶粉罐

劉燕卿認為,現不需考慮奶粉離境稅,本港是自由市場,定價是商業行為,但市場應有穩定供應,奶粉商應訂守則制衡瘋狂加價。

食&#34910;局回應,最近再次與主要奶粉供應商聯絡,並得到保證有充足存貨,並密切留意需求量作出相應的行動,保障奶粉穩定供應。

另外聲稱回收    日本奶粉罐的網上留言死灰復燃,facebook昨有人轉貼留言,指水圍、元朗及上水    ,有人以20元收購日本奶粉罐,倡家長棄罐時應弄破罐底。
對付呢班_街炒只有一個方法
係另一個銷售點(其實我建議係健康院,可確保BB係使用者),用批發價以下(政府做一丁點補貼,例如每罐20蚊)
等班炒家自己飲足一個月雪印
shamn on them:*
果然無奸不成商:42:
收奶粉罐之後入咩奶粉都唔知...
真係想害死D BB咩...
D 人唔係好鍾意講 demand & supply 0架咩?
D 人唔係好鍾意講 demand & supply 0架咩?
wind69 發表於 16-3-2011 09:37 AM

仲有d人好鐘意講自由市場,有不滿可以不買:67:
仲有d人好鐘意講自由市場,有不滿可以不買
yugi 發表於 16-3-2011 10:46 AM

咁事實上政府只可以呼籲,唔可以阻止...

P.S. 唔知點解一講奶粉就令我諗起頑皮仔...
wind69 發表於 16-3-2011 09:37 AM

奶粉係必需品喎, 你唔係認為奶粉可以同玩具比較下話?
政府係有責任保持必須品&#22021;市場供應.

呢兩日d人真係搶得幾瘋狂, 有d良心都唔好搵呢d時機黎發災難財啦.
奶粉係必需品喎, 你唔係認為奶粉可以同玩具比較下話?
政府係有責任保持必須品&#22021;市場供應.

呢兩 ...
DIG 發表於 16-3-2011 10:52 AM

奶粉係必需品?
日本奶粉係必需品?
某日本奶粉係必需品?

我唔知啊。
我淨係知,我呢D死窮鬼,俾高物價壓逼提出抱怨時,
俾D得俾起錢0既,或賺到錢0既人,彈一句中四程度0既microeconomic theory 出黎
"demand & supply",說這是合理及正常的。

係唔係必需品,D人都係(可以)講demand & supply 架啦。
奶粉係必需品?
日本奶粉係必需品?
某日本奶粉係必需品?
wind69 發表於 16-3-2011 10:55 AM

其實如果一個小朋友食開某牌子 / 某隻奶粉...
突然間換食其他牌子 / 奶粉,會出現問題...
小堅 發表於 16-3-2011 10:56

同埋唔係每一個母親都有足夠既人奶供應比個bb 架.
其實點解要係題目度拉埋中國人呢?

咩民族都有害群之馬。
同埋唔係每一個母親都有足夠既人奶供應比個bb 架.
bbf1125 發表於 16-3-2011 10:59 AM

正確...
就算有,除非母親唔駛返工...
如果唔係要預先整定D人奶,都幾麻煩下...
小堅 發表於 16-3-2011 10:56 AM

咁又真啊。
之前唔係有個啊媽,買唔到食開0個隻奶粉,
要俾BB食麵包都唔轉奶粉啊。